Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Εργασίες στη Μόρια και αντιδράσεις για τους θανάτους προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασίες στη Μόρια και αντιδράσεις για τους θανάτους προσφύγων

Στη Λέσβο παραμένει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας για τις εργασίες αποσυμφόρησης του κέντρου της Μόριας. "Ελπίζω αυτοί οι θάνατοι να μας κάνανε όλους σοφότερους» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ και απαντώντας σε ερώτηση γιατί καθυστέρησαν οι εργασίες, «Η απάντηση που εγώ μπορώ να δώσω είναι ότι πριν από 20 μέρες είχαμε μια πολύ μεγάλη άρνηση στο να χρησιμοποιηθούν άλλοι χώροι ώστε να αποσυμφορηθεί το μέρος και να μπορέσουν να αρχίσουν οι εργασίες".

Kατά τα άλλα έγινε γνωστό ότι σε συνάντηση του προέδρου της κοινοτικής ενότητας Μόριας Ν. Τρακέλλη με τον Γ. Μουζάλα συζητήθηκε το ζήτημα των αποζημιώσεων των κατοίκων των οποίων οι περιουσίες έχουν υποστεί ζημιές από τη λειτουργία του καταυλισμού. Σύμφωνα με τον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, που μετέδωσε την είδηση, θα δοθούν 170.000 ευρώ σε συνολικά 60 ιδιοκτήτες από χρήματα που λαμβάνει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό και θα χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Λέσβου, ο οποίος θα τα αποδώσει στους κατοίκους της Μόριας.

Διεθνής Αμνηστία: Να μην εξεταστούν οι θάνατοι χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες στη Μόρια

Παράλληλα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τους πρόσφατους θανάτους προσφύγων στη Μόρια. Η Λία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε:

«Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της σχετικά με τους πρόσφατους θανάτους τριών προσφύγων σε διάστημα μίας εβδομάδας στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια. Αν και τα αίτια των πρόσφατων αυτών θανάτων δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί και έχει δοθεί εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας, τα περιστατικά αυτά δεν θα πρέπει να εξεταστούν απομονωμένα, χωρίς δηλαδή να ληφθούν υπόψη οι δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στα νησιά".

Η ερευνήτρια υπενθύμισε τον θάνατο δύο προσφύγων και τον τραυματισμό δύο ακόμα στη Μόρια τον περασμένο Νοέμβριο από γκαζάκι.

"Αυτές οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης συνδέονται επίσης με την απόφαση της Ε.Ε. και των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν στην πράξη τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, η οποία έχει αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να παραμένουν παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί για άλλη μια φορά τις ελληνικές αρχές να θέσουν την ανθρώπινη ζωή ως απόλυτη προτεραιότητά τους και να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και τη μετεγκατάστασή τους σε άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίμονα για μία ταχεία έρευνα σχετικά με τα αίτια των πρόσφατων θανάτων».

Επιπλέον αντιρατσιστικές οργανώσεις και αλληλέγγυοι καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στις 4 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος στο υπουργείο Μετανάστευσης.

Παραμένει υπό κράτηση ο Μοχάμεντ Α.

Στο μεταξύ ο Μοχάμεντ Α. -που συμπληρώνει πια 50 ημέρες απεργία πείνας- μετά από την αίτηση επανεξέτασης της αίτησης ασύλου του χθες οδηγήθηκε στην υπηρεσία ασύλου για φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα. Σύμφωνα με αλληλέγγυους, παρά τις διαβεβαιώσεις από τους αστυνομικούς ότι θα αρθεί η κράτησή του και θα γυρίσει στο νοσοκομείο χωρίς φρουρό, στην υπηρεσία ασύλου του ανακοινώθηκε ότι το αίτημά του δεν έχει γίνει παραδεκτό ακόμα και έχει μόνο καταγραφεί, οπότε δεν του χορηγείται κάρτα αιτούντος άσυλο και άρα δεν θα γίνει άρση της κράτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL