Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: / Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας δεν είχε επιτυχία, αλλά θύματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: / Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας δεν είχε επιτυχία, αλλά θύματα

Στα κορμιά και στις ψυχές των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στα υπερπλήρη hotspots στα ελληνικά νησιά ή προσπαθούν να φτάσουν μέσω ακόμα πιο επικίνδυνων διαδρομών στην ασφάλεια της Ε.Ε. βλέπουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) το πραγματικό αποτέλεσμα του ενός χρόνου συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, όπως αναλύουν σε έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες. Στην έκθεση με τίτλο “Ένας χρόνος από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας: Αμφισβητώντας τα εναλλακτικά στοιχεία της Ε.Ε.”, οι ΓΧΣ απαντούν σε κάθε επιχείρημα της Ε.Ε. περί επιτυχίας της συμφωνίας, αποκαλύπτοντας το ανθρώπινο κόστος των λανθασμένων ευρωπαϊκών πολιτικών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και καλούν τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών - μελών να αλλάξουν δραστικά την πολιτική τους.

«Η συμφωνία έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών μας και πολλοί γίνονται ακόμη πιο ευάλωτοι» λέει η Τζέιν Γκριμς, ψυχολόγος των ΓΧΣ στη Σάμο. «Οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την ακραία βία, τα βασανιστήρια και τον πόλεμο κι έχουν κάνει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι. Σήμερα, το άγχος και η κατάθλιψή τους επιδεινώνονται από την έλλειψη πληροφοριών για το νομικό καθεστώς τους και από τις κακές συνθήκες διαβίωσης. Χάνουν κάθε ελπίδα ότι θα έχουν ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέλλον. Συχνά, μάλιστα, βλέπουμε ανθρώπους που σκέφτονται την αυτοκτονία ή τον αυτοακρωτηριασμό».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ψυχολόγοι των ΓΧΣ στη Λέσβο είδαν τους ασθενείς με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης να αυξάνονται κατά 150% και τους ασθενείς με διαταραχή μετατραυματικού στρες να τριπλασιάζονται, ενώ αυξήθηκαν και τα ψυχωτικά συμπτώματα.

Οι ομάδες των ΓΧΣ βλέπουν περισσότερους ασθενείς με σοβαρά ψυχολογικά τραύματα και περισσότερα περιστατικά αυτοτραυματισμού και απόπειρες αυτοκτονίας. Αντίστοιχα, στη Σάμο, μέσα από τις σχεδόν 300 συνεδρίες ψυχικής υγείας που έχουν πραγματοποιήσει, οι ομάδες των ΓΧΣ βλέπουν μια παρόμοια επιδείνωση και μια κλιμάκωση στους αυτοτραυματισμούς και στις απόπειρες αυτοκτονίας τους τελευταίους μήνες, ενώ παράλληλα κατά μήκος της οδού των Βαλκανίων στη Σερβία και την Ουγγαρία, οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν δει αύξηση των ασθενών που αναφέρουν τραύματα εξαιτίας της βίας που υφίστανται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL