Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέσβο για να στεγαστούν οι πρόσφυγες που μένουν σε σκηνές θαμμένες στο χιόνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέσβο για να στεγαστούν οι πρόσφυγες που μένουν σε σκηνές θαμμένες στο χιόνι

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να φτάσει σήμερα στη Λέσβο, για να στεγαστούν όσοι πρόσφυγες και μετανάστες μένουν σε σκηνές που θάφτηκαν στο χιόνι από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Όπως ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα, "έπειτα από επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, αποφασίστηκε να αποσταλεί άμεσα στη Λέσβο ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, πλήρως εξοπλισμένο, προκειμένου να φιλοξενήσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα".

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από προχθές το βράδυ προσπαθούν μαζί με τη ΜΚΟ Ηλιαχτίδα και την Ύπατη Αρμοστεία, η οποία λαμβάνει σχετική χρηματοδότηση από την Ε.Ε., να βρουν κλίνες σε ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες που από την Παρασκευή βρίσκονται αντιμέτωποι με τον χιονιά. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, τελικά υπάρχουν διαθέσιμες 300 κλίνες και γίνεται σταδιακή μεταφορά των ανθρώπων από τη Μόρια σε αυτές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχουν μεταφερθεί ήδη 100 πρόσφυγες. Το πλοίο που αναμένεται, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, ότι μπορεί να φιλοξενήσει 400-500 ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η άρνηση της Ένωσης Ξενοδόχων να δεχθούν τους πρόσφυγες στα ξενοδοχεία.

«Επιδιώξαμε τη συναίνεση των τοπικών παραγόντων, αλλά δεν το καταφέραμε. Τα καμπ που χρειαζόμαστε θα γίνουν σε δημόσιους χώρους και στην ανάγκη θα ανοίξουμε τα ξενοδοχεία, και αυτό δεν είναι απειλή αλλά μια γραφειοκρατική έννοια γιατί δεν μπορεί όταν ο άλλος πεθαίνει, να λες δεν ανοίγω το ξενοδοχείο » υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας χθες στον ρ/σ Στο Κόκκινο και διευκρινίζοντας ότι 300 πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν σε σκηνές έχουν μεταφερθεί σε ζεστούς χώρους, ενώ άλλοι 100 από τις ευάλωτες ομάδες θα μεταφερθούν άμεσα στην ενδοχώρα. Άφησε επίσης αιχμές προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραδεχόμενος ταυτόχρονα καθυστερήσεις από πλευράς υπουργείου.

«Είναι ύβρις του πολιτισμού μας» η στάση των ξενοδόχων, επισήμανε ο Γ. Μουζάλας σημειώνοντας ότι του κάνουν αλγεινή εντύπωση οι δηλώσεις του δημάρχου Μυτιλήνης, Σπύρου Γαληνού, στον ρ/σ Κόκκινο, σύμφωνα με τις οποίες η Μυτιλήνη δεν θα γίνει η... νήσος Έλις. «Ο κ. Γαληνός πέρυσι φύτευε ελιές μαζί με τους πρόσφυγες, ελπίζω φέτος να μην φυτέψει κυπαρίσσια» τόνισε.

Στο μεταξύ, σε χθεσινή τους ανακοίνωση οι Γιατροί του Κόσμου σημείωναν ότι "στη Μόρια της Λέσβου, εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά εξακολουθούν να κοιμούνται μέχρι και σήμερα στις παγωμένες σκηνές" και ανέφεραν ότι "οι ευθύνες για τις πολιτικές και την υλοποίησή τους είναι συγκεκριμένες. Αυτή όμως δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών. Αυτό που προέχει είναι η άμεση εξεύρεση λύσεων", χωρίς να παραλείπουν να τονίζουν την "ανάγκη εξεύρεσης μακροπρόθεσμων λύσεων. Ο πληθυσμός των hotspots πρέπει να μειωθεί στην προβλεπόμενη δυναμικότητά τους, ενώ οι υπόλοιποι άνθρωποι και ιδίως οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να μεταφερθούν σε αξιοπρεπή καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα".

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από την Κυριακή ζητούσαν την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων και κατήγγειλαν ότι σε Λέσβο και Σάμο οι πρόσφυγες βρίσκονται αβοήθητοι στο κρύο, σημειώνοντας ότι "η προετοιμασία για τον χειμώνα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά έχει αποτύχει".

Στο μεταξύ, προβλήματα αντιμετωπίζουν εξαιτίας του χιονιά και οι πρόσφυγες που διαμένουν στη Μαλακάσα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ τον χώρο του Ελαιώνα επισκέφθηκε χθες ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας.

Για την προστασία των προσφύγων από την κακοκαιρία κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης. Επιπλέον, τον χώρο του Ελληνικού επισκέφθηκε ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης κάνοντας δηλώσεις για “Ειδομένη της Αττικής”.

Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή: Ξεκινούν οι Ευρωπαϊκές Ομάδες Επιστροφών

Χθες ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη της λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Ομάδων Επιστροφών. Οι συγκεκριμένες ομάδες αποτελούνται από 690 εμπειρογνώμονες επιστροφών, συνοδούς και ελεγκτές που έχουν θέσει στη διάθεση του οργανισμού τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Θα αποστέλλονται στα κράτη - μέλη προκειμένου να βοηθήσουν τις εθνικές αρχές στην οργάνωση και τον συντονισμό των επιχειρήσεων επιστροφών, ενώ στις αρμοδιότητες των ομάδων περιλαμβάνεται η συνεργασία με τρίτες χώρες για την επιστροφή και την επανεισδοχή μεταναστών, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL