Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Ημερίδα για την προστασία των ανήλικων προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ημερίδα για την προστασία των ανήλικων προσφύγων

Η προσταστία των προσφυγόπουλων βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε η "Άρσις", με στόχο την ενίσχυση του μηχανισμού προστασίας ανηλίκων σε κίνηση στην Ευρώπη. Τα μεγαλύτερα θύματα της προσφυγικής κρίσης, «μπορεί να έχουν τον τρόπο να ξεχνιούνται από τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισαν -και αντιμετωπίζουν- κατά το δύσκολο ταξίδι τους προς την Ευρώπη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν "κουβαλούν" τραυματικές εμπειρίες από τον πόλεμο»,  σύμφωνα με τον ψυχολόγο Δημήτρης Κουκόπουλος, συντονιστή των «Άρσις» και «Save the children» στους καταυλισμούς Χέρσου και Νέας Καβάλας.

«Υπάρχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο και έφηβοι που έχουν μετατραπεί σε "αγρίμια" αφού δεν μεγάλωσαν σε ασφαλές πλαίσιο. Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο έφηβος είναι εξ ορισμού αντιδραστικός, τα παιδιά αυτά γίνονται ακόμα περισσότερο ατίθασα, δεν δέχονται κανόνες και αναπτύσσουν παραβατικές συμπεριφορές» εξήγησε ο κ. Κουκόπουλος.

Σημειώνεται ότι βάσει των εκτιμήσεων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και της Ύπατης Αρμοστείας, περίπου 2.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι, βρίσκονται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στον γενικό προσφυγικό πληθυσμό.

Η ΑΡΣΙΣ, από τον Αύγουστο του 2015 παρεμβαίνει στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης και σήμερα διατηρεί ομάδες παιδικής προστασίας στους καταυλισμούς στο Χέρσο, τη Νέα Καβάλα, το Καλοχώρι, το Δερβένι (Αλεξύλ, Δίον), τη Softex στη Θεσσαλονίκη καθώς και στο Ελληνικό, τον Σκαραμαγκά, την Αμυγδαλέζα στην Αθήνα.

Παιδιά σε κίνδυνο -συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών- εντοπίζονται και υποστηρίζονται, μέσω της παροχής ενημέρωσης, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και της παραπομπής σε άλλους φορείς και υπηρεσίες που κρίνονται κατάλληλες.

Ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού σε κάθε καταυλισμό, οι ομάδες της ΑΡΣΙΣ παρέχουν παιδαγωγικές - δημιουργικές δραστηριότητες σε παιδιά και εφήβους. Υπάρχουν επίσης ομάδες κοινωνικής παρέμβασης στους καταυλισμούς στα Διαβατά, Φιλιππιάδα, Κατσίκα, Κόνιτσα και Δολιανά και ένα « safe space» προσωρινής προστατευτικής φύλαξης ανηλίκων στον καταυλισμό στα Διαβατά.

«Συνολικά φιλοξενούνται σε δομές ασυνόδευτων, 190 παιδιά εκ των οποίων τα 30, είναι στο safe space των Διαβατών» τόνισε η συντονίστρια δομών ασυνόδευτων προσφύγων της «Άρσις» Ίριδα Πανδίρη.

Τα παιδιά αυτά βρίσκονται πολύ καιρό στην Ελλάδα και κάποια μάλιστα δεν έχουν κανέναν συγγενή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα προκειμένου να αιτηθούν οικογενειακή επανένωση.

«Πάρα πολλά από τα ασυνόδευτα, ηλικίας 12 έως 18 χρόνων, που είναι μάλιστα από χώρες όπως το Πακιστάν, θα παραμείνουν στην Ελλάδα», πρόσθεσε η ίδια.

Για αναβάθμιση των υπηρεσιών, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, διευκρινίζοντας ότι σε 14 κέντρα φιλοξενίας έχουν δημιουργηθεί θέσεις για 420 παιδιά, προστέθηκαν στη συνέχεια άλλες 750 και αναμένονται να δημιουργηθούν νέοι ξενώνες για άλλους 150 ανήλικους.

Την αξιοποίηση των έτοιμων παραθεριστικών εγκαταστάσεων των στρατιωτικών (ΚΑΟΑ), όπου θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιούνιο, 6000 πρόσφυγες, ζήτησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Χαράλαμπος Αηδονόπουλος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL