Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

14.135 πρόσφυγες περιμένουν τη μετεγκατάστασή τους

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από τα κράτη - μέλη

Πέντε μήνες έμειναν για την ολοκλήρωση του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος της μετεγκατάστασης και υπάρχουν ακόμα 14.135 πρόσφυγες που πληρούν τις προϋποθέσεις για μετεγκατάσταση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου Μ. Σταυροπούλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με θέμα τη μετεγκατάσταση.

Σύμφωνα με τη Μ. Σταυροπούλου, πρόκειται για εφικτό στόχο μέχρι το τέλος του προγράμματος, δεδομένου ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου 861 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν σε άλλα κράτη - μέλη, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα τον Απρίλιο στις 1.211. Από τους 18.382 πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, οι 12.496 έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και οι 5.413 από την Ιταλία, ανέφερε.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα Δανιήλ Εσδράς ζήτησε να υπάρξει επέκταση του προγράμματος μετεγκατάστασης για άλλους έξι μήνες αλλά και να "βγει ένα πρόγραμμα πιο μόνιμο, όπως αυτό των επιστροφών", που θα βοηθάει τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασύλου, παρατηρείται ανοδική τάση των εγγεγραμμένων στο πρόγραμμα αιτούντων άσυλο που αναχωρούν από την Ελλάδα ήδη από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης, με ιδιαίτερη έμφαση από τον Δεκέμβριο του 2016 έως σήμερα. Επιπλέον, εκ μέρους των κρατών - μελών οι δεσμεύσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά από την αρχή του τρέχοντος έτους: από 15.132 τον Ιανουάριο 2017 έφτασαν τις 20.917 τον Απρίλιο του 2017. Οι αιτήσεις μετεγκατάστασης από την Υπηρεσία Ασύλου προς τα κράτη - μέλη κινήθηκαν στους ίδιους ρυθμούς: από 15.004 τον Ιανουάριο του 2017 έφτασαν τις 20.837 τον Απρίλιο του 2017. Ωστόσο, οι εγκρίσεις δεν ακολούθησαν τον ίδιο ρυθμό, παρουσιάζουν όμως αυξητική τάση σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασύλου. Η Υπηρεσία Ασύλου έχει στείλει 20.871 αιτήματα μετεγκατάστασης και έχουν γίνει 16.652 αποδοχές από τα άλλα κράτη - μέλη, ενώ εκκρεμούν για απάντηση 4.218 υποθέσεις. Επίσης, έχουν επιδοθεί 16.542 αποφάσεις μετεγκατάστασης, έχουν γίνει 12.490 μετεγκαταστάσεις και 3.561 είναι σε αναμονή.


Εκκρεμότητες με Αφγανούς

Η πλειονότητα των μετεγκατεστημένων προσφύγων έως τις 30 Απριλίου είναι Σύροι (10.296) και ακολουθούν πρόσφυγες από το Ιράκ (1.718) και από την Ερυθραία (136). Όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η Ελλάδα είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενταχθούν κατηγορίες Αφγανών που εμπίπτουν στο προφίλ του πρόσφυγα, «αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό».

Οι 5 χώρες που δέχθηκαν σχεδόν το 70% των προσφύγων προς μετεγκατάσταση από την Ελλάδα είναι η Γαλλία (3.080), η Γερμανία (2.423), η Ολλανδία (1.211), η Πορτογαλία (969) και η Φινλανδία (780). Η Φινλανδία επίσης έχει στηρίξει τις μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων, έχοντας δεχτεί 131 άτομα σε σύνολο 352, ενώ συνολικά 568 ασυνόδευτοι έχουν καταγραφεί ως υποψήφιοι για μετεγκατάσταση.

 

Καθυστερήσεις για τα ασυνόδευτα

Παραμένουν ωστόσο οι σημαντικές καθυστερήσεις, όπως τόνισε η Ζωή Νασίκα από την Υπηρεσία Ασύλου, καθυστερήσεις που στις περιπτώσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων, και ειδικά των ευάλωτων ασυνόδευτων ανηλίκων, δεν δικαιολογούνται. Βρισκόμαστε πολύ μακριά από τον στόχο των ευρωπαϊκών αποφάσεων σημείωσε και ανέφερε ότι ο χρόνος από την αποστολή αιτημάτων από την Υπηρεσία Ασύλου μέχρι τη λήψη απάντησης των αιτημάτων από τα άλλα κράτη - μέλη κυμαίνεται για την πλειονότητα των περιπτώσεων από 60 έως 120 ημέρες, ενώ η προθεσμία σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις είναι 10 ημέρες. Αντίστοιχα, μεγάλη αναμονή παρατηρείται μεταξύ της στιγμής που μεσολαβεί από την επίδοση της απόφασης μετεγκατάστασης και τη μεταφορά των αιτούντων στα κράτη - μέλη. Σύμφωνα με στοιχεία, για το 35% των αιτούντων το διάστημα αυτό κυμάνθηκε το 2017 από 60 έως 180 ημέρες, ενώ θα έπρεπε να ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών.

 

Δεσμεύσεις Μουζάλα

Στις ερωτήσεις που απάντησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας διευκρίνισε πως έχει διασφαλιστεί ότι οι όποιες χρονικές καθυστερήσεις από τα άλλα κράτη - μέλη «δεν θα επηρεάσουν το status των ανθρώπων. Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και το δέχτηκε, αν υπάρχουν ακόμα άτομα που δικαιούνται να μπουν στο πρόγραμμα και δεν έχουν μπει λόγω των καθυστερήσεων, τότε το πρόγραμμα να συνεχίσει να εφαρμόζεται και μετά το πεντάμηνο».

Σχετικά με δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών" για πλαφόν της Γερμανίας στις επανενώσεις οικογενειών, ο Γ. Μουζάλας μίλησε για "λάθος πληροφόρηση και δημοσίευμα", αρνήθηκε ότι το υπουργείο έχει δεχτεί πιέσεις από τη Γερμανία, ανέφερε ότι "τον περασμένο μήνα οι επανενώσεις ήταν 300» και μίλησε για πιθανές "τεχνικές δυσκολίες".

Απαντώντας στις επικρίσεις των 15 ΜΚΟ για την απόφαση περιορισμού στην εθελούσια επιστροφή, ο Γ. Μουζάλας επισήμανε: «Δεν πρόκειται για επιλογή ανάμεσα σε δύο δικαιώματα, αλλά για επιλογή ανάμεσα σε ένα δικαίωμα να ακολουθήσει τη διαδικασία του ασύλου και ανάμεσα σε ένα προνόμιο, το να φύγει με οικειοθελή επιστροφή στη χώρα του. Είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης της κατάχρησης του ασύλου που γίνεται και ο καθένας δικαιούται και υποχρεούται να πάρει θέση».

 

Δείτε όλα τα σχόλια