Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Η πίεση στα νησιά θα αποσυμφορηθεί διά της... ευκολότερης απέλασης και κράτησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πίεση στα νησιά θα αποσυμφορηθεί διά της... ευκολότερης απέλασης και κράτησης

Οικογενειακή επανένωση βάσει Δουβλίνου στην... Τουρκία, επιστροφές και ευάλωτων προσφύγων στην Τουρκία, γενίκευση της κράτησης, ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας και ελέγχων στα νησιά, χρήση "νομικής βοήθειας" στις αποφάσεις των ανεξάρτητων -κατά τα άλλα- Επιτροπών Προσφυγών και την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή - Συνοριοφυλακή να αποκτά ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας στη χώρα μας προβλέπει μεταξύ πολλών, το κοινό σχέδιο δράσης για την από εδώ και πέρα εφαρμογή της συμφωνίας, το οποίο εκπόνησαν οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τον συντονιστή της Ε.Ε. Μάρτεν Φερβέι.

Το σχέδιο αυτό έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο Μ. Φερβέι στις Βρυξέλλες και πρόκειται, όπως υποστηρίζουν, για προσπάθεια μείωσης της πίεσης στα νησιά εξαιτίας του backlog.

Το κοινό σχέδιο προβλέπει, εκτός από την αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων της EASO που δραστηριοποιείται στα νησιά και της ίδιας της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου μέσα σε μόλις ένα μήνα, την εξέταση από την Υπηρεσία Ασύλου των υποθέσεων οικογενειακής συνένωσης που υπόκεινται στον κανονισμό του Δουβλίνου να εξετάζονται υπό τα άρθρα 55 και 56 του Ν. 4375/2016 ώστε να κρίνεται κατά πόσον μπορούν να γίνουν παραδεκτές σε συνάρτηση με την πιθανή επιστροφή τους στην Τουρκία!

Μάλιστα, πρέπει οι ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν τις σχετικές προϋποθέσεις ώστε να ισχύει και σε αυτές τις υποθέσεις ό,τι ισχύει για τους νεοεισερχόμενους της συμφωνίας, όπως ορίζεται από το άρθρο 60 του Ν. 4375/2016. Επιπλέον και οι περιπτώσεις των ευάλωτων προσφύγων θα εξετάζονται υπό το ίδιο πρίσμα της επιστροφής στην Τουρκία, αν η Τουρκία κρίνεται ασφαλής για τον ευάλωτο πρόσφυγα.

Κράτηση μετά την αίτηση ασύλου;

Προβλέπεται επίσης, στο πλαίσιο της σκλήρυνσης της στάσης των αρχών απέναντι στη "μη συνεργασία" του αιτούντα με τις διαδικασίες ασύλου, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, να πρέπει να είναι γνωστός ο τόπος διαμονής του πρόσφυγα για όσο εκκρεμεί η αίτηση ασύλου του "συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής χρήσης κλειστών κέντρων", δηλαδή κέντρων κράτησης, και σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί στη διαδικασία ο πρόσφυγας να τερματίζεται αμέσως η διαδικασία ασύλου!

Γρήγορες επιστροφές και λιγότερες προσφυγές

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο οι ελληνικές αρχές θα διερευνήσουν την πιθανότητα, "να περιοριστεί ο αριθμός των βημάτων προσφυγής" στη διαδικασία ασύλου, με σεβασμό στο ελληνικό Σύνταγμα και μια ευρωπαϊκή οδηγία, ενώ η αστυνομία θα εκδίδει αποφάσεις επιστροφής με την πρώτη αρνητική απάντηση, πριν ακόμα κατατεθεί ή ολοκληρωθεί η διαδικασία της προσφυγής, και θα εφαρμόζεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου.

Αυξάνουν τον αριθμό των αποφάσεων ανά Επιτροπή Προσφυγών μέσω της χρήσης "νομικής βοήθειας", όμως δεν διευκρινίζεται ποιοι θα βοηθούν τους Έλληνες δικαστές στις αποφάσεις αυτές και μέσω της εξειδίκευσης των επιτροπών και της ενδεχόμενης απασχόλησης των μελών των επιτροπών με πλήρες ωράριο.

Επιπλέον ο ΔΟΜ με ευρωπαϊκή βοήθεια θα ενισχύσει την καμπάνια των εθελούσιων επιστροφών στους πρόσφυγες και μετανάστες "κατά το νωρίτερο δυνατό στάδιο"!

Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία και άλλων δομών υποδοχής και η βελτίωση των υπαρχουσών, αλλά και η άμεση κατασκευή κέντρων κράτησης στα νησιά και η ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας, περιπολικών και ελέγχων στο κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

Επιστολή Μουζάλα για μεταφορά και κράτηση "ειδικού πληθυσμού μεταναστών"

Με νέα επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας πριν από το σημερινό συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ε.Ε. επαναφέρει το αίτημά του για μεταφορά "ειδικού πληθυσμού μεταναστών σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL