Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Τρίτος νεκρός στη Μόρια και ένας στο νοσοκομείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρίτος νεκρός στη Μόρια και ένας στο νοσοκομείο

Τρεις νεκροί, δύο "φονικές" σκηνές μέσα σε μια εβδομάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα στη Μόρια, που χθες το μεσημέρι -σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας- ένας ακόμα πρόσφυγας, ένας 20χρονος από το Πακιστάν, έχασε τη ζωή του υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες και ένας ακόμα συμπατριώτης του που έμενε στην ίδια σκηνή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης και νοσηλεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με συμπτώματα δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα. Οι γιατροί εκτιμούν πως πιθανότατα πρόκειται για αυτοσχέδιο μαγκάλι που είχαν μέσα στη σκηνή. Κατά τις ίδιες πηγές, πρόκειται για 32χρονο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση και διασωληνώθηκε αμέσως. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο 32χρονος παρέμενε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ωστόσο είχε παρουσιάσει βελτίωση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πρόκειται για τον τρίτο νεκρό στο κέντρο της Μόριας. Είχε προηγηθεί το Σάββατο ο θάνατος ενός 46χρονου Σύρου πρόσφυγα που είχε βρεθεί έξω από τη σκηνή του, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, την περασμένη Τρίτη 24 Ιανουαρίου, είχε βρεθεί νεκρός ο 22χρονος Αιγύπτιος συγκάτοικός του στη σκηνή. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις η νεκροψία - νεκροτομή δεν είχε καταλήξει στα ακριβή αίτια θανάτου και η έρευνα συνεχίζεται με περαιτέρω ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις που ίσως μπορέσουν να απαντήσουν στο πως πέθαναν οι άνθρωποι αυτοί και κατά πόσον ο θάνατός τους οφείλεται στην εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα από αυτοσχέδιο μαγκάλι.

Είναι γνωστό και έχει καταγγελθεί μέσα από τις σελίδες μας ότι ακόμα και μετά την έκρηξη από γκαζάκι στη Μόρια στα τέλη Νοεμβρίου -η οποία είχε κοστίσει τη ζωή σε μια γιαγιά και το εξάχρονο εγγονάκι της ενώ είχε τραυματίσει σοβαρά την 24χρονη νύφη της και το άλλο εγγονάκι της- στη Μόρια οι πρόσφυγες που ζουν σε σκηνές εξακολουθούσαν να έχουν ως μοναδικές επιλογές θέρμανσης γκαζάκια ή δοχεία σιδερένια μέσα στα οποία καίνε ξύλα ή ό,τι μπορούν. Όπως μας είχε τότε τονίσει στις αρχές Δεκεμβρίου ο Αχ. Τζέμος από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ασφάλειας και προσθέτει ότι οι σκηνές είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη δεδομένου του υπερπληθυσμού της Μόριας. Υπερπληθυσμός που προήλθε από τον εγκλωβισμό των νεοαφιχθέντων βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.

Γ. Μουζάλας: "Οφείλουμε να ενεργήσουμε για να γίνει η κατάσταση πιο ελέγξιμη"

Συντετριμμένος δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας χαρακτηρίζοντας το γεγονός "πολύ θλιβερό". «Οφείλουμε να διερευνήσουμε γρήγορα τα αίτια που προκάλεσαν τους θανάτους στη Μόρια και να προβούμε σε κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση πιο ελέγξιμη», συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι δεν μπορεί να αποσυνδέσει τους θανάτους από το γεγονός του υπερπληθυσμού στο κέντρο της Μόριας, διευκρινίζοντας ότι δεν τα συνδέει. "Θα αναλογιστούμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, αλλά δεν θα διστάσουμε να αποδώσουμε ευθύνες και σε όσους άλλους τυχόν έχουν" τόνισε και σημείωσε ότι το υπουργείο περιμένει τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων για περαιτέρω δηλώσεις.

Σε ερώτηση εάν θα μπορούσαν να μπουν θερμάστρες στις σκηνές, παρά τον υπερπληθυσμό, ο υπουργός απάντησε "όχι" εξαιτίας της συγκέντρωσης των ανθρώπων.

Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: "Ώρα κρίσιμων αποφάσεων"

"Αισθανόμαστε συντετριμμένοι μπροστά στο ανθρώπινο δράμα, μπροστά στις ζωές που χάθηκαν, μπροστά στις ευθύνες, που ασφαλώς μας αναλογούν. Και είναι η ώρα κρίσιμων αποφάσεων, που πρέπει να ληφθούν, ώστε να αλλάξει εδώ και τώρα η εικόνα των σκηνών μέσα στην παγωνιά, η ομηρεία των ανθρώπων, που είναι αναγκασμένοι να ζουν σε χώρους επιεικώς απαράδεκτους" σημειώνει το Τμήμα Δικαιωμάτων μιλώντας παράλληλα για το παράδειγμα της χώρας μας στην αντιμετώπιση των προσφύγων σε αντίθεση με την ξενοφοβική συμπεριφορά των χωρών του Βίσεγκραντ. "Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι οι νεκροί πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μόρια και τη Σάμο, στον δικό μας χώρο, στη δική μας ευθύνη" επισημαίνουν και καταλήγουν: "Δεν υπάρχει χρόνος, αλλά υπάρχει τρόπος. Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ και καιρό καταθέσει τις προτάσεις του. Όσο συνεχίζεται η διαιώνιση μια τραγικής πραγματικότητας, οι ευθύνες δεν θα είναι μόνο μεγάλες, θα είναι ενδεχομένως καθοριστικές για όλους μας".

Επίθεση Βαρβιτσιώτη και αντιπολίτευσης σε Μουζάλα και κυβέρνηση

«Τα περιστατικά αυτά, πέρα από θλίψη, προκαλούν και έντονο προβληματισμό" δήλωσε ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης από τη Ν.Δ., προσθέτοντας: "Γιατί μέχρι τώρα, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και επισημάνσεις μας και, παρά τα σημαντικά κονδύλιαα που έχει λάβει η χώρα από την Ε.Ε., 'κρυβόταν' πίσω από τις ανυπόστατες διαβεβαιώσεις του (σ.σ.: Μουζάλα).

Λίγη περισσότερη υπευθυνότητα και ανθρωπιά από αυτούς που, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, βασίζονταν στη 'μικροπολιτική των μαγκαλιών', δεν θα έβλαπτε».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σχολιάζει ότι "αναμένουμε την παραίτηση των υπευθύνων και την παρέμβαση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης", ενώ η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ κάνει λόγο για "έγκλημα διαρκείας που συντελείται στο κολαστήριο της Μόριας" σημειώνοντας ότι "αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο πως οι πολιτικές, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, που συναποφάσισαν και υλοποιούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. είναι κυριολεκτικά εγκληματικές" και στηλιτεύοντας και τη στάση του δήμου. Ζητούν επίσης τη δημιουργία "ανθρώπινων δομών προσωρινής φιλοξενίας που να αντικαταστήσουν τα κολαστήρια, σαν αυτό της Μόριας, μέσα στα οποία στοιβάζονται σήμερα".

«Αναρωτιόμαστε στους πόσους θανάτους θα ξυπνήσει η κυβέρνηση" δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και παραπέμποντας σε δικές τους προτάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL