Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Φόβος Μουίζνιεκς για νέες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωματών

Η αύξηση της κράτησης των μεταναστών και αιτούντων άσυλο ανησυχεί τον αρμόδιο επίτροπο

Την ανησυχία του εξέφρασε ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς σχετικά με την πρόσφατη σύσταση της Κομισιόν για περισσότερη και με μεγαλύτερη διάρκεια κράτηση των μεταναστών αλλά και αιτούντων άσυλο - των οποίων την κράτηση επίσης επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο επίτροπος προειδοποιεί ότι μια τέτοια εισήγηση είναι πιθανό να οδηγήσει σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αν δεν υπάρξουν παράλληλα μέτρα, όπως η διευκόλυνση της επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου ή η προώθηση αξιοπρεπών επιστροφών.

Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, επιτρέπεται η κράτηση μεταναστών και αιτούντων άσυλο για 6 μήνες, που μπορεί να παραταθεί μέχρι 12 μήνες. Όπως τονίζει ο Νιλς Μουίζνιεκς, η νέα σύσταση της Κομισιόν είναι ανησυχητική από διάφορες πλευρές, καθώς η πρόταση στις χώρες να τροποποιήσουν τις νομοθεσίες τους ώστε να επιτρέπουν την κράτηση για 18 μήνες μάξιμουμ είναι πιθανό να ενθαρρύνει τη χρήση κράτησης για μεγαλύτερες περιόδους, γεγονός που θα προσέκρουε στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπλέον, μια δεύτερη ανησυχία που διατυπώνει ο επίτροπος είναι ότι η σύσταση της Κομισιόν να αυξηθεί η δυνατότητα κράτησης στα κράτη-μέλη είναι πιθανό να οδηγήσει στο να κρατούνται περισσότεροι μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Τέλος, ο επίτροπος επισημαίνει ότι η σύσταση ουσιαστικά επιτρέπει πλαγίως και την κράτηση παιδιών "αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση", ενώ παραθέτει ότι η κράτηση μεταναστών έχει αποδειχτεί ότι είναι επιζήμια και τραυματική σε ενήλικες, πόσο μάλλον σε παιδιά.

Ο Ν. Μουίζνιεκς συστήνει στα ευρωπαϊκά κράτη να επικεντρωθούν σε εναλλακτικά και πιο ανθρώπινα μέτρα, που δεν στερούν τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο από τις ελευθερίες τους και είναι πιο φιλικά σε παιδιά και οικογένειες, και όχι να επικεντρώνονται στην κράτηση.

Στη σημερινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των κρατών-μελών θα πρέπει να επικεντρωθούν σε εναλλακτικά μέτρα σε σχέση με την κράτηση, τα οποία μπορούν να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της νόμιμης ανάγκης για τον έλεγχο της μετανάστευσης και την ηθική και νομική υποχρέωση να αποφεύγουν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.

Δείτε όλα τα σχόλια