Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Απομακρύνθηκαν οι πρόσφυγες από το κολυμβητήριο της Μυτιλήνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απομακρύνθηκαν οι πρόσφυγες από το κολυμβητήριο της Μυτιλήνης

Επιχείρηση για να αποσυμφορηθεί το κολυμβητήριο που βρίσκεται στο λιμάνι της Μυτιλήνης από μετανάστες που είχαν βρει εκεί κατάλυμα πραγματοποίησε την Τετάρτη το Λιμεναρχείο του νησιού.

Δεκάδες μετανάστες χρησιμοποιούν τον χώρο του κολυμβητηρίου σαν προσωρινή στέγη, παρά το γεγονός ότι έχει περιφραχθεί με κάγκελα τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, απελπισμένοι μετανάστες, προσπαθώντας να προφυλαχθούν από τον καιρό, εν αναμονή της διεκπεραίωσης των διαδικασιών για το άσυλο ή για να βρίσκονται κοντά στο λιμάνι, παραβιάζουν το κολυμβητήριο και προκαλούν ζημιές, θέτοντας μάλιστα τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές φορές έχουν εντοπιστεί να παραβιάζουν τον κεντρικό πίνακα που παρέχει τριφασικό ρεύμα σε όλο το λιμάνι. Αυτό συνέβη και το βράδυ της Τρίτης, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος των λιμενεργατών της Λέσβου Στ. Πετρουζέλης, ο οποίος πραγματοποιούσε έλεγχο στον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Μετά το νέο περιστατικό, ο δήμος καθάρισε τον χώρο και προσπάθησε να τον σφραγίσει και να τον περιφράξει εκ νέου.

Ιατροδικαστική υπηρεσία για την ταυτοποίηση αγνοούμενων στη Λέσβο

Την ίδρυση ιατροδικαστικής υπηρεσίας στη Λέσβο ανακοίνωσε ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτ. Φυτράκης. Η υπηρεσία θα έχει στόχο την ταυτοποίηση αγνοούμενων προσφύγων, αλλά και αγνοούμενων ακόμα και από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με το σχετικό ευρωπαϊκό πρωτόκολλο. Σκοπός της υιοθέτησης κοινών διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των αγνοούμενων είναι οι συγγενείς να μπορούν να βρίσκουν τους ανθρώπους τους που έχασαν στο εφιαλτικό ταξίδι της προσφυγιάς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, από το 1989 μέχρι σήμερα στη χώρα μας 1.000 σοροί μεταναστών και προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Το 2016 έχουν υποβληθεί στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό 87 αιτήματα προσφύγων οι οποίοι ψάχνουν τους αγνοούμενους συγγενείς τους. Κατά τα ίδια στοιχεία, από το τέλος του 2014 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 817 αιτήσεις προσφύγων και μεταναστών στον ΕΕΣ που αντιστοιχούν σε 900 αναζητούμενους. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2016 ο ΕΕΣ έχει δεχτεί 4.000 τηλεφωνήματα και 500 μηνύματα προσφύγων που αναζητούν συγγενείς τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL