Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Θα αξιολογηθεί η δουλειά της Ελλάδας σε προσφυγικό - μεταναστευτικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θα αξιολογηθεί η δουλειά της Ελλάδας σε προσφυγικό - μεταναστευτικό

Αξιολόγηση της δουλειάς που έχει γίνει στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα, αναβάθμιση του εξοπλισμού σε λιμενικό και αστυνομία, το θέμα των επιστροφών των μεταναστών αλλά και η παραμονή της έδρας της Frontex στην Ελλάδα ήταν τα βασικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας κατά την ευρεία σύσκεψη μεταξύ του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex, Fabrice Leggeri, και των υπουργών Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού και οι αρχηγοί της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής χαρακτήρισε τη συνάντηση "ουσιαστική και χρήσιμη" προσθέτοντας ότι "αποδεχτήκαμε με εξαιρετικά θετική διάθεση να γίνει η αξιολόγηση γιατί γνωρίζουμε τη δουλειά που έχει γίνει έως σήμερα στη χώρα μας και μπορώ να πως ότι ήταν εντυπωσιακή η τοποθέτηση του κ. Leggeri πάνω σε αυτό το θέμα και στη δουλειά που έχει γίνει έως σήμερα από το Λιμενικό Σώμα, από την Αστυνομία και από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στα ζητήματα των hot spot".

Ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην επίσκεψη Leggeri στην Ελλάδα και σημείωσε ότι το δεύτερο ζήτημα που έθεσαν ήταν το οικονομικό και τόνισε ότι η Ελλάδα ζήτησε σύγχρονο εξοπλισμό φέρνοντας ως παράδειγμα τις θερμοκάμερες.

"Ζητήσαμε επίσης να προωθηθεί η πρότασή μας για άλλα δύο σκάφη τριαντάμετρα που έχουμε ανάγκη. Που θα είναι ακριβώς γι’ αυτή τη δουλειά για την οποία τα θέλουμε. Και βεβαίως να εξασφαλιστεί ένα ποσό για οδοιπορικά των ανθρώπων του Λιμενικού και της Αστυνομίας, ανθρώπων που πραγματικά σηκώνουν πολύ μεγάλο βάρος στην προσπάθεια αυτή και ήμασταν αρκετά επίμονοι σε αυτό το θέμα" πρόσθεσε. Επιπλέον ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε η έδρα της Frontex να παραμείνει εδώ στην Ελλάδα και να επιχειρείται από εδώ η προσπάθεια και όχι από τη Βαρσοβία.

"Θέσαμε επίσης το ζήτημα πως δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε ό,τι αφορά χωρικά ύδατα πέραν των χαρτών και των στιγμάτων που υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια και τα οποία αναγνωρίζει η Ε.Ε. και πάνω σε αυτά κινείται" δήλωσε ο Π. Κουρουμπλής προσθέτοντας ότι ζήτησαν οι επιστροφές μεταναστών να γίνονται μέσω της Frontex.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Fabrice Leggeri, σε δηλώσεις του τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στα hotspots ενώ είπε ότι έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές. Αναφέρθηκε στις πρόσφατες επισκέψεις του σε Αλεξανδρούπολη και Λέσβο και σχετικά με τη χθεσινή του επίσκεψη στη Μυτιλήνη είπε ότι ήταν μάρτυρας της πολύ καλής δουλειάς που έχει γίνει από τις ελληνικές αρχές υποδοχής στη Μόρια, ενώ επεσήμανε την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε τη συνάντηση με τη Frontex δημιουργική, επαναλαμβάνοντας ότι «χάρη στη συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας σήμερα οι καταστάσεις είναι καλύτερες» ενώ σε σχέση με τη Frontex είπε ότι «από το 2015 ακούγεται στην Ελλάδα ένας μύθος. Ότι δηλαδή η κυβέρνησή μας, κολλημένη σε ιδεολογήματα, δεν ήθελε τη συνεργασία με τη Frontex.

Αυτό είναι ένα κόλλημα σε ιδεολογία άλλων. Η κυβέρνησή μας από την αρχή επιζήτησε τη συνεργασία με τη Frontex. Πολλές φορές γκρινιάξαμε, όχι γιατί η Frontex δεν είχε τη δύναμη που θέλαμε, αλλά γιατί τα κράτη - μέλη δεν ενίσχυαν τη Frontex με τη δύναμη που χρειάζεται».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έκανε λόγο για εξαιρετική συνεργασία με τη Frontex στα θέματα της επιτήρησης των συνόρων της Ε.Ε. τονίζοντας ότι "τα σύνορα τα δικά μας είναι και σύνορα της Ε.Ε. και αντίστροφα". Συμπλήρωσε ότι συζήτησαν τις λεπτομέρειες για το πως διεξάγεται η αποστολή αυτή και πώς μπορεί να βελτιωθεί η συνεργασία.

Συνάντηση Μουζάλα με τον Σλοβένο υφυπουργό Εσωτερικών

Με την ανάγκη σύστασης ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών ασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας και ο υφυπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Bostjan Sefic. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Σλοβένος υφυπουργός εξέφρασε τη θετική στάση της κυβέρνησής του σχετικά με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα, τόσο προς τη Σλοβενία όσο και προς τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης.

Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL