Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
"Η Ζωή Μέσα από τα Μάτια του Άλλου": Μαθητές και πρόσφυγες κινηματογράφησαν στιγμές από τη ζωή τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η Ζωή Μέσα από τα Μάτια του Άλλου": Μαθητές και πρόσφυγες κινηματογράφησαν στιγμές από τη ζωή τους

  Τη ζωή "μέσα από τα μάτια του άλλου" και δη του πρόσφυγα, κινηματογράφησαν μαθητές σχολείου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ γα τους Πρόσφυγες και της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ.

   Πρόκειται για πρωτοβουλία του Κολλεγίου Ανατόλια όπου μαθητές λυκείου και έφηβοι πρόσφυγες, με την καλλιτεχνική επίβλεψη και τεχνική υποστήριξη των φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου, φωτογράφησαν και βιντεοσκόπησαν, σε διάστημα τριών συναντήσεων, στιγμές από την καθημερινή τους ζωή.

   "Πρόσφυγες ήρθαν στο σχολείο και συζήτησαν με τους μαθητές για την οικογένειά τους, τα ενδιαφέροντά τους, όλα όσα τους απασχολούν. Στη συνέχεια, μαθητές του σχολείου συναντήθηκαν σε χώρο της Σχολής Κινηματογράφου με πρόσφυγες και κουβέντιασαν μαζί τους ενώ με την τεχνική του blue box, είχαν ως φόντο φωτογραφίες από τη ζωή στην πατρίδα τους" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αριάν Κότση, Director of U.S. Counseling Office & Special Programs του Κολλεγίου Ανατόλια.

   Συνολικά 15 μαθητές του σχολείου και 28 έφηβοι πρόσφυγες, ξεπερνώντας -όπως λέει η ίδια- "με διάφορους τρόπους τον φραγμό της γλώσσας", ανακάλυψαν ότι έχουν πιο πολλά κοινά από διαφορές, αφού παντού οι έφηβοι έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.

   "Ρωτούσε ο ένας τον άλλον για την οικογένειά του και τις αγαπημένες του μουσικές και στη συνέχεια άρχισαν να ανταλλάσσουν αγαπημένα τραγούδια και ταινίες μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. Πολλοί από αυτούς μάλιστα, κράτησαν και επικοινωνία μέσω facebook" προσθέτει η κ.Κότση.

    Η συλλογή των ολιγόλεπτων ταινιών και των φωτογραφιών που προέκυψαν από το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, όπως και η κοινή πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί στις 8 Μαρτίου από τη Sabine Waehning, επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Θεσσαλονίκη, τη Δέσποινα Μουζάκη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια, πρόεδρο Τμήματος Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ και τον Παύλο Πανταζή, αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ, και την Αριάν Κότση, Director of U.S. Counseling Office & Special Programs του Κολλεγίου Ανατόλια.

    Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των δημιουργών (φοιτητών, μαθητών, προσφύγων). Τη συζήτηση συντονίζει η Δρ Αίγλη Μπρούσκου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη Bissell, ACT- American College of Thessaloniki.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL