Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Μια παλιά "παιδούπολη" γίνεται δομή στέγασης προσφύγων στα Γιάννενα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια παλιά "παιδούπολη" γίνεται δομή στέγασης προσφύγων στα Γιάννενα

Τις πόρτες για να υποδεχθεί τους πρώτους 90 πρόσφυγες από τα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου άνοιξε χθες η ανακαινισμένη πρώην "παιδούπολη" των μετεμφυλιακών χρόνων της Αγίας Ελένης στο Δήμο Ζίτσας στα Γιάννενα. Πλέον η "παιδούπολη" θα λειτουργεί ως δομή στέγασης προσφύγων με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το υπουργείο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), ανάμεσα στην πρώτη ομάδα ανθρώπων που μεταφέρθηκαν στη δομή τα μισά είναι παιδιά, καθώς και άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες, ενώ αναμένεται να φτάσουν κι άλλοι. Η δομή διαθέτει 20 ευρύχωρα πέτρινα κτήρια, από τα οποία τα 13 περιλαμβάνουν διαμερίσματα που θα φιλοξενήσουν περίπου 500 ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης πέντε κτήρια με κοινόχρηστους χώρους στους κήπους των εγκαταστάσεων. Η δομή διαθέτει νέο αποχετευτικό δίκτυο, ράμπες πρόσβασης και περίφραξη.

Οι οικογένειες θα μπορούν να μαγειρεύουν και να έχουν πρόσβαση στα καταστήματα της πόλης για τις προμήθειές τους χρησιμοποιώντας τις προπληρωμένες κάρτες που χορηγεί η Υ.Α. στο πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια σειρά από βασικές υπηρεσίες θα παρέχονται από την οργάνωση Intersos και από άλλους εταίρους, κατά τις ίδιες πηγές.

«Μέσα από τη στέγαση των ανθρώπων σε διαμερίσματα και αξιοπρεπή κέντρα, όπως αυτό της Αγίας Ελένης, επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια στους πρόσφυγες, αλλά και σε εμάς» τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας κατά τα χθεσινά εγκαίνια της δομής.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου πρόσθεσε: «Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι η μαγική λέξη συνεργασία. Δύο ιστορίες συναντιούνται και αγκαλιάζονται: αυτή της κοινωνικής πρόνοιας και αυτή της μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής για να φτιάξουν μια δομή πρότυπο».

Ο Φιλίπ Λεκλέρκ από την Υ.Α. ανέφερε: «Είμαι υπερήφανος για τη δομή αυτή, που θα τεθεί πάλι στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας παρέχοντας παράλληλα μια ήρεμη διαβίωση στους πρόσφυγες μέχρι το επόμενό τους βήμα. Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, καθώς και μια ομαδική προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε με την ανεκτίμητη συμβολή της κεντρικής διοίκησης, των τοπικών αρχών και της οργάνωσης - εταίρου Intersos».

«Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία με τους ανθρωπιστικούς εταίρους μας και σε συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των οικογενειών προσφύγων στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη επιβράβευση όταν βλέπουμε τις κοινές μας προσπάθειες να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Δίνοντας νέα ζωή σε αυτό το σημαντικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα, συμβάλλουμε επίσης στον τοπικό πολιτισμό», ανέφερε σε μήνυμα που έστειλε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο Τζουμάα, Σύρος πρόσφυγας, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό που άνοιξε την αγκαλιά και την καρδιά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL