Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Το ΣτΕ καλείται να κρίνει πόσο "ασφαλής χώρα" είναι η Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΣτΕ καλείται να κρίνει πόσο "ασφαλής χώρα" είναι η Τουρκία

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι στραμμένα σήμερα όλα τα βλέμματα, με παρόντες διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch, για την εκδίκαση της υπόθεσης Σύρου αιτούντα άσυλο, ο οποίος προσέφυγε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Επιτροπής Προσφυγών που έκρινε απαράδεκτη την αίτηση ασύλου του με το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα».

Εκτός από την υπόθεση αυτή, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εκδικάσει και την υπόθεση ενός ακόμα πρόσφυγα του οποίου η αίτηση κρίθηκε απαράδεκτη με βάση το ίδιο επιχείρημα.

Επιπλέον θα συζητηθούν οι αιτήσεις ακύρωσης από την Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και δικηγόρους του πεδίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου οι οποίες αμφισβητούν τη συνταγματικότητα της σύνθεσης των νέων ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών που συστάθηκαν τον Ιούνιο του 2016.

Οι αιτήσεις ακύρωσης που κατατέθηκαν, όπως διευκρινίζει η καμπάνια για το Άσυλο, στρέφονται "κατά κανονιστικών και ατομικών πράξεων της Διοίκησης που αφορούν ιδίως τη σύσταση και συγκρότηση των Ανεξαρτήτων Επιτροπών Προσφυγών και κατά συναφών ατομικών πράξεων, οι οποίες, επιπλέον, απορρίπτουν τις αιτήσεις διεθνούς προστασίας, χωρίς την επί της ουσίας εξέτασή τους, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για την επιστροφή και την αναζήτηση προστασίας των προσφευγόντων Σύρων προσφύγων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα".

Όπως σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία σε σχετική της ανακοίνωση, ο πρώτος προσφεύγων Σύρος πρόσφυγας έχει διαγνωστεί από ανεξάρτητο κοινωνικό λειτουργό ότι πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία και ότι η ψυχική υγεία του επιδεινώνεται λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησης και της αβεβαιότητας για το μέλλον του. Τα τοπικά δικαστήρια, όπως προσθέτει η οργάνωση, διέταξαν τη συνέχιση της κράτησής του με το αιτιολογικό ότι υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει στο εξωτερικό.

"Διακυβεύεται όχι μόνο η διεθνής προστασία στην Ελλάδα, αλλά το κράτος δικαίου και η ίδια η δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη" τονίζει με την σειρά της η Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο, η οποία στηρίζει τις αιτήσεις ακυρώσεως.

"Η απόφαση του ΣτΕ θα είναι ένα κρίσιμο τεστ της υποκείμενης βάσης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και των αμφίβολων ισχυρισμών της Ε.Ε. ότι η Τουρκία είναι σε θέση να προσφέρει αποτελεσματική προστασία στους πρόσφυγες» δήλωσε η Εύα Κοσσέ, ερευνητής της Human Rights Watch. "Για τους δύο Σύρους προσφεύγοντες και για πολλούς άλλους σε παρόμοια κατάσταση, το διακύβευμα στο ΣτΕ δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο" καταλήγει η Ευ. Κοσσέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL