Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ε.Ε. και ΗΠΑ / Ε.Ε. και ΗΠΑ: Η υποκρισία του ελέγχου της μετανάστευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ε.Ε. και ΗΠΑ / Ε.Ε. και ΗΠΑ: Η υποκρισία του ελέγχου της μετανάστευσης

Ούτε δύο ημέρες δεν πέρασαν από τη στιγμή που υποτίθεται η Ευρώπη -ή τουλάχιστον πολλοί από τους πολίτες της- κουνούσε σοκαρισμένη το κεφάλι της για την απαγόρευση εισόδου σε πρόσφυγες ή πολίτες επτά επί το πλείστον μουσουλμανικών χωρών στις ΗΠΑ, βάσει του σχετικού διατάγματος του προέδρου Τραμπ, μέχρι τη στιγμή που η άτυπη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στη Μάλτα αποφάσιζε το κλείσιμο της εναπομείνασας διαδρομής των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών της κεντρικής Μεσογείου. Με λίγα λόγια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία Ιταλίας με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας -η οποία δεν αναγνωρίζεται στις ανατολικές περιοχές της Λιβύης- για να παραμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο έδαφος της Λιβύης και από εκεί θα διαλέγουν ποιοι θεωρεί η Ε.Ε. ότι αξίζουν διεθνή προστασία και τότε μόνο θα πατάνε ευρωπαϊκό έδαφος οι πρόσφυγες. Οι μετανάστες ούτε λόγος.

Πόσο, αλήθεια, διαφέρει το διάταγμα Τραμπ από τις "δηλώσεις" που υπογράφει η Ε.Ε. με τους γείτονές της για να κρατούν εκεί τους κατατρεγμένους από τη φτώχεια και τον πόλεμο που επικρατούν στη χώρα τους και τις περισσότερες φορές έχει και η ίδια συμβάλει στο να αφήσουν οι άνθρωποι αυτοί το σπίτι τους;

Ίσως είναι η υποκριτική αποστροφή του ραφιναρισμένου λόγου Ευρωπαίου θεσμικού πολιτικού "περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" που κάνει τη διαφορά. Ειδικά αν έχει προηγηθεί και η εκτόξευση κατηγοριών εναντίον της χώρας μας, αρχικά γιατί οι επιτροπές ασύλου δεν ενέκριναν σωρηδόν τις επιστροφές στην Τουρκία προσφύγων, όπως είχαν προβλέψει οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες που έφτιαχναν τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, που, όπως μάθαμε μετά, δεν ήταν συμφωνία αλλά δήλωση! Τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα είχαν αναφωνήσει προφανώς, στας Βρυξέλλας, και αποφάσισαν να ζητήσουν από την Ελλάδα να αλλάξει τις Επιτροπές Προσφυγών για να μπορούν να γίνονται γρηγορότερα οι απελάσεις τους.

Θα μου πείτε, ποια η διαφορά της συμφωνίας από τη δήλωση; Πολύ απλά, η συμφωνία θα έπρεπε να περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο, οπότε με τη δήλωση -που δεν είναι νομικό κείμενο- παρακάμφθηκε το Ευρωκοινοβούλιο και οι αντιρρήσεις φυσικά των εκλεγμένων αντιπροσώπων των κρατών - μελών. Άραγε δηλώσεις θα υπογράψει και με τα αφρικανικά κράτη η Ε.Ε. για να κρατούν τους πολίτες τους εκεί;

Με το Αφγανιστάν, όμως, δεν είχαν τέτοια προβλήματα, συμφωνία υπέγραψαν για να επιστρέφονται εκεί όσοι δεν παίρνουν άσυλο, την ώρα που οι Αφγανοί αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη προσφυγική ομάδα και όμως δεν τους επιτρέπουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL