Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: / Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Οι πρόσφυγες πεθαίνουν από το κρύο στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: / Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Οι πρόσφυγες πεθαίνουν από το κρύο στην Ευρώπη

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών. “Η διάσωση ζωής πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα και καλούμε τις κρατικές αρχές σε όλη την Ευρώπη να συμβάλουν περισσότερο στην παροχή βοήθειας και προστασίας προσφύγων και μεταναστών” σημειώνουν.

"Στην Ελλάδα έχουμε μεταφέρει εκατοντάδες ανθρώπους σε καλύτερες συνθήκες στέγασης στη Λέσβο και τη Χίο τις τελευταίες μέρες. Ωστόσο ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση περίπου 1.000 ανθρώπων, περιλαμβανομένων οικογενειών με μικρά παιδιά, που συνεχίζουν να ζουν σε σκηνές και σε κοιτώνες χωρίς θέρμανση στις πτέρυγες του Κέντρου Καταγραφής και Ταυτοποίησης στη Σάμο” προσθέτουν επαναλαμβάνοντας την έκκληση “να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στα νησιά που θα επιτρέπουν την ταχύτερη μεταφορά στην ενδοχώρα, όπου υπάρχουν καλύτερες συνθήκες στέγασης".

Επιπλέον η Υ.Α. εκφράζει την ανησυχία της για τις αναφορές σε θανάτους προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στα Βαλκάνια μετρώντας 5 θανάτους, ενώ επισημαίνει ότι “ανησυχούν εξαιρετικά οι αναφορές ότι οι αρχές στις χώρες της οδού των δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να προβαίνουν σε άτυπες αναγκαστικές επιστροφές προσφύγων και μεταναστών", ενώ αναφέρονται ακόμα και σε κατάσχεση ρούχων.

Σημειώνεται ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αναρτήσει στο Twitter φωτογραφίες με κρυοπαγήματα προσφύγων από τη Σερβία.

Συνεχίζονται οι επιστροφές στην Τουρκία

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επιστροφές στην Τουρκία. Στη χθεσινή επιχείρηση επεστράφησαν 10 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για "επτά παράτυπους μετανάστες από το Πακιστάν, έναν από το Ιράν, έναν από την Αίγυπτο και έναν από το Ιράκ - οι εννέα είναι άνδρες και μία γυναίκα. Για τους οκτώ υπήρχαν απορριπτικές αποφάσεις χορήγησης ασύλου σε δεύτερο βαθμό, ένας ανακάλεσε σχετική βούληση για χορήγηση ασύλου και ένας χωρίς σχετική βούληση χορήγησης καθεστώτος προστασίας".

Μερικές δεκάδες πρόσφυγες στο πλοίο στη Λέσβο

Λίγες μόνο δεκάδες πρόσφυγες, που δεν φτάνουν μέχρι στιγμής τα 100 άτομα, πείστηκαν να μπουν τελικά στο αρματαγωγό πλοίο που εστάλη από την Τετάρτη στη Λέσβο για τη στέγαση των προσφύγων και μεταναστών που παρέμεναν παρά τα χιόνια σε σκηνές στη Μόρια.

Όπως μαθαίνουμε από ανταποκρίσεις και από πηγές, πολλοί πρόσφυγες δεν επιθυμούν να απομακρυνθούν από τη Μόρια, είτε από τον φόβο επιστροφής τους στην Τουρκία είτε γιατί φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν το πολυπόθητο ραντεβού με την Υπηρεσία Ασύλου, η οποία βρίσκεται στη Μόρια. Εξαιτίας αυτού, πληροφορίες ανέφεραν επιστροφή στη Μόρια κάποιων προσφύγων που είχαν μεταφερθεί σε ξενοδοχειακές κλίνες.

Επιστολή Γαληνού: “Ψυχολογικός εκβιασμός!”

Παράλληλα η αποστολή του πλοίου άνοιξε νέο μέτωπο σύγκρουσης της τοπικής δημοτικής αρχής, όπως προκύπτει από τη χθεσινή επιστολή του δημάρχου Λέσβου Σπ. Γαληνού με φόντο την τοποθέτηση των χημικών τουαλετών στο λιμάνι της Μυτιλήνης κοντά στο πλοίο, ουσιαστικά όμως έχουμε να κάνουμε με μια έμμεση αντίδραση του δημάρχου στην αποστολή του πλοίου.

Στην επιστολή ζητάει την "άμεση απομάκρυνση οποιωνδήποτε εγκαταστάσεων από το εσωτερικό του Λιμένα Μυτιλήνης και τη μεταφορά ενός ικανοποιητικού αριθμού αιτούντων άσυλο σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας ώστε επιτέλους να αποσυμφορηθεί το νησί της Λέσβου" και καταλήγει: "Αναμένω τις δικές σας σχετικές ενέργειες ώστε να αποφευχθεί γενικότερη κοινωνική αναταραχή που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες".

Ο δήμαρχος στην επιστολή του σημειώνει: "Ενώ αδυνατείτε να λειτουργήσετε αποτελεσματικά τον χώρο ευθύνης σας, επιχειρείτε να επεκτείνετε και να συνεχίσετε την καταφανώς αποτυχημένη πολιτική σας με τραγικές συνέπειες για το νησί της Λέσβου" ενώ τονίζει ότι "εκβιαστικά και χωρίς καμία ενημέρωση να προβείτε σε μονομερείς ενέργειες που βλάπτουν ανεπανόρθωτα το νησί της Λέσβου".

Ο Σπ. Γαληνός κατηγορεί το υπουργείο για "άνευ προηγουμένου ψυχολογικό εκβιασμό, ώστε να προωθήσετε τη συγκεκριμένη πολιτική, η οποία οδηγεί σε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες όπως τη μετατροπή του Λιμένα Μυτιλήνης σε πρόχειρο κέντρο φιλοξενίας, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει καμία έκτακτη ανάγκη ,ενώ υπήρχε χρόνος για προγραμματισμό και δράση".

Αιχμές Μουζάλα για τους ξενοδόχους

Την ίδια ώρα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας μιλώντας στον ΣΚΑΪ επανέλαβε ότι «πετύχαμε το στοίχημα του ξεχειμωνιάσματος στην ενδοχώρα, η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ κακή και ανέφερα τους συγκεκριμένους λόγους». Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Μαλακάσα είπε ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συνεχίζουν να δοκιμάζονται, δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Δεν υπάρχουν τετράστερες δομές».

Παραδέχθηκε ότι οι πρόσφυγες φοβούνται και δεν φεύγουν από τα hotspots για να πάνε στο πλοίο στη Λέσβο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με ενδεχόμενη παραίτησή του αναρωτήθηκε: «Από πότε απέτυχα; Επειδή έχει λάσπες η Μαλακάσα; Το 94% των προσφύγων είναι προφυλαγμένο». “Μέχρι πριν από 20 μέρες δεν είχα αποτύχει;” είπε ο Γ. Μουζάλας καταγγέλλοντας «δολοφονία χαρακτήρα».

Υπογράμμισε ότι «η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά γίνεται μόνο με βάση τη συμφωνία, γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να καταρρεύσει» καθώς και ότι οι «επιστροφές πρέπει να γίνουν με βάση το διεθνές δίκαιο». Τόνισε ότι θα πρέπει «να παραμείνουν στα νησιά, να αυξηθούν οι υπηρεσίες ασύλου για να φύγουν, να έρθουν στην ενδοχώρα οι ευάλωτοι και τα παιδιά», ενώ στηλίτευσε τη μη προβολή από τα ΜΜΕ της άρνησης των ξενοδόχων Λέσβου να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Επιπλέον, σε συνέντευξή του στην «Il Manifesto», ο Γ. Μουζάλας, o οποίος συναντήθηκε προχθές το απόγευμα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι, ζητάει περισσότερη αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ιταλία και την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL