Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Τη μεταφορά των προσφύγων από το Ελληνικό προαναγγέλλει ο Γ. Μπαλάφας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τη μεταφορά των προσφύγων από το Ελληνικό προαναγγέλλει ο Γ. Μπαλάφας

Την επικείμενη μεταφορά των προσφύγων του Ελληνικού, στην πλειονότητά τους οικογένειες από το Αφγανιστάν, σε δομές σε "πολύ καλύτερες συνθήκες, κοντά σε αστικό ιστό κ.λπ.» προανήγγειλε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας στο ραδιόφωνο Στο Κόκκινο 105,5.

Μίλησε επίσης για την ένταξη των προσφύγων υπενθυμίζοντας ότι «η χώρα μας έχει καταφέρει αυτά τα 25 χρόνια, από το 1990 και μετά, να ενσωματώσει εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες" και αναφέρθηκε στα επιτυχημένα παραδείγματα στέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λειβαδιά.

Σχολιάζοντας την έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας για νόμιμους και ασφαλείς δρόμους για τους πρόσφυγες με φόντο το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου, είπε: «Να τονίσω ότι με τους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών, όπως η Ύπατη Αρμοστεία, συνεργαζόμαστε πολύ στενά, ασχέτως αν συμφωνούμε σε όλα ή όχι. Πολύ σωστά μιλάει η Ύπατη Αρμοστεία για νόμιμη και ασφαλή δίοδο για τους πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη, για να μην πνίγονται άνθρωποι, κάτι το οποίο ζητάμε και εμείς εδώ και χρόνια.

Η ύπαρξη της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας με κλειστά τα σύνορά μας, ακόμα και εάν έχει προβλήματα, ήταν απαραίτητη γιατί μας εξασφαλίζει σχεδόν μηδενισμό των ροών, ώστε να μην 'πνιγούμε'. Έχουμε απαιτήσει επανειλημμένα και θα συνεχίσουμε να ζητάμε και να επιμένουμε στα ζητήματα της μετεγκατάστασης, της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου, της ανάγκης ύπαρξης νόμιμης οδού προς την Ευρώπη. Δυστυχώς η συμπεριφορά ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εντελώς αρνητική και είναι, επίσης, αρνητικό το γεγονός ότι τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολύ συχνά δεν επεμβαίνουν όπως θα έπρεπε».

Γ. Μουζάλας: Να διευρυνθούν οι δρόμοι της νόμιμης μετανάστευσης

Στην εκπομπή παρενέβη και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας αναφέροντας ότι "θα ήθελα να προσθέσω σε όσα πολύ σωστά είπε ο κ. Μπαλάφας ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας προβλέπει νόμιμο δρόμο μετανάστευσης και προσφυγής λύσης. Προβλέπει τη μετεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία στην Ε.Ε., δηλαδή οι άνθρωποι να παίρνουν το αεροπλάνο αφού εγκριθεί το άσυλό τους και να πηγαίνουν στις χώρες. Το ότι αυτό δεν έχει εφαρμοστεί, το ότι αυτό δεν έχει την έκταση που θα έπρεπε να έχει είναι ένα ζήτημα του ότι το κίνημα, το οποίο θα έπρεπε να υπάρχει, δεν έχει πιέσει σε αυτή την κατεύθυνση. Η χώρα μας βάζει το ζήτημα του χτυπήματος της παράνομης μετανάστευσης, των κυκλωμάτων και λέμε ότι για να γίνει αυτό πρέπει να διευρυνθούν οι δρόμοι της νόμιμης μετανάστευσης".

"Το πρόβλημα είναι πώς να λύνεται το θέμα του αν δικαιούται άσυλο ή όχι και από εκεί και πέρα να μπορεί νόμιμα ο άνθρωπος αυτός, με ασφάλεια, να πάει στη χώρα της Ε.Ε., χωρίς να τον έχουμε αφήσει έρμαιο στους διακινητές και να βιώνουμε ως Αριστερά μια ενοχή γιατί δεν μπορούμε σε όλους αυτούς τους δυστυχισμένους, έχω πει και ο μετανάστης είναι πρόσφυγας φτώχειας, αλλά μέσα στην πραγματικότητα που ζούμε δεν μπορούμε μια χώρα η Ελλάδα να τους εξυπηρετήσει όλους". Επιπλέον πρόσθεσε ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας είχε ωφελήματα για τους Σύρους στην Τουρκία καθώς τους δόθηκε πρόσβαση σε Υγεία, Παιδεία και χρηματοδότηση στην Ύπατη Αρμοστεία. "Δεν είναι μια μαύρη ιστορία από άποψη δικαιωμάτων, όπως κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν. Δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, αλλά είναι κάτι, ένας χώρος όπου μπορεί να αναπτυχθεί ένα κίνημα δικαιωμάτων προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί ειδάλλως η πρότασή μας ως Αριστεράς θα είναι να φτιάχνουμε camps".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL