Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΣΤΗΝ "Α": / Γ. Μουζάλας: "Δεν υπάρχει εθελοντική αλληλεγγύη στην Ε.Ε."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΣΤΗΝ "Α": / Γ. Μουζάλας: "Δεν υπάρχει εθελοντική αλληλεγγύη στην Ε.Ε."

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για συζητήσεις και επαφές με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά και με επικεφαλής ευρωομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ σήμερα αναμένεται να μιλήσει στην Επιτροπή Δημοσίων Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημερώνοντας τους ευρωβουλευτές για τις ελληνικές θέσεις.

Η σημερινή συζήτηση της Επιτροπής, με θέμα "Προσφυγικό / μεταναστευτικό στην Ελλάδα: παρούσα κατάσταση και μελλοντικά σενάρια", έρχεται σε μια στιγμή που ολοένα και περισσότερο αμφισβητείται η έννοια της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ τα σχέδια και οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Δουβλίνου διαγράφουν ένα άκρως δυσοίωνο μέλλον για τις χώρες πρώτης υποδοχής.

"Αυτή τη στιγμή μια μεγάλη συζήτηση που γίνεται αφορά την αλληλεγγύη και υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια η αλληλεγγύη να μεταπέσει σε ευέλικτη κατ’ αρχήν, όπως την ονόμασαν, και μετά αποτελεσματική αλληλεγγύη. Υπονοώντας, όμως, πάντα το ίδιο πράγμα. Η αντίθεσή μας είναι πολύ σοβαρή. Λέμε ότι η αλληλεγγύη αποτελεί νομική έννοια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι τα επίθετα αυτά που μπαίνουν μπροστά της έχουν σκοπό να αποκρύψουν την άρνηση αλληλεγγύης.

Τι εννοούν όσοι προωθούν αυτή την αλληλεγγύη ότι μια χώρα δικαιούται να μην πάρει πρόσφυγες στα εδάφη της και σε αυτή την περίπτωση θα βοηθήσει με άλλους τρόπους, είτε με προσωπικό είτε με σκηνές; Εμείς εκεί αντιπαραθέτουμε ότι δεν μπορεί να είναι σε εθελοντική βάση η υποδοχή των προσφύγων στην Ε.Ε., ότι όλα τα κράτη πρέπει να συνεισφέρουν αποδεχόμενα πρόσφυγες και ότι αυτό είναι ένα άλλοθι -το προβάλλουν κυρίως οι χώρες του Βίσεγκραντ- για να σταματήσουν και οι νόμιμοι δρόμοι.

Ο πρόσφυγας έχει δικαιώματα και είναι νόμιμο να ζητήσει να τον αποδεχθείς στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο πρώτος πόλος των διαφωνιών μας με αυτό που γίνεται και που τώρα επεξεργάζεται η μαλτέζικη προεδρία" δηλώνει στην "Α" ο Γ. Μουζάλας και συμπληρώνει: "Εμείς λέμε ότι είναι υποχρεωτική η αλληλεγγύη νομικά", τονίζοντας ότι "είναι ένας από τους πυλώνες της Ε.Ε. η ανταπόκριση κάθε μέλους στην ευθύνη του".

Επιπλέον ο υπουργός αποκαλύπτει στην "Α" ότι η χώρα δέχεται πιέσεις από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη, αλλά και από μη κράτη - μέλη, να δεχθούμε επιστροφές Δουβλίνου και η ελληνική πλευρά αντιστέκεται λέγοντας ότι "όσο είναι σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης, επειδή τα άλλα κράτη - μέλη δεν δέχονται, και όσο δεν εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις, όπως να καλυφθούμε με EASO, εμείς θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή είναι εκτός δικαίου το να ζητάς από μια χώρα με 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες και από την οποία οφείλεις να μετεγκαταστήσεις άλλες 30.000, χωρίς να το κάνεις, να τους λες ότι θα σου επιστρέψω κάποιους οι οποίοι πέρασαν από τη χώρα σου παράνομα στα εδάφη μας".

Το δεύτερο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά είναι η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου.

"Αυτό που διαμορφώνεται είναι χειρότερο και από το παλιό. Βάζει μέσα ζητήματα τα οποία, κατά την άποψή μας, θα οδηγούσαν οποιοδήποτε κράτος πρώτης υποδοχής σε κατάρρευση.

Όλα αυτά βάζουν το εξής ζήτημα: έχουν τη λογική ότι φορτώνουμε όλο το βάρος στη χώρα πρώτης υποδοχής. Έχουν για πρώτη φορά το θετικό ότι βάζει έναν μηχανισμό ανακατανομής, δηλαδή πάνω από ένα ποσοστό προσφύγων θα φεύγει στην Ευρώπη και θα εξετάζεται εκεί το άσυλό του, αλλά, ενώ αυτό δείχνει σωστό, μετά το καταργεί, βάζοντας ως προϋπόθεση για να γίνει αυτό ότι το κράτος υποδοχής θα πρέπει να έχει κάνει όλο τον πρώτο έλεγχο και την εξέταση του παραδεκτού του αιτήματος ασύλου.

Εμείς λέμε ότι αυτό δεν πρόκειται να επιζήσει. Πέραν των πολιτικών και θεωρητικών διαφωνιών, είναι και πρακτικά αδύνατον να εφαρμοστεί. Βάζει ζητήματα που μειώνουν κάποια προβλεπόμενα προνόμια ευάλωτων ομάδων και επίσης, αντί να βάλει μια αυτόματη διαδικασία για την ανακατανομή, τη συνδέει με διάφορους άλλους παράγοντες: τη φύλαξη των συνόρων, αν έχεις καλές εγκαταστάσεις υποδοχής" εξηγεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και σημειώνει ότι "έχουμε κάθετη διαφωνία με τον τρόπο που χτίζεται το Δουβλίνο".

"Θα ζητήσουμε παραπέρα εμβάθυνση στα στοιχεία και παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου και για εμάς έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να υπάρξουν βιώσιμες λύσεις και όχι λύσεις που οδηγούν στο να καταπέσουν κράτη - μέλη, υπηρεσίες αλλά και συστήματα, όπως κατέπεσε το προηγούμενο σύστημα του Δουβλίνου. Επίσης για εμάς έχει μεγάλη σημασία ο μηχανισμός αλληλεγγύης να είναι ενταγμένος στο Δουβλίνο" καταλήγει ο Γ. Μουζάλας.

Στη σημερινή συζήτηση της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται η εισήγηση της ευρωβουλευτού Σ. Βίκστρομ για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, σημεία της οποίας η ελληνική πλευρά βρίσκει θετικά και εκτιμά ότι μπορεί να αποτελέσουν βάση μιας ευρείας συζήτησης.

Συναντήσεις και επαφές

Χθες ο Γ. Μουζάλας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας Τζιάνι Πιτέλα και τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς, ενώ σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με την Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρο της Ομάδας της Αριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL