Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Οι ματωμένες φράουλες της Μανωλάδας / Άργησε, αλλά ήρθε η δικαίωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ματωμένες φράουλες της Μανωλάδας / Άργησε, αλλά ήρθε η δικαίωση

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να δικαιωθούν τελικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) οι μετανάστες - εργάτες γης της Μανωλάδας, αφού η ελληνική Δικαιοσύνη θεώρησε πως, αφού ο εργοδότης δεν τους είχε αλυσοδεμένους, δεν είχαμε εργασιακό trafficking. Χθες ανακοινώθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδίκασε τη χώρα μας ομόφωνα κρίνοντας ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απαγόρευση καταναγκαστικής εργασίας) καθώς και ότι το κράτος παρέβη τις υποχρεώσεις του προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να προστατέψει τα θύματα, να διερευνήσει αποτελεσματικά τα διαπραχθέντα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπευθύνους. Έκρινε επίσης ότι η κατάσταση των προσφευγόντων αποκάλυπτε εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία, με δεδομένο ότι η εκμετάλλευση μέσω της εργασίας αποτελεί «μια πτυχή εμπορίας».

Στους προσφεύγοντες επιδικάστηκε αποζημίωση 16.000 ευρώ για καθέναν και 12.000 ευρώ για τους υπολοίπους προσφεύγοντες, ενώ τους αναγνώρισε 4.363,64 ευρώ συνολικά για τα δικαστικά έξοδα.

Σημαντική απόφαση για την Ελλάδα και την Ευρώπη

"Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για τον μεγάλο αγώνα που νικήσαμε. Είναι ένα μεγάλο βήμα για να πάρουν τα δικαιώματά τους οι μετανάστες. Έμαθα ότι οι Έλληνες μετά από αυτό δεν έτρωγαν φράουλες γιατί τις θεωρούσαν ματωμένες" δηλώνει ο Mosi Chowdhurry, ο πρώτος προσφυγών και ένα από τα θύματα της επίθεσης, ο οποίος ακόμα αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας εξαιτίας του τραυματισμού του στη Μανωλάδα. Τώρα ζει και εργάζεται με άδεια πια στην Αθήνα, αλλά, όπως τόνισε και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, "δεν είχαμε νόμιμα έγγραφα και κανέναν να μιλήσουμε για τα δικαιώματά μας και μπόρεσαν οι εργοδότες να μας το κάνουν αυτό".

Ο Βασίλης Κερασιώτης από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στους μετανάστες - εργάτες γης της Μανωλάδας και έφτασε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έκανε λόγο για μεγάλη ημέρα και σημείωσε ότι είναι πρώτη φορά στα 60 χρόνια του ΕΔΑΔ που ασχολείται με μετανάστες - εργάτες. Αναφέρθηκε στη λειψή δικογραφία που είχαν συντάξει οι αστυνομικές αρχές, σε σημείο μάλιστα που η αστυνομία δεν είχε καν εντοπίσει στο περιστατικό τούς παρόντες 100-150 εργάτες για να πάρει καταθέσεις. Μόνοι οι δικηγόροι τους έψαξαν και κατάφεραν τελικά να συντάξουν μηνυτήρια αναφορά που για ενάμιση χρόνο παρέμενε σε συρτάρι! Θύμισε επίσης το κλίμα της εποχής, τον "Ξένιο Δία" του Ν. Δένδια με τις μαζικές συλλήψεις μεταναστών.

"Στη Μανωλάδα ήταν μοναδικό μέρος όπου ήταν ανεκτή η παρουσία τους. Οι ελληνικές αρχές γνώριζαν και μάλιστα καλούσαν τους τσιφλικάδες της περιοχής να δώσουν τα δεδουλευμένα", πρόσθεσε, ενώ μιλώντας για την παρούσα κατάσταση τονίζει ότι η Μανωλάδα παραμένει Μανωλάδα με 5.000 εργάτες γης υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς όμως περιστατικά βίας που θα προκαλέσουν πάλι την κοινή γνώμη.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την εφαρμογή της απόφασης, είπε, ζητώντας αλλαγές σε νομοθετικό αλλά και δικαστικό επίπεδο για να μην έχουμε νέες Μανωλάδες, ενώ τόνισε ότι η νομοθετική ρύθμιση που υπάρχει για τους εργάτες γης (13Α του Κώδικα Μετανάστευσης) δεν έχει αποδώσει.

Η λύση είναι να υπάγονται οι εργαζόμενοι στο καθεστώς νόμιμης εργασίας, ώστε να προστατεύονται από αυθαιρεσίες, και αυτή την έκκληση θα κάνουμε στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης όταν πρόκειται να εφαρμοστεί η απόφαση, τόνισε ο Simon Cox από την Οpen Society Justice, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για σημαντική απόφαση για όλη την Ευρώπη, καθώς ανάλογα περιστατικά δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα.

Στ. Κοντονής: Καταδεικνύεται η κατάσταση που επικρατούσε κατά τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

Λάβρος κατά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., γιατί "η διεθνής καταδίκη της χώρας άπτεται της εθνικής αξιοπρέπειας", εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Σε δήλωσή του υπογραμμίζει: "Η ομόφωνη καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της Μανωλάδας" καταδεικνύει την κατάσταση η οποία επικρατούσε στη χώρα κατά τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει από τότε την επονείδιστη κατάσταση και τις επερχόμενες καταδίκες της χώρας και είχε ζητήσει να αρθεί το απαράδεκτο καθεστώς εργασίας και διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών.

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, με αποτέλεσμα η χώρα να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί. Οι ευθύνες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ επί του θέματος αυτού ξεπερνούν τις συνήθεις πολιτικές ευθύνες, διότι η διεθνής καταδίκη της χώρας άπτεται της εθνικής αξιοπρέπειας, για την οποία συστηματικά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αδιαφορούν.

Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει στον νέο νόμο του ασφαλιστικού (4387/2016) την έκδοση εργοσήμου για την αγροτική εργασία, δηλαδή για όλους όσοι εργάζονται, ακόμη και για μετανάστες που δεν έχουν ακόμη νομιμοποιητικά έγγραφα αλλά απασχολούνται σε τέτοιες εργασίες.

Επίσης καλό θα είναι οι Δικαστικές Ενώσεις να μην εξαντλούν τη μαχητικότητά τους σε αντιπολιτευτική ρητορική, αλλά να τοποθετούνται σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης που εγείρουν σοβαρές αντιδράσεις της κοινωνίας σε υποθέσεις που άπτονται του σκληρού πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Η καταδικαστική απόφαση "αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου" σημειώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι "τόσο η απόφαση όσο και το σκεπτικό που τη συνοδεύει καταδεικνύουν πως η Ν.Δ. του κ. Σαμαρά δεν αδιαφορούσε απλώς για τις καταστάσεις ζούγκλας που επικρατούσαν στην εν λόγω περιοχή, αλλά έδειχνε ανοχή σε εγκληματικές πράξεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν δίστασε να επιβάλει με νόμο τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων υπονομεύοντας τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων" και καταλήγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα όλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL