Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
Ούτε λέξη για τις καθυστερήσεις των άλλων κρατών για τη μετεγκατάσταση προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ούτε λέξη για τις καθυστερήσεις των άλλων κρατών για τη μετεγκατάσταση προσφύγων

Μετά από 4,5 μήνες απάντησε τελικά η Κομισιόν, διά του αρμοδίου επιτρόπου για τη Μετανάστευση Δ. Αβραμόπουλου, σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση της συμφωνίας για το προσφυγικό και ειδικά στη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Ο ευρωβουλευτής ζητούσε να μάθει τι σκοπεύει να κάνει η Κομισιόν.

Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει ότι “η ένατη έκθεση σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάστασηεπιβεβαιώνει ότι οι μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα σταθεροποιήθηκαν σε 1.000 ανά μήνα. Στις 7 Φεβρουαρίου 2017 είχαν μετεγκατασταθεί 11.966 άτομα (8.766 από την Ελλάδα)". Παραδέχεται ότι οι αριθμοί υπολείπονται των στόχων και παραπέμπει στην τελευταία έκθεση, όπου "τονίζονται όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα, τα κράτη - μέλη και άλλους εμπλεκόμενους φορείς", ενώ σημειώνει ότι η Ε.Ε. παρέχει υποστήριξη στην Ελλάδα.

Pro Asyl: Η Γερμανία καθυστερεί στη μετεγκατάσταση

Η ανθρωπιστική οργάνωση για τα δικαιώματα των προσφύγων Pro Asyl επιρρίπτει ευθύνες στη γερμανική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στη συμφωνηθείσα υποδοχή προσφύγων από τη νότια Ευρώπη. Η Γερμανία έχει δεσμευθεί να δεχθεί 27.500 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία έως τον φετινό Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης, ωστόσο μέχρι σήμερα έχουν φθάσει στη Γερμανία μόλις το 10% των προσφύγων, καταγγέλλει η Pro Asyl.

Από την πλευρά τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τη γερμανική κυβέρνηση να δράσει άμεσα σε σχέση με την κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες σε ορισμένους από αυτούς τους καταυλισμούς έχουν βελτιωθεί, «στα υπερπλήρη hotspots της Ε.Ε. στα ελληνικά νησιά και σε κάποιους καταυλισμούς της ηπειρωτικής χώρας άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν σε σκηνές, δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής και καθόλου ιδιωτικότητα» επισημαίνει η ανακοίνωση της ανθρωπιστικής οργάνωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL