Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Οι πρόσφυγες αντιμέτωποι με τον χιονιά και το κρύο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι πρόσφυγες αντιμέτωποι με τον χιονιά και το κρύο

Αντιμέτωποι με το κρύο και τον χιονιά βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι πρόσφυγες που ακόμα ζουν σε σκηνές ή σε χώρους χωρίς θέρμανση, με την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου να κρίνεται άκρως ανησυχητική.

Στη Μόρια, όπως μας περιγράφει ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Αχ. Τζέμος βρισκόμαστε "στη μετά το emergency εποχή", καθώς η προετοιμασία για τον χειμώνα δεν έγινε και αυτή τη στιγμή, ακόμα και μετά τη φονική φωτιά της περασμένης εβδομάδας, στη Μόρια οι πρόσφυγες που ζουν σε σκηνές εξακολουθούν να έχουν ως μοναδικές επιλογές θέρμανσης γκαζάκια ή δοχεία σιδερένια μέσα στην οποία καίνε ξύλα ή ό,τι μπορούν. Όπως μας τονίζει ο Αχ. Τζέμος, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ασφάλειας και προσθέτει ότι οι σκηνές είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη δεδομένου του υπερπληθυσμού της Μόριας. "Πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε κι άλλο ατύχημα" μας λέει και συμπληρώνει ότι γίνονται διανομές κουβερτών και σλίπινγκ μπαγκ, ωστόσο, όταν βρέχει έντονα, το νερό μπαίνει στις σκηνές. Ζεστό νερό δεν υπάρχει, η δυνατότητα του συστήματος είναι πολύ μικρή σε σχέση με τον πληθυσμό, αναφέρει και καταλήγει: "Άμα βρέχει, βρέχονται, αν όχι, μπορεί να καούν".

Στη Χίο, οι πρόσφυγες της Σούδας παραμένουν στο έλεος του καιρού σε σκηνές χωρίς κανενός είδους θέρμανση, ενώ οι αλληλέγγυοι της Χίου σε ανακοίνωσή τους καλούν τις τοπικές αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη στέγαση των προσφύγων και κάνουν λόγο για αδιαφορία της κυβέρνησης και της Ε.Ε. Την ίδια ώρα, τοπικά ΜΜΕ αναρτούσαν εικόνες με μεταλλικά βαρέλια στη Σούδα, τα οποία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Αστραπάρης, συνεργεία του δήμου Χίου έχουν μεταφέρει στην περιοχή προκειμένου να ανάβουν φωτιές οι πρόσφυγες και μετανάστες και να ζεσταίνονται.

Εκκενώθηκε η Πέτρα Ολύμπου

Στο μεταξύ, χθες ολοκληρώθηκε η εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού των Γιεζίντι στην Πέτρα Ολύμπου, που στην κυριολεξία κόντεψε να “θαφτεί” στο χιόνι. Σύμφωνα με τον περιφερειακό συντονιστή Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου Ν. Ράγκο, οι τελευταίοι πρόσφυγες που διέμεναν, μεταφέρθηκαν χθες το πρωί, 150 σε ξενοδοχεία και 70 σε διαμερίσματα του relocation. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συντονιστικού, σήμερα το πρωί ξημέρωσαν στην Πέτρα οι τελευταίοι 240. Χθες μεταφέρθηκαν, σύμφωνα με τον Ν. Ράγκο ακόμα 30 πρόσφυγες από το Δερβενι, οι οποίοι βρισκόταν σε σκηνές, κατά τις ίδιες πηγές, μέσα στην εβδομάδα θα φύγουν και οι τελευταίοι 100 από το Χέρσο ενώ συνεχίζεται ακόμα η διανομή θερμαινόμενων σωμάτων στις δομές.

Θυμίζουμε ότι μόλις προχθές πρόσφυγες από τη δομή των Βασιλικών στη Θέρμη μαζί με τη δημοτική αρχή πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για την έλλειψη θέρμανσης.

Όπως μαθαίνουμε, τα προβλήματα στη θέρμανση, ακόμα και στους χώρους όπου υπάρχουν σώματα, οφείλονται στο σύστημα ηλεκτροδότησης που δεν μπορεί ακόμα να σηκώσει τη ζήτηση, για το οποίο συνεχίζονται οι εργασίες.

Σε σκηνές παραμένουν ακόμα 400 πρόσφυγες στα Λαγκαδίκια, στα Διαβατά και στο Βαγιοχώρι, όπως παραδέχονταν πηγές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ενώ στην Αττική σε σκηνές βρίσκονται οι πρόσφυγες στον Αγ. Ανδρέα, στη Μαλακάσα και στο γήπεδο του μπειζμπολ στο Ελληνικό.

Πρόσφυγες πέρασαν τη νύχτα στο Σέιχ Σου

Περίπου 70 πρόσφυγες από τη Συρία, ανάμεσά τους και πολλά γυναικόπαιδα, εγκαταλείφθηκαν σε δασική περιοχή της Θεσσαλονίκης από τους διακινητές και πέρασαν τη νύχτα τους μέσα στα χιόνια και στο ψύχος.

Οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν χθες το μεσημέρι να περπατάνε στο χιονισμένο Σέιχ Σου. Η ταλαιπωρία και η απελπισία ήταν ζωγραφισμένες στα πρόσωπά τους και, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις τους, ταξίδεψαν από τον περιοχή του Έβρου μέχρι τη Θεσσαλονίκη στοιβαγμένοι σε μια καρότσα φορτηγού που έφερε βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας. Φαίνεται να πέρασαν στο ελληνικό έδαφος από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και συγκεκριμένα με βάρκες από τον ποταμό Έβρο και από εκεί να τους παρέλαβαν οι επί ελληνικού εδάφους διακινητές του κυκλώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες είπαν στους αστυνομικούς ότι πλήρωσαν το ποσό των 2.000 ευρώ ανά άτομο στους διακινητές, οι οποίοι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, τους εγκατέλειψαν σε δασική περιοχή κάτω από το Φιλίππειο. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε διάφορα αστυνομικά τμήματα για να γίνει η καταγραφή τους και στη συνέχεια θα οδηγηθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL