Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Γιάννης Μουζάλας, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής / Γ. Μουζάλας στην "Αυγή της Κυριακής": Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η αποσυμφόρηση των νησιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Μουζάλας, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής / Γ. Μουζάλας στην "Αυγή της Κυριακής": Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η αποσυμφόρηση των νησιών

Συνέντευξη στον Πέτρο Κατσάκο

Με το θερμόμετρο στην πλατεία Κλαυθμώνος να δείχνει μόλις 4 βαθμούς και τους Αθηναίους να περπατούν βιαστικοί και κουμπωμένοι από το κρύο, η κουβέντα στον τέταρτο όροφο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναγκαστικά ξεκινά από τις συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που θα ξεχειμωνιάσουν στα Κέντρα Φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας. “Παρά τις καθυστερήσεις με ευθύνη ορισμένων ΜΚΟ και οργανώσεων, όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Ύπατη Αρμοστεία, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2017 θα είμαστε έτοιμοι σε ποσοστό 100%, ώστε κανείς πρόσφυγας ή μετανάστης να μη ζει σε σκηνές και να βρίσκεται σε στεγασμένους χώρους” είναι η βασική δέσμευση του Γιάννη Μουζάλα, διευκρινίζοντας πως αυτό σημαίνει “θέρμανση παντού, σπιτάκια παντού, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω ΜΚΟ ή το υπουργείο Υγείας παντού, τροφή παντού”.

Ζητάμε από τον υπουργό διευκρινήσεις για το θέμα της σίτισης, μια και στον συγκεκριμένο τομέα δεν έχουν λείψει οι καταγγελίες για διανομή κακής ποιότητας φαγητού. “Στόχος μας είναι από τον Φεβρουάριο του νέου χρόνου να ελαττώσουμε τα συσσίτια και να περάσουμε στην καταβολή μετρητών, ώστε οι φιλοξενούμενοι να μπορούν να ψωνίζουν και να μαγειρεύουν μόνοι τους σαν μια ελάχιστη απόδοση αξιοπρέπειας σε αυτούς τους ανθρώπους”.

Μια “πληγή” που χρειάζεται λύσεις τα νησιά

Και ενώ αυτά τα σχέδια αφορούν τα Κέντρα Φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχεται πως “Στα νησιά έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω του υπερπληθυσμού και της ποιοτικής αλλαγής των εισερχόμενων που στην πλειονότητά τους είναι πλέον οικονομικοί μετανάστες χωρίς προοπτική να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης”. Η κατάσταση σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής γίνεται ακόμη δυσκολότερη, καθώς οι μετανάστες που έρχονται τους τελευταίους μήνες στα νησιά του Ανατικού Αιγαίου “χρησιμοποιούν το τρικ του ασύλου ώστε αρχικά να μην επιστρέψουν στην Τουρκία χωρίς ωστόσο να επιθυμούν να παραμείνουν και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ψάχνουν διέξοδο μέσω παράνομων κυκλωμάτων να διαφύγουν προς τη Δύση, χωρίς φυσικά να έχουν τα απαραίτητα χρήματα γι' αυτό”. Τα αδιέξοδα, η φτώχεια και η απελπισία αυτών των ανθρώπων που ζουν σε καταυλισμούς που σχεδιάστηκαν για έναν σημαντικά μικρότερο αριθμό φιλοξενούμενων “πυροδοτούν καθημερινές εντάσεις, μικροεγκληματικότητα και παραβατικότητα, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα”, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο Γ. Μουζάλας, προσθέτοντας την “άρνηση των τοπικών αυτοδιοικητικών παραγόντων να συνδράμουν στη βελτίωση των συνθηκών παραμονής αυτών των ανθρώπων μέσω της παραχώρησης επιπλέον χώρων φιλοξενίας όπου θα τοποθετήσουμε σπιτάκια”. Από τις σκέψεις του υπουργείου δεν λείπουν, όμως, και τα σχέδια για τη δημιουργία μικρών χώρων κράτησης ατόμων με παραβατική συμπεριφορά, με τον Γ. Μουζάλα να διευκρινίζει πως “δεν εννοούμε καθεστώς κράτησης για όποιον μπαίνει στη χώρα, οικογένειες και ευάλωτα άτομα”. Εκτός από τα μικρά κέντρα κράτησης, στις προτάσεις του υπουργείου εντάσσεται και η δημιουργία νέων χώρων για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, “ώστε να αρχίσει να ξεδιαλύνεται η κατάσταση”, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Γ. Μουζάλας συμπληρώνοντας πως αν δεν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τα νησιά θα εξακολουθήσουν να είναι μια πληγή για όλους. “Υπηρεσία ασύλου χωρίς προϋποθέσεις και το απαραίτητο προσωπικό δεν μπορεί να δώσει αποτελέσματα και η ευθύνη των καθυστερήσεων βαραίνει την κυβέρνηση” παραδέχεται ο υπουργός, ζητώντας παράλληλα από τους δημάρχους των νησιών να γίνουν μέρος της λύσης του προβλήματος, συνδράμοντας με την παραχώρηση των απαραίτητων χώρων.

“Το μεγάλο μας στοίχημα για το 2017 είναι η ένταξη”

Βάζοντας ως προϋπόθεση την ομαλή τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, ο Γιάννης Μουζάλας δηλώνει αισιόδοξος για την αντιμετώπιση της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης στη χώρα μας υποστηρίζοντας πως “από τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν η αποσυμφόρηση των νησιών και η απομάκρυνση κόσμου με βάση τα νομικά τους δικαιώματα”, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει πως “θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του πλάνου που προβλέπει 2.000-2.500 μετεγκαταστάσεις το μήνα σε χώρες της Ε.Ε.”. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε ένα ομαλοποιημένο περιβάλλον, με βάση την τήρηση όλων των συμφωνηθέντων, η χώρα θα έχει την ευθύνη τής ενσωμάτωσης ενός αριθμού 20.000-25.000 προσφύγων, με τον Γ. Μουζάλα να εξηγεί πως το δύσκολο αυτό στάδιο που βαραίνει την κυβέρνηση είναι “η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα με τα συγκεκριμένα ποσοστά ανεργίας”, προσθέτοντας πως “πρέπει να δουλέψουμε με αυτά τα δεδομένα, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να βρουν κάποια μορφή εργασίας”.

“Η διαφορά ανάμεσα στις επιθυμίες και τις δυνατότητες”

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό για τις μέχρι σήμερα δράσεις και παρεμβάσεις την Πολιτείας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τη διαχείριση των προβλημάτων, ο Γιάννης Μουζάλας υπενθυμίζει στους επικριτές του έργου του υπουργείου μια σειρά δεδομένων που, όπως χαρακτηριστικά λέει, κάποιοι ξεχνούν. “Πολύ γρήγορα ξέχασαν κάποιοι την Ειδομένη. Θυμηθείτε πέρυσι τέτοιον καιρό την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί εκεί με το κλείσιμο των συνόρων. Θυμηθείτε πως από την προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε κληρονομήσει μόνο 1.000 θέσεις φιλοξενίας για να αντιμετωπίσουμε το χάος της Ειδομένης. Θυμηθείτε πως στο διάστημα αυτό φτιάξαμε 50.000 νέες θέσεις φιλοξενίας με συντρόφους από την Αριστερά και ΜΚΟ να μας καταγγέλλουν για δημιουργία μη αξιοπρεπών χώρων, που, ναι, το παραδέχομαι, δεν ήταν τότε αξιοπρεπείς, αλλά μέσα σε έξι μήνες αντικαταστάθηκαν με οικίσκους και διαμερίσματα που τον προσεχή Απρίλη θα αυξηθούν κατά 8.500 και αυτά”.

Αναφερόμενος μάλιστα σε μια μερίδα “συντρόφων” του, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Γιάννης Μουζάλας, τους προτρέπει να τον κρίνουν “αντιλαμβανόμενοι τη διαφορά ανάμεσα στις επιθυμίες μας και τις δυνατότητές μας”. Όπως υποστηρίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ένα σημαντικό μέρος των επιθυμιών κατάφερε να μεταφραστεί σε δυνατότητα χάρη στη βοήθεια και τη συνδρομή των αλληλέγγυων πολιτών, που, είτε με τη μορφή οργανώσεων, είτε ως συλλογικότητες είτε και με ατομικές δράσεις, βοήθησαν στην αντιμετώπιση της κρίσης. “Τώρα που μπαίνουμε στη φάση της διαχείρισης μιας ομαλοποιημένης κατάστασης, θα πρέπει η αλληλεγγύη να λειτουργήσει οργανωμένα και με βάση συγκεκριμένες ανάγκες” εξηγεί ο Γ. Μουζάλας και απευθύνει κάλεσμα στις ΜΚΟ να ενταχθούν στο ειδικό μητρώο που το υπουργείο δημιούργησε, αλλά και προς κάθε αλληλέγγυα ομάδα πολιτών που θα πρέπει να δηλώσει τις δυνατότητες, την διαθεσιμότητα και τη μορφή της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει στην κοινή αυτή προσπάθεια. “Θα πας στο camp και θα πεις ότι είσαι δάσκαλος που μπορείς αυτές τις ώρες και μέρες να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου” είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα που ο Γ. Μουζάλας χρησιμοποιεί για να περιγράψει τον τρόπο οργάνωσης της αλληλεγγύης, ώστε να μπορέσει, όπως εξηγεί, να καταστεί χρήσιμη για τους πρόσφυγες σε μια χρονιά που έρχεται φορτωμένη με ανάγκες αλλά και ελπίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL