Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Ένας χρόνος συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας / Η Ε.Ε. αποφάσισε να διώχνει και όχι να προστατεύει τους πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας χρόνος συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας / Η Ε.Ε. αποφάσισε να διώχνει και όχι να προστατεύει τους πρόσφυγες

Την "παταγώδη αποτυχία στον σεβασμό των πλέον βασικών δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών" και την "συνειδητή επιλογή της Ε.Ε." να μην δέχεται περισσότερους πρόσφυγες διαπίστωσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) καταγράφοντας τις συνθήκες υποδοχής και εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας τον χρόνο που μας πέρασε.

Στη διημερίδα που ξεκίνησε χθες, οι Κ. Δρακοπούλου και Κλ. Νικολοπούλου, δικηγόροι του ΕΣΠ, μετέφεραν τη χαώδη κατάσταση, την αδυναμία υποβολής αιτημάτων και την ελλιπή ενημέρωση των πρώτων ημερών της εφαρμογής, αλλά και τις καταγγελίες για τις πρώτες επιστροφές στην Τουρκία, με τους πρόσφυγες να παραπληροφορούνται ότι πρόκειται να πάνε να καταγραφούν, αλλά και τις καταγγελίες του περασμένου Οκτωβρίου για Σύρους πρόσφυγες που είχαν εκφράσει επιθυμία να αιτηθούν άσυλο, ωστόσο επεστράφησαν στην Τουρκία.

Η Καλλιόπη Στεφανάκη από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία της Υ.Α. για τη σταδιακή απεμπόληση από την Ε.Ε. της υποχρέωσης προστασίας προσφύγων, ενώ σημείωσε ότι μόλις τον Ιανουάριο του 2017 άρχισαν να εξετάζονται οι αιτήσεις Ιρακινών, Αφγανών και μέχρι στιγμής και τα 300 αιτήματα έχουν κριθεί παραδεκτά από τις πρωτοβάθμιες Επιτροπές Ασύλου.

Ηuman Rights Watch: Ένα έτος ταλαιπωρίας για τους αιτούντες άσυλο

«Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας αποτέλεσε ολοκληρωτική καταστροφή γι’ αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι πρέπει να προστατεύσει τους αιτούντες άσυλο που είναι παγιδευμένοι σε ελεεινές συνθήκες στα ελληνικά νησιά» δήλωσε η Εύα Κοσσέ, ερευνήτρια για την Ελλάδα στη Human Rights Watch (HRW). «Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε οι άνθρωποι που αποβιβάζονται στις ακτές της Ελλάδας να έχουν ουσιαστική πρόσβαση σε διαδικασία ασύλου και να δοθεί τέλος στην πολιτική ανάσχεσης για τους αιτούντες άσυλο». Επιπλέον η HRW σημειώνει ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να αποδυναμώσει τις δικονομικές εγγυήσεις και τις προστατευτικές ρυθμίσεις για τις ευάλωτες ομάδες και να επιταχύνει τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεταφορές προς την Τουρκία".

Η οργάνωση τονίζει επίσης ότι η Αθήνα, λόγω πιέσεων της Ε.Ε., άλλαξε τη σύνθεση των Επιτροπών Προσφυγών τον Ιούνιο "και οι αναδιαρθρωμένες επιτροπές αποφάνθηκαν σε τουλάχιστον 20 υποθέσεις ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, παρά το γεγονός ότι αποκλείει τους μη Ευρωπαίους από το καθεστώς της για την προστασία των προσφύγων".

Τέλος, η HRW επισημαίνει ότι "η Ελλάδα πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις της Ε.Ε., που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση των προστατευτικών ρυθμίσεων για τους ευάλωτους αιτούντες άσυλο, στην επέκταση της κράτησης στα νησιά, στον περιορισμό των δικαιωμάτων άσκησης προσφυγής, καθώς και στην επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, χωρίς να προηγηθεί προσδιορισμός των αναγκών τους για παροχή προστασίας".

Unicef: Το κόστος για τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες αυξάνεται

«Αν και υπήρξε μια σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των παιδιών που κινούνται προς την Ευρώπη από τον περασμένο Μάρτιο, υπήρξε μια αύξηση των απειλών και του στρες που υπομένουν τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες» δήλωσε η Afshan Khan, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF και ειδική συντονίστρια για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Κρίση στην Ευρώπη για την συμπλήρωση ενός έτους εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.

«Έχει γίνει ένας φαύλος κύκλος - τα παιδιά δραπετεύουν από τον πόνο, και καταλήγουν είτε να προσπαθούν να ξεφύγουν και πάλι ή αντιμετωπίζουν εκ των πραγμάτων την κράτηση ή απλά την απόλυτη παραμέληση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL