Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε μια επάνοδο στους κανόνες του Δουβλίνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε μια επάνοδο στους κανόνες του Δουβλίνου

Την αντίθεσή του στην επαναφορά του Δουβλίνου εξέφρασε στο “Spiegel” ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. "Η Ελλάδα φέρει ήδη και τώρα ένα βαρύ φορτίο. Φιλοξενούμε 60.000 πρόσφυγες. Τηρουμένων των αναλογιών και σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό πρόκειται για έναν αριθμό αντίστοιχο με αυτόν που φιλοξενείται στη Γερμανία.

Θα ήταν σφάλμα να επιβαρυνθεί επιπλέον η Ελλάδα με μια επάνοδο στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δουβλίνου. Μόλις κατορθώσαμε να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση με τα καταλύματα των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα. Τώρα ασχολούμαστε με την επίλυση των προβλημάτων στα νησιά. Η πίεση από την Τουρκία στο ζήτημα του προσφυγικού δεν έχει μειωθεί".

"Δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε μία επάνοδο στους κανόνες του Δουβλίνου. Θα ήθελα να κατανοήσουν οι Γερμανοί ότι το ζήτημα δεν είναι πολιτικοί ή ιδεολογικοί λόγοι ή ότι δεν θα εκτιμούσαμε τη βοήθεια από τη Γερμανία. Η Ελλάδα απλώς δεν έχει καμία δυνατότητα να αντιμετωπίσει την άφιξη και άλλων προσφύγων" ανέφερε προσθέτοντας ότι "το μέγιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να δεχθούμε πίσω μία μικρή ομάδα προσφύγων - ως συμβολική ενέργεια για το γεγονός ότι δεν απορρίπτουμε εκ βάθρων τους κανόνες του Δουβλίνου", ενώ τόνισε ότι "είναι μεγάλη ανοησία να παραμένουμε σε ένα σύστημα που θα καταρρεύσει αμέσως με το επόμενο κύμα προσφύγων".

Για τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας είπε ότι είναι "περίπλοκη", με "γκρίζες ζώνες", ωστόσο "η συμφωνία είναι μία επιτυχία, τα κύματα των προσφύγων έχουν ανασχεθεί δραστικά", ενώ στην κριτική που ασκείται από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις αντέτεινε ότι οι πρόσφυγες φιλοξενούνται καλά στην Τουρκία και ότι "δεν είναι σύμπτωση το ότι η Ευρώπη σκέπτεται τη μετάδοση του συγκεκριμένου μοντέλου και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα για τη διαδρομή των προσφύγων από τη Λιβύη στην Ιταλία".

Για τους θανάτους στη Μόρια ανέφερε ότι "ανεξαρτήτως των αιτιών θανάτου εκτιμάται ότι και οι κακές συνθήκες διαβίωσης στο χώρο να έπαιξαν έναν ρόλο", ενώ ερωτηθείς αν μπορεί να αποκλείσει άλλους θανάτους απάντησε ότι: "Σε περίπτωση που έρθουν πάλι περισσότεροι πρόσφυγες, ακόμη και αν πρόκειται για μόνον εκατό ημερησίως, η κατάσταση στη Μόρια μπορεί να παρουσιάσει ταχεία κλιμάκωση. Έχουμε απευθύνει παράκληση προς την Ε.Ε. να μας επιτρέψει να απαλλάξουμε από κάποιο βάρος τα νησιά και να μεταφέρουμε περισσότερους πρόσφυγες σε κλειστές εγκαταστάσεις στην Αθήνα. Επ’ αυτού όμως δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL