Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ / Με γκαζάκια και αυτοσχέδιες φωτιές ζεσταίνονται ακόμα στη Μόρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ / Με γκαζάκια και αυτοσχέδιες φωτιές ζεσταίνονται ακόμα στη Μόρια

O χειμώνας έδειξε τα δόντια του και οι πρώτοι που το ένιωσαν είναι οι πρόσφυγες που παραμένουν σε σκηνές, είτε δίπλα στη θάλασσα είτε στο βουνό, χωρίς θέρμανση, παρά μόνο με τις αυτοσχέδιες φωτιές και τα γκαζάκια, που την προηγούμενη εβδομάδα στη Μόρια κόστισαν τη ζωή σε μια γιαγιά από το Ιράκ με το εξάχρονο εγγόνι της και τραυμάτισε σοβαρά τη νύφη της και το δεύτερο εγγονάκι της.

Η προετοιμασία στους καταυλισμούς για τον χειμώνα δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως παραδέχονται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) αλλά και το ίδιο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που ακόμα προσπαθεί να μετακινήσει πρόσφυγες από καταυλισμούς χωρίς θέρμανση σε ξενοδοχεία -με την συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ- είτε σε άλλους καταυλισμούς που θεωρούνται καλύτεροι.

"Άμα βρέχει βρέχονται, αν όχι μπορεί να καούν"

Στη Μόρια, όπως μας περιγράφει ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Αχιλλέας Τζέμος, η προετοιμασία για τον χειμώνα δεν έγινε και τώρα, ακόμα και μετά τη φονική φωτιά της περασμένης εβδομάδας, στη Μόρια οι πρόσφυγες που ζουν σε σκηνές εξακολουθούν να έχουν ως μοναδικές επιλογές θέρμανσης γκαζάκια ή δοχεία σιδερένια μέσα στα οποία καίνε ξύλα. Όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ασφάλειας και προσθέτει ότι οι σκηνές είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη.

«Πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε κι άλλο ατύχημα» μας λέει και συμπληρώνει ότι γίνονται διανομές κουβερτών και σλίπινγκ μπαγκ, ωστόσο, όταν βρέχει έντονα, το νερό μπαίνει στις σκηνές. Ζεστό νερό δεν υπάρχει, η δυνατότητα του συστήματος είναι πολύ μικρή σε σχέση με τον πληθυσμό" αναφέρει και καταλήγει: «Άμα βρέχει βρέχονται, αν όχι, μπορεί να καούν».

Η Ύπατη Αρμοστεία μας διευκρίνιζε ότι στη Μόρια λίγα άτομα βρίσκονται σε σκηνές με air condition και ότι στο Καρά Τεπέ οι πρόσφυγες βρίσκονται σε κοντέινερ με air condition. Στη Λέρο δεν υπάρχουν πρόσφυγες σε σκηνές κατά τις ίδιες πηγές, ωστόσο έξω από τα υπερπληθή hotspot των Σάμου, Χίου και Κω, οι "υπεράριθμοι" πρόσφυγες μένουν σε σκηνές χωρίς θέρμανση, όπως μας διηγείται εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας. Ο Κλεμέντ Πιερίν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) επισημαίνει ότι στη Σάμο δεν υπάρχει καν κατάλληλο σύστημα που να αποφασίζει ποιος θα μείνει στα κοντέινερ του hotspot. "Όποιος φτάσει πρώτος, εξυπηρετείται με αποτέλεσμα έγκυες ή ανάπηροι να βρίσκονται εκτεθειμένοι στο κρύο" σημειώνει.

Στη Χίο ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες είναι οι πρόσφυγες της Σούδας. Μάλιστα, τοπικά ΜΜΕ της Χίου σημείωναν ότι στις εκκλήσεις αλληλέγγυων προς την Εκκλησία να βρεθούν χώροι για να προστατευθούν από το κρύο κάποιες ενορίες το αρνήθηκαν, ενώ από το υπουργείο τονίζεται ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες να αναζητηθούν συναινέσεις για να φτιαχτεί ένας δεύτερος χώρος φιλοξενίας.

Εκκενώθηκε η Πέτρα Ολύμπου - Μετακινήσεις σε Β. Ελλάδα

Την Τετάρτη ολοκληρώθηκε η εκκένωση του καταυλισμού των Γιεζίντι στην Πέτρα Ολύμπου, που σκεπάστηκε από χιόνι. Σύμφωνα με τον περιφερειακό συντονιστή Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου Ν. Ράγκο την ίδια ημέρα μεταφέρθηκαν 30 πρόσφυγες από το Δερβένι, οι οποίοι βρισκόταν σε σκηνές, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα φύγουν και οι τελευταίοι 100 από το Χέρσο. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνεχίζεται ακόμα η διανομή θερμαινόμενων σωμάτων στις δομές. Σε σκηνές παραμένουν ακόμα 400 πρόσφυγες στα Λαγκαδίκια, στα Διαβατά και στο Βαγιοχώρι, όπως παραδέχονταν πηγές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Πρόσφυγες από τα Βασιλικά της Θέρμης και από τον καταυλισμό της Σόφτεξ στη Θεσσαλονίκη διαμαρτύρονταν για έλλειψη θέρμανσης.

Τα προβλήματα στη θέρμανση, ακόμα και στους χώρους όπου υπάρχουν σώματα, οφείλονται στο σύστημα ηλεκτροδότησης που δεν μπορεί ακόμα να σηκώσει τη ζήτηση, για το οποίο συνεχίζονται οι εργασίες, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο.

Αυξάνεται η ένταση στη Μαλακάσα

Στη Μαλακάσα, όπως μας διηγείται ο Κλ. Πιερίν από τους ΓΧΣ, οι πρόσφυγες είναι αγανακτισμένοι εδώ και ένα μήνα ενώ παρατηρεί ότι στον συγκεκριμένο καταυλισμό περισσότεροι πρόσφυγες εκδηλώνουν προβλήματα ψυχικής υγείας σε σχέση με άλλους καταυλισμούς που επισκέπτονται τα κλιμάκια των ΓΧΣ. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε την Παρασκευή ότι τοποθετούνται 20 οικίσκοι και πρόκειται να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία 200 ευάλωτοι πρόσφυγες από τη Μαλακάσα. Ο Κλ. Πιερίν επισημαίνει ότι έχουν φτάσει περίπου 100 κοντέινερ ήδη από τον Οκτώβριο, όμως δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες σε αυτά για να δεχθούν τους ανθρώπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL