Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Θήβα

Eurokinissi

Η νέα δομή χωρητικότητας 700 ανθρώπων αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες της σε ένα μήνα περίπου. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η δομή διαθέτει 65 διαμερίσματα των οκτώ ατόμων, ενώ άλλα τόσα βρίσκονται σε κοντέινερ στον προαύλιο χώρο

Ένα νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων δημιουργείται στη Θήβα, στις εγκαταστάσεις του πρώην κλωστηρίου Σακίρογλου, με χωρητικότητα 700 ατόμων. Την ανακατασκευή έκανε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με χρηματοδότηση από τη DG ECHO, ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέλαβε την ενοικίαση του χώρου από έκτακτα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η νέα δομή αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες στους πρόσφυγες σε ένα μήνα περίπου. Ο ΔΟΜ θα έχει την υποστήριξη της λειτουργίας της και οι Γιατροί του Κόσμου θα αναλάβουν τη στελέχωση των ιατρείων με παθολόγο, γυναικολόγο και οδοντίατρο, καθώς και της κλινικής βραχείας λειτουργίας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η δομή απαρτίζεται από 65 διαμερίσματα των οκτώ ατόμων, ενώ άλλα τόσα διαμερίσματα βρίσκονται σε οικίσκους στον προαύλιο χώρο. Όλα περιλαμβάνουν δύο υπνοδωμάτια, κουζίνα, σαλόνι και ορισμένα από αυτά και δικό τους μπάνιο.

Επίσης, έχουν δημιουργηθεί χώροι εκπαίδευσης, αίθουσα κατάλληλη για γυναίκες, χώρος συμβουλευτικής, καθώς και 60 τουαλέτες με ισάριθμες ντουζιέρες.

Το κέντρο επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Όπως είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα ζήσουν εδώ σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Το κέντρο είναι αποτέλεσμα της τεράστιας προσπάθειας που κάνουμε» συνέχισε, λέγοντας ότι «θα δείτε και σε άλλα camps την εξέλιξή τους πώς από τις σκηνές φτάσαμε στα σπιτάκια». και συμπλήρωσε: "Συνεχίζουμε, προσπαθούμε, θα τα καταφέρουμε".

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ στην εν λόγω δομή θα μεταφερθούν πρόσφυγες από το Ελληνικό, ωστόσο σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία και επισήμανε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα τι πληθυσμός θα έρθει. Οι μεταφορές γίνονται με βάση ένα συνολικό σχεδιασμό. Επομένως ό,τι και να πω σήμερα δεν θα έχει ισχύ».

Τέλος σχετικά με τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και τις απειλές που διατυπώνονται από τη γειτονική χώρα για κατάργησή της ο Γ.Μουζάλας τόνισε ότι «εμείς δουλεύουμε με βάση τη Συμφωνία. Υποστηρίζουμε τη Συμφωνία, η Συμφωνία μέχρι στιγμής τηρείται».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια