Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Μακριά από τα θεμελιώδη δικαιώματα η Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μακριά από τα θεμελιώδη δικαιώματα η Ε.Ε.

Την οπισθοχώρηση της Ε.Ε. και των πολιτικών της στην εφαρμογή και στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία και την υπηρέτηση πολιτικών με κεντρικό πυρήνα την ξενοφοβία και τη ρητορική του μίσους κατέγραψε η χθεσινή ανοιχτή συζήτηση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) με θέμα "Άσυλο, εγκλήματα μίσους, διοικητική κράτηση αλλοδαπών: Ελλείψεις - Προκλήσεις - Νέες προσεγγίσεις".

Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας είναι ακριβώς αυτός ο φόβος, παρατήρησε ο Αλ. Κωνσταντίνου, δικηγόρος από το ΕΣΠ, αναλύοντας πως ουσιαστικά το μοντέλο της Ε.Ε. πια είναι η κράτηση και όχι η υποδοχή - η περίπτωση των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία. Στη χώρα μας, η διοικητική κράτηση χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα μοτίβα, όπως οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και η γενικευμένη και συστηματική χρήση της, η καθυστέρηση καταγραφής αιτήματος ασύλου με προτεραιοποίηση βάσει εθνικότητας αλλά και η τάση να φτάνει πάντα, αν όχι να ξεπερνά το ανώτατο νόμιμο χρονικό όριο. Σχετικά με την πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Γ. Μουζάλα για την κράτηση μεταναστών, ο Αλ. Κωνσταντίνου υπογράμμισε ότι η κράτηση για λόγους δημόσιας τάξης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μεταναστευτική πολιτική και ότι δεν επιτρέπεται με βάση τη νομοθεσία. “Καλό είναι να τηρούνται οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου ακόμα και σε καιρό κρίσης επισήμανε. Τονίστηκε επίσης ότι η διοικητική κράτηση αποτελεί σοβαρή απόκλιση από τις εγγυήσεις δικαίου που απολαμβάνει ένας Έλληνας πολίτης, δεδομένου ότι, για να επιβληθεί δεν μεσολαβεί εξατομικευμένη και δικαστική κρίση. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κέντρα κράτησης στην ενδοχώρα γύρω στους 2.000 ανθρώπους και στο ΚΕΠΥ Έβρου 150, ενώ περίπου 15.000 βρίσκονται με γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά βάση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, όπως επισήμανε.

Ισλαμοφοβία και αύξηση ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ε.Ε.

Η Μαρία - Ντανιέλλα Μαρούδα, επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕCRI), αναφέρθηκε σε έκθεση της FRA για τα εγκλήματα μίσους, που καταδεικνύει μια ποιοτική αλλαγή στα εγκλήματα αυτά, καθώς δεν στρέφονται πια κατά προσώπων, αλλά κατά χώρων υποδοχής, φιλοξενίας, ενώ καταγράφεται και έντονη ισλαμοφοβία. Είναι αλληλένδετα ζητήματα το σύστημα ασύλου και υποδοχής και τα εγκλήματα μίσους αλλά και η ρητορική μίσους, η οποία χρησιμοποιείται πια και από πολιτικούς, όπως σημείωσε. Αναφερόμενη στην έκθεση της FRA, επισήμανε ότι η χώρα μας και τρεις ακόμα έχουν συστηματική πια καταγραφή των εγκλημάτων μίσους, όχι όμως οι υπόλοιποι. Στην Ελλάδα καταγράφηκαν το 2105 75 περιστατικά εγκλημάτων μίσους, σύμφωνα με την έκθεση, στην Ολλανδία για το 2015 53 και για το 2016 47.

Στη Γερμανία ξεκινήσαμε με 203 περιστατικά για να φτάσουμε τα 1.313 σημείωσε. Καταγράφονται επίσης επιθέσεις σε χώρους φιλοξενίας ακόμα και με χειροβομβίδες στη Σουηδία, ενώ στη Γαλλία ματαιώθηκε κάθε πρωτοβουλία εγκατάστασης όσων έφυγαν από τη διάλυση του καταυλισμού του Καλαί. Εξαιρετικά ανησυχητική είναι και η στοχοποίηση των μουσουλμάνων γυναικών σε Ολλανδία, Γερμανία και Σλοβενία, καθώς δέχονται επιθέσεις μόνο και μόνο γιατί φορούν μαντίλα, με την Ολλανδία να καταγράφει τουλάχιστον 158 τέτοια περιστατικά.

H Αγγελική Παπαπαναγιώτου - Λέζα, πρόεδρος της 5ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, των νέων δηλαδή επιτροπών των οποίων η σύσταση προκάλεσε και την προσφυγή του ΕΣΠ και της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και Μεταναστών που εξετάζεται αυτές τις ημέρες στο ΣτΕ, τόνισε την πίεση χρόνου και τον τεράστιο όγκο δουλειάς με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι δικαστές που συμμετέχουν. “Ερευνούμε την αξιοπιστία του αιτούντα άσυλο σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που αντλούνται από τη χώρα προέλευσης” εξήγησε και αναφερόμενη στην επιτροπή στην οποία συμμετέχει, είπε ότι τους έχουν ανατεθεί από τις 19 Αυγούστου 322 υποθέσεις, εκ των οποίων έχουν διεκπεραιώσει τις 167, με 120 αποφάσεις ανάμεσά τους να είναι απορριπτικές.

Επιστροφές 17 μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία

Χθες είχαμε άλλη μια επιχείρηση επιστροφών στην Τουρκία. Σύμφωνα με την αστυνομία, επιστράφηκαν 17 πρόσφυγες και μετανάστες (2 από το Πακιστάν, 3 από το Ιράκ, 3 από την Αλγερία, ένας από το Αφγανιστάν, ένας από την Γκάνα, ένας από το Μάλι, ένας από το Μαρόκο, ένας από τη Νιγηρία - όλοι άνδρες), "εκ των οποίων πέντε είχαν απορριπτικές αποφάσεις χορήγησης ασύλου σε β' βαθμό, δύο ανακάλεσαν τις εκφρασθείσες βουλήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου και 10 δεν είχαν εκφράσει βούληση χορήγησης ασύλου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL