Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
"Χτενίζονται" οι παράγραφοι για τον διορισμό του διευθυντή της Αρχής Προσφυγών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Χτενίζονται" οι παράγραφοι για τον διορισμό του διευθυντή της Αρχής Προσφυγών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ

Τις δύο από τις τέσσερις παραγράφους της τροπολογίας του Ν. 4375/2016 απέσυρε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας κατά τη συζήτησή της στη Βουλή, αφήνοντας όμως παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο οι αποσυρόμενες διατάξεις να επιστρέψουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στο μέλλον. Οι παράγραφοι που αποσύρθηκαν αφορούν τον τρόπο διορισμού του διευθυντή της Αρχής Προσφυγών, ο οποίος, σύμφωνα με την τροπολογία, γίνεται αποκλειστικά από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Παραμένουν όμως οι παράγραφοι με τις οποίες εντάσονται βοηθοί εισηγητών από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) στις Ανεξάρτητες Επιτροπές, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε νομικούς και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σχετικά με τους βοηθούς εισηγητές μάλιστα χθες έγιναν αλλαγές στο κείμενο με την πρόσθεση του όρου "rapporteurs" και ο υπουργός διευκρίνισε ότι: "Το λέμε 'βοηθοί εισηγητές' για να το διαχωρίσουμε από το παλιότερο που υπήρχε περί εισηγητών, διότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία δικαιοδοτική δυνατότητα, παρά μονάχα να ετοιμάσουν τον φάκελο με τα στοιχεία τα οποία είναι δεδομένα στο διεθνές δίκαιο, στην database των υπηρεσιών ασύλου όλου του κόσμου, σε όλες τις databases που εμπλέκονται, και να το θέσουν στην κρίση των δικαστών". Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι δικαιοδοτική κρίση έχουν μόνο τα μέλη των Επιτροπών Προσφυγών και όχι οι βοηθοί εισηγητές.

Στην αλλαγή των διατυπώσεων ωστόσο προστίθεται ότι η έκθεση που θα συντάσεται από τους rapporteurs θα είναι "στην ελληνική γλώσσα". Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου είναι ότι οι rapporteus θα είναι Έλληνες δικηγόροι με σύμβαση με την EASO.

Για τον διορισμό του διευθυντή της Αρχής Προσφυγών ο Γ. Μουζάλας είπε στη Βουλή: "Θα το ξαναδουλέψουμε, παρότι θέλω να πω ότι ο τρόπος με τον οποίο διορίζεται είναι ο τρόπος με τον οποίο διορίζονται όλοι σχεδόν οι διοικητικοί διευθυντές. Δεν ξέρω να σας πω όταν ξαναέρθει πώς θα είναι. Μπορεί να είναι και το ίδιο" και σημείωσε ότι "με βάση τον παλιό νόμο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο. Σε αυτές τις συνθήκες ο χρόνος πιέζει".

Καμπάνια για το Άσυλο: Αποσύρετε την τροπολογία που θίγει βασικά δικαιώματα των αιτούντων άσυλο

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που "θίγει βασικά δικαιώματα των αιτούντων διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα" ζητάει η Καμπάνια για το Άσυλο, την οποία απαρτίζουν 11 οργανώσεις.

Η τροπολογία "αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τη συρρίκνωση του πλαισίου προστασίας των προσφύγων και μια ακόμη οπισθοδρόμηση του ήδη επικριθέντος νομικού πλαισίου λειτουργίας των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών της Αρχής Προσφυγών, καθώς με τις προτεινόμενες διατάξεις αίρονται οι προβλεπόμενες στον νόμο εγγυήσεις ως προς τη διαδικασία επιλογής του διευθυντή της Αρχής Προσφυγών και εισάγονται επίσης σοβαρές επεμβάσεις που βάλλουν την ήδη αμφισβητούμενη ανεξάρτητη λειτουργία της.

Συγκεκριμένα με την τροπολογία προτείνεται η συμμετοχή και άλλων προσώπων, πέραν των μελών, στη διαμόρφωση της ουσιαστικής κρίσης των επιτροπών, υπό τη μορφή οιονεί «εισηγητή» ή «βοηθού εισηγητή» της κάθε υπόθεσης, χωρίς τα πρόσωπα αυτά να περιβάλλονται με καμιά από τις εγγυήσεις που πρέπει να διασφαλίζουν την ανεξάρτητη λειτουργία του δευτεροβάθμιου οργάνου κρίσης των αιτήσεων διεθνούς προστασίας" σημειώνει η Καμπάνια για το Άσυλο.

Όπως επισημαίνεται, με την κατατεθείσα τροπολογία "δεν απογυμνώνεται απλά η Αρχή Προσφυγών από τις στοιχειώδεις εγγυήσεις ανεξαρτησίας και αμεροληψίας της -που ούτως ή άλλως τελούν υπό αμφισβήτηση-, αλλά και από τα επιχειρήματα περί του ανεξάρτητου δικαιοδοτικού χαρακτήρα της, τα οποία τελούν ήδη υπό κρίση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αν, δε, η προτεινόμενη τροπολογία ψηφιστεί, η Αρχή Προσφυγών θα καταστεί και επίσημα μια αμιγώς διοικητική και ελεγχόμενη από τη διοίκηση υπηρεσία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL