Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Οι Δήμοι Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου αρνήθηκαν τη φιλοξενία σε πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Δήμοι Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου αρνήθηκαν τη φιλοξενία σε πρόσφυγες

Πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν ανοιχτά της Πύλου αρνήθηκαν να υποδεχτούν οι Δήμοι Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος. Οι 85 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων ήταν ασυνόδευτα ανήλικα και τραυματίες, επέβαιναν σε ιστιοπλοϊκό που εντοπίστηκε ακυβέρνητο το βράδυ της Πέμπτης και τους διέσωσε φορτηγό πλοίο που τους μετέφερε στην Καλαμάτα. Το Λιμενικό Σώμα επικοινώνησε με τους αρμόδιους δήμους, ωστόσο από την πλευρά των δήμων υπήρξε η ενημέρωση ότι δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος.

Στη συνέχεια το Λιμενικό Σώμα ενημέρωσε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη στάση των δήμων και έκανε έκκληση να βρεθεί χώρος ώστε να μη μείνουν τόσοι άνθρωποι στον δρόμο. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας έδωσε το πράσινο φως ώστε να διατεθούν δύο όροφοι από το κτήριο του διοικητηρίου στην Καλαμάτα. Στην πορεία ωστόσο προέκυψε κι άλλο πρόβλημα, καθώς δεν είχε υπάρξει πρόβλεψη από το Λιμενικό και τον στρατό για τη σίτισή τους, οπότε η Περιφέρεια ανέλαβε και τη σίτιση.

Στη φροντίδα των προσφύγων συνεισέφεραν ακόμη εκπρόσωποι και εθελόντριες του παραρτήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Σημειώνεται ότι μία γυναίκα και ένας άνδρας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΛ.ΑΣ., αναμενόταν να φτάσουν λεωφορεία στην περιοχή, τα οποία θα μετέφεραν τους 85 σε κατασκήνωση στην Αγία Μαρίνα Ταϋγέτου, όπου ο δήμος δέχτηκε να τους φιλοξενήσει στην κλειστή κατασκήνωση μέχρι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες υποδοχής όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.

Οι 85 πρόσφυγες - μετανάστες είναι από το Πακιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και την Παλαιστίνη. Οι 48 είναι από το Πακιστάν (43 άντρες - 5 ασυνόδευτα ανήλικα), οι 25 είναι από το Ιράκ (οικογένειες), 7 από το Ιράν (4 άνδρες - 3 ασυνόδευτα ανήλικα), 10 από τη Συρία (ζευγάρια) και 2 από την Παλαιστίνη (ζευγάρι).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL