Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Εμπόδια της Ε.Ε. στον μεσογειακό δρόμο των προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμπόδια της Ε.Ε. στον μεσογειακό δρόμο των προσφύγων

Ο τρόπος που θα εμποδιστούν πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος ή, ορθότερα, το πώς θα κλείσει και ο δρόμος της κεντρικής Μεσογείου, δηλαδή η διαδρομή Λιβύη - Ιταλία, αναμένεται να αποτελέσει το βασικό ζήτημα που θα απασχολήσει σήμερα τους 28 αρχηγούς των κυβερνήσεων της Ε.Ε. στη Βαλέττα της Μάλτας.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, πέτυχε να ανακόψει κατά 79% τις ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα σε έναν χρόνο, ενώ αντίθετα στην Κεντρική Μεσόγειο, η αύξηση των ροών έχει αγγίξει το 90%. Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., οι «παράτυπες» αφίξεις στην Ιταλία ξεπέρασαν το 2016 τις 180.000, ενώ η μεγάλη πλειονότητα αφορά οικονομικούς μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, με πρώτη χώρα καταγωγής τη Νιγηρία.

Όπως έγινε γνωστό, ενόψει της αυριανής άτυπης συνόδου κορυφής, Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωνε από τις Βρυξέλλες πως οι «28» αναμένεται να συμφωνήσουν σε μια «νέα προσέγγιση» για την επίλυση του εν λόγω ζητήματος, η οποία θα καταγραφεί σε μία κοινή δήλωση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εν λόγω προσέγγιση θα είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που ακολούθησαν στην περίπτωση της Τουρκίας, καθώς, όπως εξήγησε, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά και οι δυσκολίες περισσότερες.

«Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο σε κάθε ένα από τα βήματα που ακολουθούν οι μετανάστες για να φτάσουν στην Ευρώπη. Από το έδαφος της Λιβύης, εκπαιδεύοντας τις εγχώριες αρχές για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, τη βελτίωση των συνθηκών παραμονής των μεταναστών στους εκεί καταυλισμούς αλλά και την εθελοντική επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους, στην ενίσχυση της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής στον θαλάσσιο χώρο μέχρι και στην ενημέρωση των μεταναστών για τις πιθανότητες που έχουν να γίνουν αποδεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, την ανησυχία ΜΚΟ και διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες περί δημιουργίας ειδικών κέντρων εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, στα οποία θα γίνεται η επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι ιδέες αυτές έχουν ακουστεί, ωστόσο στην αυριανή σύνοδο κορυφής δεν αναμένεται να συζητηθεί αυτό το σχέδιο.

«Δεν είναι ώριμο ακόμη κάτι τέτοιο για να τεθεί στο τραπέζι. Θα το έβλεπα περισσότερο για το μέλλον» σημείωσε. Το καθεστώς λειτουργίας τέτοιων κέντρων, δηλαδή το ποιος θα τα διαχειρίζεται και θα έχει την ευθύνη εφόσον θα βρίσκονται σε έδαφος εκτός Ε.Ε. είναι το βασικό πρόβλημα, στο οποίο αντιτίθενται οι ΜΚΟ και άλλοι οργανισμοί.

Κοινή δήλωση Υ.Α. - ΔΟΜ: Η Λιβύη δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα

Σε κοινή τους ανακοίνωση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των τραγικών απωλειών ανθρώπινων ζωών στην οδό της κεντρικής Μεσογείου και των απαράδεκτων συνθηκών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη Λιβύη.

"Πιστεύουμε ότι, δεδομένων των τωρινών συνθηκών, δεν αρμόζει να θεωρούμε τη Λιβύη ασφαλή τρίτη χώρα ή να εδραιώσουμε την εξωεδαφική εξέταση των αιτημάτων ασύλου στη βόρεια Αφρική" σημειώνουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL