Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Νέος Κανονισμός στη Σένγκεν: / Νέος Κανονισμός στη Σένγκεν: Συστηματικοί έλεγχοι στα σύνορα και για τους Ευρωπαίους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέος Κανονισμός στη Σένγκεν: / Νέος Κανονισμός στη Σένγκεν: Συστηματικοί έλεγχοι στα σύνορα και για τους Ευρωπαίους

Τροποποιείται ο κώδικας συνόρων του Σένγκεν ώστε να ενισχυθούν οι έλεγχοι έναντι των σχετικών βάσεων δεδομένων στα εξωτερικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με τον κανονισμό που υιοθέτησε χθες το Συμβούλιο των Υπουργών. Όπως έγινε γνωστό, η τροπολογία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να διενεργούν συστηματικούς ελέγχους έναντι των σχετικών βάσεων δεδομένων σε όλα τα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων.

Επιπλέον, το Συμβούλιο ενέκρινε μια σειρά νέων μέτρων που ποινικοποιούν μια σειρά πράξεων σε όλη την Ε.Ε., όπως η εκπαίδευση τρομοκρατών ή όσων ταξιδεύουν για τρομοκρατικούς σκοπούς, καθώς και η οργάνωση ή η διευκόλυνση αυτής της μετακίνησης.

"Η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορά μας είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη και τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών μας. Συστηματικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα θα μας δώσουν και τα μέσα για την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων για την εσωτερική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τίθενται από ξένους τρομοκράτες επαναπατριζόμενους μαχητές" δήλωσε ο Καρμέλο Αμπέλα, ο Μαλτέζος υπουργός Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας και προεδρεύων του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων για το τρέχον εξάμηνο.

Οι βάσεις δεδομένων σύμφωνα με τις οποίες θα πραγματοποιούνται έλεγχοι περιλαμβάνουν το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και τη βάση δεδομένων της Interpol για τα κλεμμένα και χαμένα ταξιδιωτικά έγγραφα (SLTD). Οι έλεγχοι, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, θα επιτρέψουν επίσης στα κράτη-μέλη να επαληθεύουν ότι τα εν λόγω πρόσωπα δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη, την εσωτερική ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία. Η υποχρέωση αυτή ισχύει σε όλα τα εξωτερικά σύνορα (εναέρια, θαλάσσια και χερσαία) τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο.

Επί του διαδικαστικού, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να υπογράψει την υιοθέτηση κανονισμού, ενώ το υπογεγραμμένο κείμενο θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL