Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Η Ευρώπη απογοήτευσε και Ευρωπαίους, και πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ευρώπη απογοήτευσε και Ευρωπαίους, και πρόσφυγες

Με τις παραδοχές για την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε., την αργοπορημένη και ανεπαρκή απάντηση της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα και με αναφορές στην πολιτική κρίση στην Ευρώπη, με τις όλο και πιο δυνατές ακροδεξιές και ξενοφοβικές φωνές, ασχολήθηκε το χθεσινό διεθνές συνέδριο με θέμα την προσφυγική κρίση που διοργάνωσε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση και το FEPS (Foundation for European Progressive Studies.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι "Το προσφυγικό ζήτημα, όπως δημιουργήθηκε αλλά και όπως εξελίσσεται σήμερα, καταδεικνύει από τη μια πλευρά το τεράστιο πολιτικό κενό σε καίρια για την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλήματα και, από την άλλη, το εξαιρετικά επικίνδυνο θεσμικό και δημοκρατικό έλλειμμα που υπονομεύει τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος στην πορεία προς την ολοκλήρωσή του". Μίλησε για την αδυναμία λήψης καίριων αποφάσεων από τα αρμόδια για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας ευρωπαϊκά όργανα. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν στην οργανωμένη διπλωματικώς συμπόρευση Ευρώπης - ΗΠΑ - Ρωσίας ώστε να δοθεί τέλος στις πολεμικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, μίλησε για μη τήρηση της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών, με παράδειγμα τη μετεγκατάσταση αλλά και την έλλειψη κυρώσεων ακόμα και σε περιπτώσεις "κραυγαλέων παραβιάσεων" της αρχής. “Το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπίζεται με όρους αλληλεγγύης και σεβασμού των δικαιωμάτων και του δικαίου” σημείωσε.

“Η Ε.Ε. οφείλει να σέβεται τις συμβάσεις που έχει υπογράψει” τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης, συμπληρώνοντας ότι σήμερα έχουμε μια Ευρώπη που αρνείται να υλοποιήσει αποφάσεις της. Αναφέρθηκε στην εφαρμογή της μετεγκατάστασης που φτάνει μόλις το 5%, ενώ υπάρχουν χώρες που δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. "Την ίδια ώρα, ενώ η Κομισιόν, υπό το βάρος της κατακραυγής, έκανε λόγο για επιβολή κυρώσεων, ήταν τέτοια η αντίδραση από το Συμβούλιο, που ξέχασε την πρότασή της".

Ο Δ. Παπαδημούλης ζήτησε να υπάρξει υποστήριξη από την Ευρώπη για το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού και υπογράμμισε την ανάγκη ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι "τα κονδύλια που βρήκε η Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες του προσφυγικού σε μεγάλο βαθμό αφαιρέθηκαν από τις πολιτικές συνοχής που κατευθύνονται στο να μειώσουμε τις περιφερειακές ανισότητες".

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ειδικός εντεταλμένος της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Σταύρος Λαμπρινίδης κατέκρινε τη διεθνή κοινότητα για την ανεπαρκή της αντίδραση για το παγκόσμιο ζήτημα του προσφυγικού αλλά και την Ευρώπη για το ότι δημιουργεί συνθήκες υποψίας μεταξύ των κρατών και ξενοφοβικές τάσεις, ενώ παράγει μόνο λιτότητα.

Γκ. Κνάους: Νέες προτάσεις για τα αιτήματα ασύλου και αλλαγές νομοθεσίας

Από τα πάνελ δεν έλειπε και ο εμπνευστής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας Γκέραλντ Κνάους, διευθυντής της Πρωτοβουλίας Ευρωπαϊκής Σταθερότητας (ΕSI), o οποίος από τη μία υπερασπίστηκε τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, ωστόσο από την άλλη ήρθε να "πουλήσει" και "υποσχέδιο" στη συμφωνία, μιλώντας για "νέο πιλοτικό πρόγραμμα" στη Λέσβο, με αλλαγές στην ελληνική νομοθεσία σε σχέση με τις επιτροπές ασύλου, τις οποίες προτείνει να απαρτίζουν πια μόνο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και μάλιστα οι νομοθετικές αλλαγές που ζητά από την Ελλάδα είναι ακριβώς αυτή η νομική φόρμα που θα επιτρέπει κάτι τέτοιο. Συνέδεσε την πρόταση αυτή με "πρωτοβουλία Ρώμης - Αθήνας", η οποία θα απευθυνθεί στις χώρες της Σκανδιναβίας και της Μπενελούξ για μια "συμμαχία των προθύμων" που θα δεχτούν εθελοντικά τη μετεγκατάσταση.

Σημειώνουμε ότι αυτή τη στιγμή ήδη οι συγκεκριμένες χώρες δέχονται και συμμετέχουν στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης, για το οποίο κατά άλλα κατέκρινε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι το αποφάσισε χωρίς κανένα σχέδιο πριν. Έσπευσε δε σε αυτή την πρόταση να ζητήσει από την Ε.Ε. να αναμειχθεί έμπρακτα και στις συνθήκες υποδοχής, να μεταφερθούν κοντέινερ που έχει δει ότι είναι άδεια από το Αμβούργο στη Λέσβο και να φτιαχτεί ένα κέντρο υγείας από την Ε.Ε. Όταν του ζητήθηκαν διευκρινίσεις για την πρότασή του για τη συνεργασία Αθήνας - Ιταλίας και για το πιλοτικό πρόγραμμα, αν πρόκειται για υποσχέδιο της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας που εφαρμόζεται, τη στιγμή μάλιστα που εγκρίθηκε κοινό σχέδιο δράσης Ε.Ε. και ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της συμφωνίας στα νησιά, δεν ξεκαθάρισε περί τίνος πρόκειται, ενώ προεξόφλησε ότι δεν θα υπάρξει αναθεώρηση του Δουβλίνου, ούτε θα φτιαχτεί ενιαίο σύστημα ασύλου γιατί δεν θα συμφωνήσει κανείς.

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας δεν είναι νομική συμφωνία, γιατί δεν έγιναν αλλαγές στις Συνθήκες, αλλά πολιτική συμφωνία, παραβλέποντας ότι η συμφωνία προκάλεσε δύο φορές αλλαγές στο Ελληνικό Δίκαιο. Σημειώνεται ότι η αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Τ. Φαγιόν παραδέχεται ότι η πρότασή Κνάους είναι παλιά και έχει συζητηθεί ανάμεσα στους Ευρωπαίους. Η Τ. Φιγιόν νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας ως "μια κίνηση απελπισίας γιατί έπρεπε να κλείσουν κάποια ζητήματα άμεσα, ωστόσο παραμένουν κάποια θέματα σε εκκρεμότητα, και πρακτικά, και ηθικά. Κανείς δεν αναρωτιέται αν υπάρχει ασφάλεια για όσους παραμένουν στην Τουρκία".

Γ. Μουζάλας: Εξετάζεται να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τη διαχείριση των κέντρων φιλοξενίας

Στο πάνελ για τις εθνικές προτεραιότητες για το προσφυγικό, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε στις προσπάθειες να βελτιωθούν οι συνθήκες, με τους πρόσφυγες να μεταφέρονται σε μικρότερες δομές. Έχουν μετακινηθεί 7.000, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα κλείσουν τρεις καταυλισμοί στη Μακεδονία, ενώ σημείωσε ότι εξετάζεται να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τη διαχείριση των κέντρων φιλοξενίας και των διαμερισμάτων, "όχι σε βάθος μεγάλου χρόνου", και το κράτος να έχει την εποπτεία. Ανακοίνωσε επίσης την προκήρυξη επιπλέον 8.500 θέσεων σε διαμερίσματα με χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού ταμείου AMIF. Επανέλαβε επίσης την πρόταση για ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, από την άλλη, επιτέθηκε στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την "ανίκανη", κατήγγειλε τις συνθήκες διαβίωσης στου χώρους που επισκέφτηκε ο ίδιος και καθυστέρηση στην παραλαβή αιτημάτων διεθνούς προστασίας και στις απαντήσεις σε αυτά, αδυναμία συντονισμού των υπηρεσιών, των δήμων, του κράτους και των πολιτών, καθώς και παροχή εκπαίδευσης μόλις στο 10% των παιδιών. Ο Στ. Θεοδωράκης επανέλαβε τη σειρά μέτρων που έχει προτείνει το Ποτάμι για τη στήριξη των νησιών και τα περί "σχολείων του δρόμου" μέσα στους καταυλισμούς.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "αποδείχτηκε απροετοίμαστη τόσο στην υποδοχή όσο και στη φιλοξενία προσφύγων" και ζήτησε εθνικό σχέδιο κατανομής των προσφύγων.

Το συνέδριο έκλεισε με τις εισηγήσεις των πρώην πρωθυπουργών της Ιταλίας Μάσιμο Ντ' Αλέμα και της Ελλάδας Κωνσταντίνου Σημίτη, αλλά και της προέδρου του Δικτύου Άννας Διαμαντοπούλου, που πρότεινε φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να βρεθούν χρήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL