Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Πίεση του Ευρωκοινοβουλίου στους απρόθυμους για μετεγκαταστάσεις προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πίεση του Ευρωκοινοβουλίου στους απρόθυμους για μετεγκαταστάσεις προσφύγων

Βελτιώσεις αλλά και προβληματικά σημεία διαπίστωσαν οι οκτώ ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη επίσκεψή τους σε Αττική, Κω και Λέσβο, κατά την χθεσινή τους συνέντευξη Τύπου. Κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις τους ήταν η ανάγκη των υπολοίπων κρατών - μελών της Ε.Ε. να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και να προχωρήσουν η μετεγκατάσταση και οι επανενώσεις των οικογενειών.

Η απόδοση ασύλου είναι κοινό καθήκον και αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας και της Ιταλίας, ανέφερε η Κορνίλια Ερνστ της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η οποία μίλησε για σημαντικές βελτιώσεις, όπως οι νέοι κανόνες για τους ασυνόδευτους ανήλικους, τους ευάλωτους, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αιτούντων άσυλο. Ωστόσο έκανε λόγο και για προβληματικά σημεία, όπως η διαδικασία εντοπισμού των ευάλωτων ατόμων, οι συνεντεύξεις με τους πρόσφυγες, η συνέχιση μιας βιώσιμης χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και άλλους φορείς, ενώ τόνισε ότι πρέπει να εξεταστούν οι συνθήκες διαβίωσης και στα προαναχωρησιακά κέντρα, τα κέντρα κράτησης, όπως διευκρίνισε προσθέτοντας ότι πρέπει να συζητηθεί η κράτηση σε επίπεδο Βρυξελλών, εκφράζοντας την αντίθεσή της ως προς το μέτρο.

Στα ζητήματα που προκύπτουν από τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά, λόγω της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και τις χρονοβόρες διαδικασίες στα νησιά αναφέρθηκε η Έλι Σλάιν από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών χαρακτηρίζοντας “όνειδος” το ότι τα κράτη - μέλη δεν έχουν εφαρμόσει τη μετεγκατάσταση και "επονείδιστο" ότι δεν διευκολύνουν την οικογενειακή επανένωση. Για τα ασυνόδευτα παιδιά ο Μιλτιάδης Κύρκος από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών επισήμανε ότι “δυστυχώς η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη καθυστερεί πάρα πολύ και θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωτοβουλία στο πεδίο αυτό”. Επιπλέον η Ε. Σλάιν σημείωσε ότι αναμένεται η σταδιακή αποχώρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας της ECHO, γεγονός που πρέπει να παρακολουθηθεί ώστε να μην προκύψουν προβλήματα.

Η Σεσίλια Γουίκστρομ από τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και εισηγήτρια στο Ευρωκοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου τόνισε ότι “για πρώτη φορά δημιουργείται ένα εργαλείο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπου όλα τα κράτη - μέλη είναι υποχρεωμένα να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί” αναφερόμενη στον νέο κανονισμό του Δουβλίνου.

Η Μπόντιλ Βαλέρο από την Ομάδα των Πρασίνων στηλίτευσε το γεγονός ότι στο κέντρο κράτησης της Κω έμαθαν πως κρατούνται πρόσφυγες αμέσως μετά την πρώτη απόρριψη ασύλου, ενώ αναφέρθηκε στη διαφωνία Ευρωκοινοβουλίου - Κομισιόν σχετικά με την κράτηση ανηλίκων, με την Κομισιόν να θέλει να επιτρέπεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL