Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: / Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Η κυβέρνηση συντονίζει, εμείς υποστηρίζουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: / Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Η κυβέρνηση συντονίζει, εμείς υποστηρίζουμε

Απαντήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση αλλά και το πού ακριβώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα έδωσε χθες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) δείχνοντας παράλληλα προς την πλευρά της κυβέρνησης για τις ευθύνες του συντονισμού για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και ειδικότερα για τον συντονισμό των προετοιμασιών κατά την περίοδο του χειμώνα. Δεκατέσσερα εκατομμύρια ευρώ από τα περίπου 38 εκατομμύρια του προγράμματος ECHO -που δόθηκαν από την Κομισιόν στην Υ.Α.- κατευθύνθηκαν για την προετοιμασία του ξεχειμωνιάσματος, όπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για επιχειρησιακά θέματα Τζοβάνι Λέπρι, διευκρινίζοντας ότι η Ύπατη Αρμοστεία είχε την ευθύνη για την προετοιμασία για τον χειμώνα σε μόλις 15 από τα 40 κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας, ενώ τον γενικό συντονισμό του σχεδίου είχε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τη χρηματοδότρια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε ότι η Κομισιόν ζήτησε από την Υ.Α. τη μείωση των θέσεων φιλοξενίας σε διαμερίσματα από 20.000 που έχει το παρόν πρόγραμμα σε 15.000.

Στις επικρίσεις που δέχεται η Υ.Α. για μη έγκαιρη προετοιμασία εν όψει του χειμώνα, ο Τζ. Λέπρι ανέφερε ότι «στους χώρους που αναβαθμίσαμε έγινε μεγάλη προσπάθεια, αν και όχι έγκαιρη, καθώς ξεκίνησαν οι εργασίες αργά, παρ’ όλο που εμείς ζητήσαμε να γίνουν νωρίτερα». Για τα υπόλοιπα 25 κέντρα φιλοξενίας σημείωσε ότι οι εργασίες έγιναν από άλλους 10 εταίρους του προγράμματος.

Στις ερωτήσεις που δέχθηκε για την κατάσταση στη Μόρια, ο Τζ. Λέπρι αναφέρθηκε στις τεχνικές δυσκολίες να γίνουν εργασίες αντικατάστασης των σκηνών από κοντέινερ λόγω υπερπληθυσμού. Παράλληλα σημείωσε ότι είναι υποστηρικτικός ο ρόλος της Υ.Α. στη Μόρια, όπου αυτήν τη στιγμή η Υ.Α. μαζί με την IRC, τον στρατό και τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι σε φάση οριστικοποίησης της αντικατάστασης των σκηνών από κοντέινερ, όπως τόνισε.

«Λόγω της ιδιαίτερης φύσης των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά, την ευθύνη έχει η αρμόδια υπηρεσία» είπε ο εκπρόσωπος της Υ.Α. μιλώντας για τρεις εναλλακτικές προτάσεις που είχε καταθέσει προ μηνός η Υ.Α. για τα κέντρα ταυτοποίησης-υποδοχής και περίμενε απάντηση από το υπουργείο. "Μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε", σημείωσε προσθέτοντας ότι πολλές φορές είχαν προφορικές δεσμεύσεις αλλά όταν ήταν να ξεκινήσουν είχαν γραφειοκρατικά κωλύματα. "Οι αποφάσεις παίρνονται την ελληνική κυβέρνηση" επισήμανε σχετικά με το ξεχειμώνιασμα και έκανε λόγο για χρονοβόρες συζητήσεις και για τις δυσκολίες να φτάσουν σε συναινετικές αποφάσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα συζητήσεις για το πόσο μεγάλο θα είναι το κοντέινερ.

Απαντώντας στις αιχμές του Αβραμόπουλου, ο Τζ. Λέπρι απάντησε ότι η δήλωση αφορά τη Μόρια και "είναι εν μέρει σωστή με την έννοια ότι υπήρχαν έτοιμες μονάδες στέγασης προς εγκατάσταση που είχε πληρώσει η Επιτροπή ωστόσο παρέλειψε να πει ότι περιμέναμε το πράσινο φως".

Από ECHO και DG Home της Κομισιόν κυρίως η χρηματοδότηση

Σημειώνεται ότι συνολικά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έλαβε για το 2016 το ποσό των 166,5 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία δαπάνησε τα 155. Η χρηματοδότηση προήλθε κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (112 εκατομμύρια από το πρόγραμμα DG HOME και 38 εκατομμύρια από το πρόγραμμα ECHO), ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από κυβερνήσεις, όπως η Αγγλία, η Σουηδία, η Γερμανία και ιδιώτες δωρητές.

Επιπλέον, ο Τζ. Λέπρι ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ο τρίτος έλεγχος (audit) της Ύπατης Αρμοστείας για το 2016 από μέλη του Ελεγκτικού Συμβουλίου της Γερμανίας, που αφορά όλα τα επιχειρησιακά σκέλη της οργάνωσης.

Στόχος να αποσυρθεί από το πρόγραμμα στέγασης η Υ.Α. και να αναλάβει το κράτος

Από το πρόγραμμα DG HOME τα 80 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για το πρόγραμμα στέγασης. Πρόκειται για τις 20.000 θέσεις φιλοξενίας που περιλαμβάνουν και 704 θέσεις για ασυνόδευτα παιδιά (το 53,8% όλων των θέσεων για ασυνόδευτα). Το κόστος κατά μέσον όρο για τη φιλοξενία των προσφύγων υπολογίζεται, σύμφωνα με τον κ. Λέπρι, σε λίγο κάτω από 20 ευρώ την ημέρα ανά άτομο.

Το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί, και για τη συνέχισή του η Κομισιόν έχει εκφράσει την πρόθεση να το συνεχίσει με μειωμένο ωστόσο προϋπολογισμό καθώς, όπως τόνισε η Κομισιόν ζητάει τη μείωση των θέσεων φιλοξενίας από 20.000 σε 15.000, με βάση τις εκτιμώμενες ανάγκες. Όπως επισημάνθηκε από τον Τζ. Λέπρι ότι στόχος είναι σιγά σιγά η Υ.Α. να αποσυρθεί και το έργο να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ελληνικό κράτος. Σε ανάλογο σχέδιο μάλιστα είχε αναφερθεί και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL