Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Σε διαμερίσματα και σε σπίτια οικογενειών οι πρώτοι πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε διαμερίσματα και σε σπίτια οικογενειών οι πρώτοι πρόσφυγες

Σε διαμερίσματα και σε σπίτια οικογενειών φιλοξενούνται οι πρώτοι 27 πρόσφυγες μέσω του προγράμματος REACT, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και προβλέπει την εγκατάσταση συνολικά 600 προσφύγων σε 100 μισθωμένα διαμερίσματα και άλλων 60 σε φιλοξενούσες οικογένειες στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Εξακόσια άτομα που αντιστοιχούν στα 100 διαμερίσματα είναι σταγόνα στον ωκεανό για το σύνολο των προσφύγων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης» δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης. Όμως από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Κ. Γούλα, επισήμανε ότι «το νερό μπήκε στο αυλάκι» και συμβόλαια ενοικίασης υπογράφονται πλέον κάθε μέρα.

Ως τη "μοναδική ενδεδειγμένη λύση για τη φιλοξενία των προσφύγων, όσο και αν διαρκέσει αυτή", χαρακτήρισε εκείνη των διαμερισμάτων και την κοινωνική ένταξη, ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σ. Δανιηλίδης. Σε αντίστοιχη γραμμή και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θ. Μπακογλίδης, ο οποίος απέδωσε σε έλλειψη ενημέρωσης είτε από την πολιτική ηγεσία είτε από τις τοπικές κοινωνίες τα πρόσφατα φαινόμενα ξενοφοβίας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Όπως υποστήριξε ο Γ. Μπουτάρης, το επόμενο βήμα είναι η απασχόληση των προσφύγων. Μάλιστα, ανέφερε πως πρότεινε στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα αντί να έρχονται άτομα από τις γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ, να απασχολούνται πρόσφυγες σε αγροτικές εργασίες, εφόσον το επιθυμούν.

Οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης - Συκεών και Καλαμαριάς τάχθηκαν υπέρ της ένταξης και άλλων δήμων του νομού Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα REACT αλλά και της παράτασης του προγράμματος και πέραν του 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL