Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Κρίσιμο σημείο η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων ως ενεργών πολιτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρίσιμο σημείο η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων ως ενεργών πολιτών

Η σημαντικότερη στιγμή της υποδοχής και η γεφύρωση με την επόμενη ημέρα είναι η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών, επισήμανε ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος κατά τη χθεσινή παρουσίαση έκθεσης για την κατάσταση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, η οποία βασίζεται στα ευρήματα του σχετικού μηχανισμού του Συνηγόρου για την παρακολούθηση της κατάστασης των παιδιών που μετακινούνται, ο οποίος υποστηρίζεται από τη UNICEF.

Όπως τονίστηκε από τον Γ. Μόσχο, υπολογίζεται ότι στη χώρα μας αναμένεται να παραμείνει αριθμός παιδιών που μετακινούνται που αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1% του πληθυσμού των παιδιών της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εντάξουμε τα παιδιά αυτά ώστε να γίνουν ενεργοί, δημοκρατικοί πολίτες και όχι οι φοβισμένοι, αποκλεισμένοι "ξένοι".

Σύμφωνα με την έκθεση, η πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση σχεδιάστηκε έγκαιρα και στη βάση συγκεκριμένου προγραμματισμού, η εφαρμογή του οποίου ωστόσο συνάντησε πολλές δυσχέρειες στην πράξη, με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, και τη διακοπή λειτουργίας των προβλεπόμενων Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων. Όπως τόνισε ο Γ. Μόσχος, έγιναν λάθη παρ' ότι εκπαιδευτικοί πάλεψαν να δώσουν στα παιδιά ελπίδα. "Η απόδοση δεν ήταν αυτή που θα θέλαμε" ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι 2.800 παιδιά γράφτηκαν στα απογευματινά μαθήματα, ενώ επισήμανε ότι πρέπει σταδιακά να ενταχθούν σε τάξεις υποδοχής στο πρωϊνό πρόγραμμα και διάσπαρτα σε όλες τις περιοχές καθώς και ότι πρέπει να λειτουργήσουν τμήματα υποδοχής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα οποία δεν λειτούργησαν φέτος.

Σύμφωνα με την έκθεση: "Η προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας να ανταποκριθεί στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών που μετακινούνται, με ή χωρίς τις οικογένειές τους, και που παρέμεναν αναγκαστικά στην Ελλάδα μετά τη δήλωση Ε.Ε. -Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016 υπήρξε εντατική και πολύπλευρη, ωστόσο παρατηρήθηκαν σοβαρές αδυναμίες, που καθίστανται εμφανέστερες στη λειτουργία των δομών φιλοξενίας, τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, η οποία σε πολλές περιπτώσεις υπολειπόταν σημαντικά των προδιαγραφών αξιοπρεπούς διαβίωσης".

Σημειώνεται επίσης ότι έως σήμερα δεν υφίσταται επίσημο σύστημα καταγραφής για τη συνεκτική συλλογή στοιχείων σχετικά με τη σύνθεση του πληθυσμού των παιδιών, ώστε να αξιολογούνται έγκαιρα οι ανάγκες παρεμβάσεων για τη διασφάλιση της προστασίας τους. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των παραμενόντων παιδιών περί τα τέλη Δεκεμβρίου ανερχόταν περίπου στα 21.000.

Ως προς την πρόσβαση σε διεθνή προστασία, σημειώνεται ότι τα αιτήματα ασύλου των ανηλίκων το 2016 φτάνουν περίπου στο 38% των συνολικών υποβληθέντων αιτημάτων, ενώ 2.352 αντιστοιχούν σε ασυνόδευτα παιδιά, σύμφωνα με την έκθεση, που υπογραμμίζει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου, επανένωσης ή μετεγκατάστασης.

Για την πρόσβαση των παιδιών στην Υγεία επισημάνθηκε η κινητοποίηση του κράτους αλλά και η συμβολή των ΜΚΟ για εμβολιασμούς.

Σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά, η έκθεση διαπιστώνει ότι εξακολουθούν να υφίστανται με την ίδια ένταση κρίσιμα ζητήματα, τα οποία εκκρεμούν χρόνια, όπως η απουσία θεσμοθέτησης και υλοποίησης της επιτροπείας, ωστόσο ο Γ. Μόσχος αναφέρθηκε και στην αύξηση των θέσεων και δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων που φτάνουν πια τις 1.200 θέσεις. Ως θετική εξέλιξη καταγράφονται η προσπάθεια λειτουργίας ασφαλών χώρων εντός των ανοιχτών δομών φιλοξενίας, καθώς και η μείωση του αριθμού των παιδιών που βρίσκονται κρατούμενα υπό προστατευτική φύλαξη. Ο Γ. Μόσχος αναφέρθηκε στην από κοινού προσπάθεια με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη λειτουργία υπό προδιαγραφές των δομών ασυνόδευτων ανήλικων, σημειώνοντας ότι οι δομές πρέπει να είναι μικρές.

Στο επικείμενο νομοσχέδιο για την αναδοχή αναφέρθηκε η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Μ. Γιαννακάκη, ενώ στο έργο της UNICEF και του ΕΚΚΑ σε σχέση με την προστασία των παιδιών αναφέρθηκαν αντίστοιχα οι Σ. Τζιτζίκου, Λ. Σακουίς και Περ. Τζιάρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL