Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα στα νησιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα στα νησιά

Ένα πιο ήσυχο τριήμερο πέρασε στη Χίο, με τους πρόσφυγες όμως που οι σκηνές τους καταστράφηκαν από τις επιθέσεις των χρυσαυγιτών να ψάχνουν να βρουν τρόπο να προφυλαχθούν από τη βροχή και το κρύο. Ωστόσο, στη Σάμο τα μαύρα σύννεφα πληθαίνουν και χθες το μεσημέρι έγινε "πανσαμιακή" συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Σάμου, στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ. Την κινητοποίηση στήριξαν επίσης η τοπική Περιφερειακή Ενότητα, ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου και σχεδόν το σύνολο των τοπικών φορέων, ωστόσο την κατάσταση έσπευσαν να εκμεταλλευτούν και ακραίες ξενοφοβικές και ισλαμοφοβικές κινήσεις, όπως η SAMOS SOS.

Όπως έγινε γνωστό, τα σχολεία, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα στην πόλη της Σάμου υπολειτούργησαν, ενώ έγιναν και μετακινήσεις κατοίκων από άλλες περιοχές της Σάμου προς την πρωτεύουσα με λεωφορεία.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι σε ψήφισμά της η τοπική μητρόπολη ζήτησε «πρόσφυγες και μετανάστες να είναι μόνο διερχόμενοι από το νησί μας».

Ερώτηση στη Βουλή από τον Δ. Σεβαστάκη

Στο μεταξύ, επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα κατέθεσε χθες ο βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Σεβαστάκης, στην οποία ζητά να μάθει ποιες "είναι οι άμεσες δράσεις και ποιο το σαφές χρονοδιάγραμμα βάσει των οποίων θα υπάρξει αποσυμφόρηση και μετακίνηση ικανού αριθμού προσφύγων από το hotspot Σάμου, αλλά και τι πρόκειται να κάνει το υπουργείο για την αποτελεσματική επιτάχυνση των ελέγχων ασύλου και προσφυγών καθώς και για τον ορισμό διοίκησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου".

Γ. Μουζάλας: Πρέπει να υπερασπιστούμε τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, εμφανιζόμενος στην ΕΡΤ, επανέλαβε ότι «Η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας ήταν μια δύσκολη συμφωνία που πρέπει να την υπερασπιστούμε», προσθέτοντας ότι «ήταν η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσαμε να πάρουμε». Διέψευσε μάλιστα τα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό που λένε ότι στα νησιά βρίσκονται γύρω στους 16.000 πρόσφυγες και μετανάστες, λέγοντας ότι βρίσκονται 10.000 - 12.000 πρόσφυγες, ενώ παραδέχθηκε ότι καθυστερούν οι διαδικασίες ασύλου, καθώς και ότι οι συνθήκες που ζουν είναι κακές. Επιπλέον, ανέφερε ότι «γλίτωσε τη χώρα μας από 130.000 πρόσφυγες και μετανάστες που θα είχαν εγκλωβιστεί εδώ».

«Δεν χαρίζουμε τους κατοίκους των νησιών στην Ακροδεξιά ή στον ρατσισμό, η άποψη όμως, διώξτε τους από το νησί είναι μια ακραία άποψη που κάνει κακό στην πατρίδα μας». Τόνισε επίσης ότι αποκρύπτεται από τους κατοίκους ότι δεν θα μείνουν χωρίς πρόσφυγες αν καταπέσει η συμφωνία.

«Ο Δήμος Χίου αυτό που πρέπει να κάνει είναι να βοηθήσει την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις λύσεις που προτείνει και που είναι πολύ συγκεκριμένες. Να φτιαχτεί ένα καμπ ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης, να φτιαχτεί ένα κέντρο κράτησης, το οποίο υπήρχε στη Χίο και ο μητροπολίτης πήρε ασφαλιστικά μέτρα. Εφτά χρόνια χρησίμευε σαν κέντρο, τώρα τους ενόχλησε, ώστε να παταχθεί, να χτυπηθεί η παραβατικότητα και να λειτουργήσει το άσυλο σωστά. Άλλη πρόταση δεν υπάρχει στο τραπέζι» σημείωσε μάλιστα μιλώντας στον Real FM 97,8.

Στο αν βλέπει ανάμειξη στοιχείων που θέλουν να προκαλέσουν ένταση, αναφερόμενος στη Χίο ο υπουργός απάντησε: «Είμαι σαφής ότι βλέπω τέτοια στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά έγιναν την ημέρα που οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής πήγαν στη Χίο και δημιούργησαν κλίμα ‘να φύγουν οι αραπάδες’» ενώ σημείωσε ακόμα ότι: «Όταν τα νησιά μας υπέφεραν, όταν οι νησιώτες υπέφεραν πέρυσι, υπήρξαν κάποιοι λίγοι οι οποίοι έβγαλαν πάρα πολλά χρήματα. Ας ελέγξουν αν υπάρχουν κάποιοι που θα θέλανε να δημιουργηθεί πάλι η περσινή κατάσταση. Οι νησιώτες το ξέρουν αυτό που λέω».

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών, είπε: "Τώρα οργανώνουμε την Υπηρεσία Ασύλου, η οποία δεν υπήρχε το 2013, τη φτιάξαμε, την τριπλασιάσαμε σε έναν χρόνο. Υπολογίζω ότι εφόσον γίνουν αυτά τα πράγματα μέσα στον Δεκέμβριο θα έχουμε 100 επιστροφές την εβδομάδα στην Τουρκία έως 200».

Στη δε κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από τη Ν.Δ. για τη διαχείριση του προσφυγικού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος απάντησε στον ΣΚΑΪ: "Τι θα έκανε η Ν.Δ. στη θέση μας; Εάν η θέση της Ν.Δ. είναι ότι θα πρέπει να αρχίσουμε τις επαναπροωθήσεις από τη θάλασσα, όπως γνωρίζετε ότι ήταν η πρακτική των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, εκεί θα διαφωνήσουμε και θα διαφωνήσουμε καθέτως. Σε ό,τι αφορά τώρα για το τι κάνουμε για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την προσφυγική κρίση, όλα αυτά τα συζητήσαμε και προηγουμένως. Σας λέω, έχουμε αυξήσει την αποδοτικότητα της Υπηρεσίας Ασύλου. Μεταφέρουμε τους ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα, οι οποίοι θεωρούμε ότι έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα να πάρουν άσυλο. Αλλά από εκεί και πέρα, σας ξαναλέω ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Και όταν κάποιος κάνει αίτηση ασύλου, θα πρέπει να είμαστε και εμείς βέβαιοι, αλλά και εκείνος ο οποίος κάνει την αίτηση ασύλου, ότι η αίτησή του θα λάβει την προσοχή, η οποία της αρμόζει, με βάση τις διεθνείς συνθήκες και με βάση το εσωτερικό δίκαιο. Αυτή είναι η βασική θέση. Και από εκεί και πέρα, νομίζω ότι, ή μάλλον σας ξαναλέω ότι η προσφυγική κρίση δεν ενδείκνυται για τέτοιου τύπου φθηνή αντιπολίτευση και για κομματικές αντεγκλήσεις".

Υπενθυμίζουμε ότι στη Χίο βρέθηκε την Κυριακή ο Μιλ. Βαρβιτσιώτης, νυν υπεύθυνος για τη μεταναστευτική πολιτική στη Ν.Δ., καλώντας την κυβέρνηση να υιοθετήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει καταθέσει από τις αρχές Ιουνίου η Ν.Δ., δηλαδή τις επαναπροωθήσεις, το διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου για τους πρόσφυγες και την κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους μετανάστες. Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Γ. Μουζάλα.

Επίσκεψη Τόσκα - Μουζάλα στη Γερμανία για άσυλο και κράτηση

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, από την άλλη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ προανήγγειλε επίσκεψή του μαζί με τον Γ. Μουζάλα "το ερχόμενο σαββατοκύριακο στη Γερμανία για να δούμε και εκεί πώς δουλεύουν τα θέματα κράτησης και ασύλου. Δεν θα πρέπει κάποιοι να ξεγελιούνται και να νομίζουν πως οι ακραίοι που λένε να φύγουν τώρα οι πρόσφυγες από το νησί προσφέρουν την έτοιμη λύση, την εύκολη λύση για το μεταναστευτικό. Αυτοί που κομίζουν τέτοιες λύσεις μόνο κακό στον τόπο μπορούν να προσφέρουν και όχι σωτηρία του τόπου" σχολίασε, ενώ αναφερόμενος στα της Χίου, μιλώντας στον Alpha 9,89 επανέλαβε ότι "Το κράτος δουλεύει ως σύνολο. Άρα θα πρέπει να βρεθούν χώροι. Προσπαθούμε, σε συνεννόηση με το δήμαρχο της Χίου, συνεργαζόμαστε, είναι ένας πολύ λογικός άνθρωπος και συνεργαζόμαστε. Υπάρχουν όμως αντιδράσεις από κάποιους άλλους και πρόσφατα έγιναν ασφαλιστικά μέτρα από έναν ηγούμενο, από κάποια μονή, σε έναν χώρο κράτησης και αναρωτιόμαστε: Πού θα κρατούνται όσοι είναι είτε ‘προβληματικοί’ είτε πρόκειται να επιστραφούν στη Τουρκία εάν δεν δοθεί χώρος".

Οκτώ Τούρκοι πολίτες έφτασαν στη Χίο αναζητώντας άσυλο

Το απόγευμα της Κυριακής, ένα φουσκωτό με οκτώ Τούρκους πολίτες έφτασε στην παραλία της Χίου Πούντα. Και οι οκτώ συνελήφθησαν από το Λιμενικό και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στη αστυνομία. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα, ωστόσο την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σύμφωνα με την αστυνομία, βρίσκονταν στην υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Σύμφωνα με την αστυνομία, ανάμεσά τους βρίσκονται τρία παιδιά. Συγκεκριμένα, όπως έχουν δηλώσει στις αρχές, πρόκειται για έναν δάσκαλο, μια καθηγήτρια με τον 6χρονο γιο της, δύο γυναίκες γιατρούς -η μία με τις 2 ανήλικες κόρες της- και μια δασκάλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL