Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ν. Βούτσης: "Η Ευρώπη των λαών μας πλήγωσε σηκώνοντας φράχτες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Βούτσης: "Η Ευρώπη των λαών μας πλήγωσε σηκώνοντας φράχτες"

Η Ευρώπη των λαών «μας πλήγωσε σηκώνοντας φράχτες» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης εγκαινιάζοντας στο Ευρωκοινοβούλιο την έκθεση φωτογραφίας «Δρόμοι επιβίωσης» με θέμα το προσφυγικό. Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. Ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι «Στεκόμαστε εδώ όπου χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης αμήχανοι» μπροστά στους φράχτες και στα συρματοπλέγματα, τονίζοντας ότι οι φράχτες δεν κατάφεραν να κρατήσουν τους πρόσφυγες μακριά, «γιατί πίσω τους είχαν φωτιά και πόνο».

Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι «Ποτέ οι φράχτες δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τη μετακίνηση των ανθρώπων», συμπληρώνοντας ότι «Η έννοια των συνόρων είναι παροντική και άρα μυωπική». Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι «Εκείνοι που κρατούν τα σύνορα κλειστά, προσπαθώντας να κρατήσουν έξω τους ανθρώπους αυτούς, μέσα θα βρουν τον πραγματικό εχθρό, που λέγεται φασισμός, ρατσισμός, ξενοφοβία». Ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι «Η Ευρώπη δεν χρειάζεται φράχτες, θρησκευτικούς φονταμενταλισμούς, αντίπαλα και εχθρικά θρησκευτικά τόξα, νέες σταυροφορίες και αποικίες», αλλά, αντίθετα, «χρειάζεται γέφυρες ειρήνης, αλληλεγγύης, ασφάλειας και πολυπολιτισμικής κουλτούρας».

Αναφερόμενος στις φωτογραφίες της έκθεσης, ο Ν. Βούτσης τις χαρακτήρισε «γέφυρες που μας φέρνουν αρκετά κοντά στα μάτια αυτών των ανθρώπων, ώστε να τα κοιτάξουμε και να δούμε τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτά, να δούμε τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας, που μετακινήθηκαν μαζικά, παίρνοντας τους δρόμους της επιβίωσης». Όσον αφορά τους φωτορεπόρτερ που τις τράβηξαν, ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι «πέρασαν μέσα από τη φωτιά και την άβυσσο που χάσκει ανάμεσα στους ανθρώπους και γύρισαν πίσω φέρνοντας μέσα τους τον πόνο και τα τραύματα αυτών των ανθρώπων».

Τα εγκαίνια της έκθεσης χαιρέτησαν οι αντιπρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης και Μπ. Λιμπεράντζκι, ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρ. Στυλιανίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μ. Λώλος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο Ν. Βούτσης συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζ. Πιτέλα, τη συμπρόεδρο των Πρασίνων Σκα Κέλερ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκ. Τσίμερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL