Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Κινδυνεύουν από διπλό στιγματισμό, βία και περιθωριοποίηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κινδυνεύουν από διπλό στιγματισμό, βία και περιθωριοποίηση

Ο Σαμ γεννήθηκε στο Χαλέπι της Συρίας, σε μια μουσουλμανική οικογένεια, ζούσε συνεχώς υπό την πίεση του κοινωνικού του περίγυρου και της οικογένειάς του να φέρεται σύμφωνα με τα στρέιτ πρότυπα. "Δεν μπορώ να πάω στους καταυλισμούς, είναι μόνο για οικογένειες και στρέιτ. Είμαι ξανά στη Συρία όταν είμαι στον καταυλισμό. Πρέπει να προσέχω πώς ντύνομαι φέρομαι, την προφορά μου, τη στάση μου", και τονίζει πως η ευκαιρία του να βγει από τον καταυλισμό ήταν η γνωριμία του με μέλη της ΛΟΑΤΚΙΚΙ κοινότητας στην Αθήνα. "Χρειαζόμαστε εκπαίδευση, διερμηνείς, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ενημέρωση για το άσυλο" συνόψισε ο Σαμ.

Ο Χοσάμ, μέλος επίσης της ΛΟΑΤΚΙΚΙ κοινότητας, αν και αναγνωριμένος πρόσφυγας από τη Συρία, αυτή τη στιγμή βρίσκεται άστεγος και αναλύει πως πολλοί ΛΟΑΤΚΙΚΙ πρόσφυγες καταλήγουν στον δρόμο και αναγκάζονται να καταφύγουν στην πορνεία, βιώνοντας ξανά την περιθωριοποίηση, τη βία και τον φόβο μέσα στην κοινότητα των συμπατριωτών τους.

Τις εμπειρίες τους μοιράστηκαν οι δύο ΛΟΑΤΚΙΚΙ πρόσφυγες στο χθεσινό διεθνές συνέδριο «ΛΟΑΤΚΙΚΙ πρόσφυγες και μετανάστες: Η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος που υλοποιούν πέντε οργανώσεις και φορείς της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά τα προβλήματα που που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚΙΚΙ πρόσφυγες στις χώρες αυτές. Κοινό συμπέρασμα ήταν ότι είναι αναγκαία η παροχή εξειδικευμένης φροντίδας στους ΛΟΑΤΚΙΚΙ πρόσφυγες και η εκπαίδευση των επαγγελματιών (χειριστές, διερμηνείς, νομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί).

Πολλά ΛΟΑΤΚΙΚΙ άτομα δεν αναφέρονται καν σε όσα τους έχουν συμβεί στη χώρα τους εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ("διορθωτικοί βιασμοί", αναγκαστικοί γάμοι, βασανισμοί, διώξεις), ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που φοβούνται ακόμα και να μιλήσουν για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή ταυτότητα σε μέλη ΜΚΟ ή τον χειριστή ασύλου, με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται πολλές φορές ως ευάλωτες περιπτώσεις με άμεσες συνέπειες, όπως τονίστηκε από τις εκπροσώπους των οργανώσεων Color Youth, Praksis, Solidarity Now και Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η Έμιλι Πέις από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αναφερόμενη σε σχετική έρευνα, επισήμανε ότι πολλοί ΛΟΑΤΚΙΚΙ πρόσφυγες δυσκολεύονται να αποκαλύψουν την ταυτότητα φύλου εξαιτίας των διερμηνέων, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από την ίδια χώρα, με τους αιτούντες και ακόμα και με τη γλώσσα του σώματός τους υποδηλώνουν μια επικριτική συμπεριφορά απέναντι στον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Η Ελένη Πετράκη, υπεύθυνη επικοινωνίας της Υπηρεσίας Ασύλου, εξήγησε ότι οι χειριστές και οι διερμηνείς λαμβάνουν εκπαίδευση, ενώ δύο χειριστές στην Ελλάδα έχουν πιστοποιηθεί ως εκπαιδευτές σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ώς το τέλος του έτους στόχος είναι ο αριθμός των πιστοποιημένων χειριστών να αυξηθεί. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι χειριστές τείνουν να έχουν στερεοτυπικές απόψεις κατά τη συνέντευξη.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της σε θέματα δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και έχει προχωρήσει στην ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για τη συμβίωση και την ταυτότητα φύλου" ανέφερε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, επισημαίνοντας ότι "στόχος μας παραμένει η αποτελεσματική παρέμβαση σε όλες τις πτυχές του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη υπενθύμισε ότι τα νομοθετικά βήματα που έχουν γίνει από την κυβέρνηση, ενώ η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα τόνισε ότι «Η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης συνιστά αναγκαιότητα πρώτης γραμμής, γιατί συντρέχουν λόγοι έμφυλης βίας και κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Ειδικά για τις πολύ ευάλωτες ομάδες, όπως τους ΛΟΑΤΚΙΚΙ, πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα ξεκινώντας από τη στέγασή τους. Είχαμε κρούσματα βίας σε διαμερίσματα, δομές, καταλήψεις, στον δρόμο, όπου οι ΛΟΑΤΚΙΚΙ αντιμετώπισαν βία, ακόμα και από αυτούς που υποτίθεται ότι τους στηρίζουν και από τους ίδιους τους συμπατριώτες τους. Πρέπει να βρούμε ειδικά εργαλεία για να τους βοηθήσουμε, προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους» τόνισε ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Τα... μπέρδεψε

Στην υποστήριξη της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης και για την ιθαγένεια (!) αναφέρθηκε χθες στον χαιρετισμό του ο νυν βουλευτής της Ν.Δ. Ιάσων Φωτήλας στο διεθνές συνέδριο με θέμα «ΛΟΑΤ πρόσφυγες και μετανάστες: η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Να θυμίσουμε βέβαια ότι το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια καταψηφίστηκε από τη Ν.Δ., ενώ στην περίπτωση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης η Ν.Δ. είχε τριχοτομηθεί με βουλευτές να υπερψηφίζουν, άλλους να απέχουν και άλλους να καταψηφίζουν. Θυμίζουμε επίσης ότι τότε ο εν λόγω βουλευτής ανήκε στην Κ.Ο. του Ποταμιού, το οποίο είχε κρατήσει άλλη στάση στα συγκεκριμένα νομοσχέδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL