Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Σημαντικές οδηγίες της Κομισιόν για την προστασία των προσφυγόπουλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σημαντικές οδηγίες της Κομισιόν για την προστασία των προσφυγόπουλων

Τις νέες οδηγίες της Κομισιόν για την προστασία των παιδιών μεταναστών και προσφύγων χαιρετίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Unicef και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

«Είναι οι πρώτες οδηγίες της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των παιδιών που είναι μακριά από την πατρίδα τους -παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, παιδιά μόνα ή με τις οικογένειές τους- συνδέοντας τη μετανάστευση, το άσυλο και την παιδική προστασία» αναφέρει η Noala Skinner, διευθύντρια του Γραφείου της Unicef στις Βρυξέλλες.

«Πρόκειται για σημαντικές κατευθυντήριες οδηγίες, που θα βοηθήσουν τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Ελπίζουμε πραγματικά ότι αυτές οι οδηγίες θα συμβάλουν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο στην προστασία του μεγάλου αριθμού παιδιών που φτάνουν στην Ευρώπη ξεριζωμένα από την πατρίδα τους εξαιτίας της βίας, του πολέμου και των συγκρούσεων. Πολλά παιδιά έχουν υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία, τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους όσο και μετά από αυτό» δήλωσε η Diane Goodman, αναπληρώτρια διευθύντρια του Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α.

Η Ύπατη Αρμοστεία και η Unicef επισημαίνουν ότι "βρίσκουν επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Ε.Ε. καλεί τα κράτη - μέλη να εξασφαλίσουν ότι τα εναλλακτικά της κράτησης μέτρα είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα στα παιδιά και τις οικογένειες. Και οι δύο οργανισμοί επισημαίνουν ότι η κράτηση δεν είναι ποτέ προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού και είναι εξαιρετικά επιβλαβής για την υγεία και την ευημερία τους. Τα παιδιά δεν πρέπει να κρατούνται για λόγους που σχετίζονται με τη μετανάστευση, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς ή αυτό των γονιών τους".

Κλείνοντας οι δυο οργανώσεις αναφέρουν ότι προσμένουν την υλοποίηση στην πράξη αυτού του σχεδίου από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε και τους ευρωπαϊκούς φορείς, ενώ θα συνεχίσουν να βοηθούν τα κράτη στην προστασία των παιδιών και τον τερματισμό της εκμετάλλευσης και της κακοποίησής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL