Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.7°C19.7°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C20.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
1 BF 51%
Πένθος και αποκαΐδια στη Μόρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πένθος και αποκαΐδια στη Μόρια

Στη Μόρια το βράδυ της Πέμπτης δεν κάηκαν σημαίες, κάηκαν άνθρωποι, κάηκαν γυναικόπαιδα που κατάφεραν να γλιτώσουν από έναν πόλεμο και τελικά εγκλωβίστηκαν σε ένα hotspot της Ελλάδας περιμένοντας εάν τελικά θα καταφέρουν να περάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα ή θα σταλούν πίσω στην Τουρκία. Ήταν μια 66χρονη γιαγιά κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, που, όπως όλες οι γιαγιάδες, μαγείρευε και προσπαθούσε ακόμα και μέσα σε μια σκηνή με χειμώνα καιρό να λειτουργήσει σαν γιαγιά. Μαζί της είχε το εξάχρονο εγγονάκι της. Μαζί έφυγαν χθες το βράδυ από τον κόσμο αυτόν που τόσο τους πλήγωσε, όταν γύρω στις 10.15 εξερράγη η φιάλη υγραερίου της "κουζίνας" της στη σκηνή. Και η φωτιά συνέχισε το τραγικό της έργο περνώντας στη διπλανή σκηνή, όπου βρισκόταν η 24χρονη νύφη της με το άλλο εγγονάκι της. Και οι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν με C130 στην Αθήνα για νοσηλεία στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Ο θρήνος για άλλη μια φορά έγινε οργή, με επεισόδια από άλλους πρόσφυγες που περιμένουν πίσω από τα ίδια σύρματα και είδαν τη φωτιά να αφαιρεί τη ζωή δύο ανθρώπων, δύο προσφύγων. Σύμφωνα με την αστυνομία στα επεισόδια που ακολούθησαν έγιναν 15 προσαγωγές κυρίως Αφγανών προσφύγων. Βέβαια επικράτησε γενικότερη αναταραχή με τους ανθρώπους να αγωνίζονται να σώσουν ό,τι μπορούν μέσα στον πανικό της φωτιάς. Την προανάκριση για τα αίτια της φωτιάς ανέλαβε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "πυρκαγιά, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ξεκίνησε από τη χρήση φιαλιδίου υγραερίου εντός σκηνής".

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), τα γεγονότα στη Μόρια είχαν αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς κατάλυμα περίπου 400 άνθρωποι, κυρίως οικογένειες. Ο απολογισμός των υλικών ζημιών από την αστυνομία περιλαμβάνει φθορές σε 20 μεγάλες σκηνές, 110 μικρές σκηνές και 2 κοντέινερ. Κατά την ενημέρωση της Υ.Α., η οργάνωση και οι εταίροι της άρχισαν χθες να τοποθετούν οικογενειακές σκηνές σε συντονισμό με τις αρχές και να διανέμουν πακέτα με βασικά είδη πρώτης ανάγκης για όλους όσοι επλήγησαν από τη φωτιά.

Η Μόρια εκκενώθηκε μετά τη φωτιά, αλλά σταδιακά μέχρι το πρωί οι άνθρωποι είχαν επιστρέψει στα αποκαΐδια και σε ό,τι έμεινε όρθιο, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και οι 38 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν σε ξενώνα της ΜΚΟ Ηλιακτίδα.

Παραλίγο τραγωδία στον καταυλισμό στα Οινόφυτα

Λίγες ώρες μετά, χθες, λίγο πριν από τις 8 το πρωί, παραλίγο να επαναληφθεί η τραγωδία στον καταυλισμό των προσφύγων στα Οινόφυτα, όταν σε σκηνή ξέσπασε φωτιά, πιθανότατα όταν πρόσφυγες προσπάθησαν να ζεσταθούν ή να μαγειρέψουν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Ευτυχώς σε αυτή την περίπτωση δεν τραυματίστηκε κανένας, ωστόσο κάηκαν δύο σκηνές, καθώς η φωτιά πέρασε και στη διπλανή, ενώ είχαμε και καταστροφές στα λιγοστά υπάρχοντα των προσφύγων των οποίων οι σκηνές κάηκαν.

Γ. Μουζάλας: "Ζητάμε αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία από τους πολίτες και ενισχύσεις από την Ε.Ε."

Σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας εξέφρασε "τη βαθιά του θλίψη για το τραγικό δυστύχημα".

Επιπλέον σημειώνεται ότι "το ατυχές αυτό γεγονός λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περίοδο για τα νησιά καθώς έχει εγκλωβιστεί σ’ αυτά μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών" και καταλήγει: "Ζητάμε από τους πολίτες των νησιών που έδειξαν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία να συνεχίσουν να το κάνουν συμβάλλοντας στην προσπάθεια που κάνουμε ώστε να αποσυμφορηθεί η ένταση στις περιοχές. Ζητάμε από τα Κ-Μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου ώστε να επισπευσθούν οι εξετάσεις των αιτημάτων ασύλου, καθώς και να συμβάλει στη διαδικασία του relocation.

Ζητάμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας την επανεξέταση της πρότασής μας για δυνατότητα μεταφοράς αιτούντων άσυλο σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της συμφωνίας.

Ευχή όλων είναι η υγεία των τραυματιών να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν και στη συνέχεια, με τη συμβολή θεσμικών φορέων και κατοίκων, να βελτιώσουμε τις συνθήκες στα νησιά μας τόσο για τους ντόπιους πολίτες όσο και για τους πρόσφυγες και μετανάστες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL