Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Αντιπαραθέσεις με φόντο τα προβλήματα των προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιπαραθέσεις με φόντο τα προβλήματα των προσφύγων

Εδώ και έναν χρόνο παραμένει η μη οργανωμένη -όπως αναφέρεται και στις επίσημες λίστες του συντονιστικού- δομή του Ελληνικού. Εδώ και έναν χρόνο, χιλιάδες πρόσφυγες ζουν στο χώρο των αφίξεων του παλιού αεροδρομίου και σε σκηνές στον χώρο του μπέιζμπολ και του χόκεϊ. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εικόνα από το συντονιστικό στις 31 Ιανουαρίου, στο Ελληνικό παρέμεναν συνολικά 1.600 πρόσφυγες. Χθες τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν για άλλη μια φορά εκεί με αφορμή την καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ ότι οι πρόσφυγες ξεκινούν απεργία πείνας για τις συνθήκες διαβίωσής τους και το φαγητό. Ακολούθησε η έκτακτη επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, η οποία συνοδεύτηκε από ένταση, καθώς ομάδα προσφύγων είχε κλειδώσει την πόρτα, εμποδίζοντας τη είσοδο του Γ. Μουζάλα στη δομή. Η πόρτα λίγη ώρα αργότερα άνοιξε από τους ίδιους τους πρόσφυγες και, αργότερα, ακολούθησε συνάντηση του υπουργού με αντιπροσωπεία των προσφύγων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Καταλαβαίνουμε την αγωνία των προσφύγων. Για μας είναι κίνητρο να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, όχι όμως να παραβιάζονται οι νόμοι» ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν εκεί, διαψεύδοντας ότι υπάρχει «απεργία πείνας στη δομή του χώρου αφίξεων στο Ελληνικό». Έκανε λόγο για «ψευδή είδηση που διέδωσαν κάποιες οργανώσεις για να δημιουργήσουν θέμα», υποστηρίζοντας πως μια ομάδα περίπου 30 ατόμων, από τους 700 που διαμένουν εκεί, με τη συμμετοχή κάποιων ελληνικών οργανώσεων, προσπάθησαν να αποκλείσουν τον χώρο, απαγορεύοντας στα φορτηγά τροφοδοσίας, στους γιατρούς και στα σχολικά να εισέλθουν στο κτήριο. Αίτημα των διαμαρτυρόμενων είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Η ψευδής είδηση, σύμφωνα με τον Γ. Μουζάλα, οφείλεται σε «παραπληροφόρηση» από συγκεκριμένη ελληνική πολιτική οργάνωση, η οποία είναι η τρίτη φορά που προβαίνει σε παρόμοια, αναληθή, ανακοίνωση.

Ο Γ. Μουζάλας είπε πως κατανοεί τον πόνο των ανθρώπων, αλλά και «η κυβέρνηση προσπαθεί, από τη μεριά της, να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί». «Δεν διαμαρτύρονται άδικα για το φαγητό, όμως υπάρχει, δεν πεινάνε οι άνθρωποι. Είναι δύσκολο να πετύχεις την τέλεια ισορροπία» είπε, συμπληρώνοντας ότι "Όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος μέσα στη δομή αυτή είναι ελεύθερος να φύγει", ενώ έσπευσε να αντιπαραβάλει το ότι έρχεται σχολικό για τα προσφυγόπουλα και ότι τα κέντρα φιλοξενίας έχουν θέρμανση "και δεν ξέρω αν υπάρχει θέρμανση σε κάθε σπίτι".

Παραδέχτηκε πως υπάρχει καθυστέρηση στη μετακίνηση του πληθυσμού από το Ελληνικό, επαναλαμβάνοντας ότι απώτερος σκοπός τού υπουργείου είναι η κατάργηση της δομής. Επίσης, επανέλαβε ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα και τα περί αντιδράσεων από τον κόσμο για να μεταφερθεί, για παράδειγμα στα Τρίκαλα ή στη Θήβα.

Στο μεταξύ, σε κοινή τους δήλωση οι δήμαρχοι Αλίμου Ανδρ. Κονδύλης και Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου υπενθυμίζουν τις επικοινωνίες που είχαν με το υπουργείο και σημειώνουν ότι "Το πρώην αεροδρόμιο δεν επιτρέπεται να αποτελεί ‘αποθήκη ψυχών και σωμάτων’, καθώς δεν έχει καμία απολύτως προδιαγραφή για ανθρώπινη διαβίωση επί μακρόν. Επιπλέον, είναι από τις ελάχιστες ‘δομές φιλοξενίας’ που βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού και λαμβάνει μορφή ‘γκέτο’".

Πολιτικές αντιδράσεις

Ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης από τη Ν.Δ. φυσικά έκανε λόγο για "άβατα της ανομίας" για να καταλήξει: "Ζητάμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Με διάκριση προσφύγων και παράνομων μεταναστών, δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης για τους παραβατικούς, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και αξιοποίηση, με διαφάνεια, της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».

Την παραίτηση Μουζάλα ζήτησε σε δήλωσή του ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, διερωτώμενος: "Ποιο αόρατο χέρι σταματά την εκκένωση του άθλιου καταυλισμού; Ο κ. Μουζάλας ξέρει προφανώς και άλλους τρόπους για να καθυστερήσει την επένδυση στο Ελληνικό, χωρίς να διαγκωνίζεται στα κιγκλιδώματα με ανήλικα παιδιά".

"Για την αθλιότητα στην οποία διαμένουν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στον χώρο του Ελληνικού, που δεν χαρακτηρίζεται καν ως τυπική δομή ‘φιλοξενίας’, η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη. Όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει εδώ και έναν χρόνο η μεταφορά των προσφύγων σε ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας, αλλά σήμερα ο κ. Μουζάλας έκανε ένα βήμα παραπέρα: Ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε απ’ τους πρόσφυγες ‘να κόψουν τον λαιμό τους’ αν δεν τους αρέσουν οι συνθήκες διαμονής, ενώ χρησιμοποίησε ακόμη και ‘επιχειρήματα’ που είναι βούτυρο στο ψωμί της ξενοφοβικής και φασιστικής ρητορικής" σημειώνει το ΚΚΕ και ζητάει τη μεταφορά και στέγαση των προσφύγων του Ελληνικού.

Από το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε στο Twitter: "O κ. Mουζάλας τσακώνεται με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Ελληνικό. Οι σπόνσορες των προσφύγων αλλάζουν, αλλά οι άνθρωποι παραδόξως συνεχίζουν να υποφέρουν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL