Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
"Σταματήστε να εκθέτετε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε κίνδυνο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σταματήστε να εκθέτετε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε κίνδυνο"

Eκατόν πενήντα έξι ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απηύθυναν με επιστολή στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κοινή έκκληση να σταματήσουν τις ξενοφοβικές πολιτικές για τη μετανάστευση και να αναλάβουν δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων αντί να τους εκθέτουν σε κίνδυνο με αφορμή τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 9 και 10 Μαρτίου 2017.

"Όταν υπήρξαν αυξημένες εισροές ευάλωτων πληθυσμών το καλοκαίρι του 2015, η Ευρώπη απέτυχε να φανεί ενωμένη και να ανταποκριθεί με ανθρωπιά, αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη. Μέχρι σήμερα, τα ευρωπαϊκά έθνη δείχνουν απροθυμία να ανταποκριθούν σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, καταφεύγοντας σε λύσεις που κρατάνε τους ανθρώπους αυτούς κρυμμένους κάπου μακριά" σημειώνουν στην επιστολή τους, συμπληρώνοντας ότι πολλοί ηγέτες έχουν επιλέξει να αποτρέπουν τους ανθρώπους που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη, με κίνδυνο να περιορίζουν την πρόσβαση σε προστασία για αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο.

"Έχετε την ευθύνη της ορθής διαχείρισης της μετανάστευσης με τρόπο τέτοιο που να αντιμετωπίζει τις εύλογες ανησυχίες των πολιτών. Ο τρόπος αυτός πρέπει να βασίζεται σε γεγονότα και να διέπεται από αξίες όχι από λαϊκιστική ρητορική. Ισχύς δεν σημαίνει να διώχνουμε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Ισχύς σημαίνει να χαράξουμε μια πορεία προόδου που να στηρίζει τις αξίες", τονίζουν, προσθέτοντας ότι "αν η Ε.Ε., και τα κράτη-μέλη της θέλουν να παραμείνουν αξιόπιστοι διεθνείς παράγοντες, δεν μπορούν να απαιτούν από χώρες σαν την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο να φιλοξενήσουν εκατομμύρια προσφύγων, ενώ την ίδια στιγμή ωθούν πρόσφυγες και μετανάστες πίσω στα σύνορα της Ε.Ε. ή να παγιδεύουν χιλιάδες από αυτούς σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, όπως π.χ. στα ελληνικά νησιά, κατά μήκος του περάσματος των δυτικών Βαλκανίων, ή σε μια εκτός ελέγχου εμπόλεμη ζώνη όπως είναι η Λιβύη. Οι αποφάσεις σας έχουν συνέπειες ζωής και θανάτου και αν συνεχίσετε να χαμηλώνετε τις προσδοκίες, οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα σας μιμηθούν".

"Αντί να αντιμετωπίσει την άνοδο των ξενόφοβων λαϊκιστών, η απάντηση της Ευρώπης ήταν συχνά η απλή αντιγραφή των λύσεων που αυτοί προτείνουν" καταγγέλλουν και αναφέρουν ότι προσδοκούν μια πολιτική βούληση που να υπερασπίζεται την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια και να δίνει λύσεις στους φόβους των ανθρώπων, αντί να τους ενισχύει, με μακροπρόθεσμες στρατηγικές μετανάστευσης που εγγυώνται τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ανθρώπων, αντί να τους βάζουν σε κίνδυνο, όπως επέκταση ασφαλών και μόνιμων προσβάσεων στην Ευρώπη, παροχή βίζας για ανθρωπιστικούς ή άλλους λόγους, αύξηση των χώρων επανεγκατάστασης και βελτίωση της πρόσβασης σε συστήματα οικογενειακής επανένωσης.

Την ίδια ώρα, την έντονη ανησυχία του εξέφρασε χθες ο Νιλς Μουίζνιεκς, επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σχετικά με το νομοσχέδιο της Ουγγαρίας για την αυτόματη κράτηση όλων των αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά και ασυνόδευτων ανηλίκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL