Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πριν από την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου

Συνάντηση Αβραμόπουλου με Τόσκα - Μουζάλα

Να επιταχύνουν την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου "αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των επιτροπών προσφυγών αλλά και τον ρυθμό των επιστροφών και με τη χρήση προαναχωρησιακών εγκαταστάσεων για τους μετανάστες που υπάρχει το ενδεχόμενο - κίνδυνος να διαφύγουν" προέτρεψε τις ελληνικές αρχές ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα και Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκα. Ο επίτροπος αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στα θέματα διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος και τόνισε ότι επίκειται στο επόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, την προσεχή Πέμπτη, συζήτηση για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και ιδιαιτέρως το θέμα της αλληλεγγύης.

Ο Γ. Μουζάλας αναφέρθηκε στην αντίθεση της Ελλάδας στις επιστροφές του Δουβλίνου σημειώνοντας ότι "σε αυτή τη φάση δεν είναι πολιτική, δεν είναι ιδεολογική, είναι πρακτική" τόνισε ότι "στα νησιά μας η κατάσταση είναι καλύτερη. Οι χώροι φιλοξενίας είναι καλύτεροι, τα προαναχωρησιακά κέντρα που δημιούργησε ο κύριος Τόσκας θα βοηθήσουν στις επιστροφές και ο δικός μας σκοπός είναι να αυξηθούν οι επιστροφές αυτών που υπόκεινται σε αυτό το πράγμα", ενώ κλείνοντας εξήρε τη σημασία της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.

"Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί πλέον" επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας σημειώνοντας ότι "πλέον αποκαθίστανται και οι ροές επιστροφής με τα κέντρα κράτησης που έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένα νησιά και συνεχίζουν να δημιουργούνται και στα υπόλοιπα. Εκεί σε αυτό το σημείο εκφράσαμε την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε ακόμη και εκεί που κάποιοι δεν έχουν πειστεί, όπως είναι η περίπτωση της Χίου, γιατί δεν μπορούν να υπάρχουν κανονικοί ρυθμοί σε κάποια νησιά και σε κάποια άλλα να υστερεί η κατάσταση", ενώ αναφέρθηκε στη συζήτηση με τον επίτροπο για τους πιθανούς τρόπους πίεσης κάποιων τρίτων χωρών προκειμένου να πειστούν και να δέχονται τους υπηκόους τους.

Δείτε όλα τα σχόλια