Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών / Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών: Η Ε.Ε. κλείνει την προσφυγική οδό της Μεσογείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών / Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών: Η Ε.Ε. κλείνει την προσφυγική οδό της Μεσογείου

Με θέμα την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στη σύνοδο κορυφής της Μάλτας, δηλαδή το κλείσιμο της διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου, αλλά και την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με τη μετεγκατάσταση και τη διάθεση εμπειρογνωμόνων στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO), συγκεντρώθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κατά το χθεσινό συμβούλιο υπουργών. Από την χώρα μας, παρόντες ήταν τόσο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας.

Αναμενόταν επιπλέον απολογισμός της προόδου που έχει σημειωθεί μετά τις προτάσεις της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, συμπεριλαμβανομένων του μηχανισμού του Δουβλίνου και της νομοθεσίας της Ε.Ε. σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου, τις συνθήκες υποδοχής, τα κοινά κριτήρια παροχής διεθνούς προστασίας και την επανεγκατάσταση. Ο αρμόδιος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος θα παρουσίαζε στους υπουργούς τη σύσταση της Επιτροπής προς τα κράτη - μέλη για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των επιστροφών, καθώς και το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. για τις επιστροφές.

Προσερχόμενος ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "Σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση, θέλω να είμαι σαφής: Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου όλα τα κράτη - μέλη πρέπει να έχουν ανταποκριθεί.

Σχετικά με τη μετανάστευση, για να είμαστε αποτελεσματικοί, πρέπει να εργαστούμε σε τέσσερις πυλώνες: 1) Οι πόρτες μας πρέπει να είναι ανοιχτές για όσους έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. 2) Η επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. 3) Η ενίσχυση των εξωτερικών μας συνόρων. 4) Η συνεργασία με τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, ο τέταρτος πυλώνας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μόλις τρεις ημέρες πριν, εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Γι' αυτό και η συνεργασία μας με τις τρίτες χώρες είναι απαραίτητη».

Αυστρία: “Λάθος η μετεγκατάσταση, αλλά θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή του προγράμματος”

Η Αυστρία θα προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι θεωρεί λάθος το πρόγραμμα της Ε.Ε., ανέφερε χθες σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα. Μάλιστα, το ζήτημα είχε προκαλέσει τις προηγούμενες ημέρες μία αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κόμματα της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, τους Σοσιαλδημοκράτες και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται ο υπουργός Εσωτερικών.

Στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης, η Αυστρία θα έπρεπε να δεχθεί 1.491 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 462 πρόσφυγες από την Ιταλία, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει δεχθεί κανέναν πρόσφυγα, καθώς η προκάτοχος του Βόλφγκανγκ Σομπότκα Γιοχάνα Μικλ - Λάιτνερ είχε πετύχει στις Βρυξέλλες μια αναστολή της ισχύος του προγράμματος για τη Βιέννη μέχρι τις 11 Μαρτίου 2017, λόγω του γεγονότος ότι το φθινόπωρο του 2015 ο αριθμός των αιτούντων άσυλο είχε ανέλθει σε σχεδόν 90.000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL