Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Εκείνοι που επέζησαν, πρόσφυγες - θύματα βασανιστηρίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκείνοι που επέζησαν, πρόσφυγες - θύματα βασανιστηρίων

“Καλύτερα να πεθάνω απευθείας παρά να με βασανίζουν ξανά και ξανά πριν με σκοτώσουν” είπε 30χρονος πολιτικός πρόσφυγας από το Κονγκό όταν τον ρώτησαν αν προτιμάει να διασχίσει το Αιγαίο ή να συνεχίζει να είναι στη φυλακή.

Σχεδόν 60.000 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα “εγκλωβισμένοι” στην Ελλάδα. Πολλοί κουβαλούν τα σημάδια του πολέμου, της βίας και της καταπίεσης που έχουν υποφέρει στις χώρες καταγωγής ή και διέλευσής τους. Μεταξύ αυτών, άνθρωποι που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω, μεταξύ άλλων, των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

“Εκτός από τη γυμνή βία, χρησιμοποιούν και ψυχολογικά βασανιστήρια για να μη σου επιτρέπουν να κοιμάσαι. Δεν βλέπεις κανέναν, βλέπεις πάντα τα ίδια χρώματα. Ακούς τα βασανιστήρια των διπλανών. Τα ακούς ακόμα και στον ύπνο σου. Κοιμάσαι και ξυπνάς μαζί με αυτά”. Αυτή είναι μια ακόμα μαρτυρία επιβιώσαντος βασανιστηρίων και πλέον αναγνωρισμένου πρόσφυγα στην Ελλάδα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υποστήριξης Θυμάτων Βασανιστηρίων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες-θύματα. Αυτούς τους ανθρώπους υποστηρίζουν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ, στο πλαίσιο του προγράμματος “Προμηθέας ΙΙ - Ενισχύοντας την Αποκατάσταση Θυμάτων Βασανιστηρίων στην Ελλάδα” και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, προσφέροντας ψυχολογική και ιατρική φροντίδα, νομική και κοινωνική συνδρομή με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας,της ασφάλειας και της ψυχικής και σωματικής τους υγείας.

Από τον Οκτώβριο του 2014 περισσότεροι από 400 άνθρωποι, επιζήσαντες βασανιστηρίων και ακραίας βίας, από 38 διαφορετικές χώρες, έλαβαν υποστήριξη από τη διεπαγγελματική ομάδα των τριών οργανώσεων. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η ενίσχυση των περιοριστικών για τη μετανάστευση μέτρων έχει οδηγήσει στον διπλασιασμό του θανάσιμου κινδύνου για όσους επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Το 2015, έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι κάθε μέρα στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν ασφάλεια στην Ευρώπη. Το 2016, και μέχρι σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει διπλασιαστεί.

Οι εκπρόσωποι των τριών οργανώσεων παρουσίασαν βήμα βήμα τη δουλειά που κάνουν στο πεδίο αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο να μπορέσουν οι επιζήσαντες τέτοιων ακραίων καταστάσεων να τους δείξουν εμπιστοσύνη. Ο Νίκος Γκιωνάκης, από το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ, που ασχολείται με την ψυχολογική υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι «είναι πολλοί οι άνθρωποι που μπορούν να περάσουν από μια κανονική ζωή σε μια ζωή βασανισμένη».

Συγκινητική ήταν η στιγμή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που αφηγήθηκε ο Ματούμπα Καντέ Ζαν Πιέρ από το Κονγκό, ο οποίος μίλησε για τη δική του εμπειρία, αλλά και την ταλαιπωρία που υπέστη αφού έφτασε στην Ελλάδα, μέχρι να λάβει το καθεστώς ασύλου:

“Εγώ αναγκάστηκα να φύγω από τη χώρα μου αφού τελείωσα το πανεπιστήμιο. Ήμουν διορισμένος ως καθηγητής. Η οικογένειά μου ήταν πλούσια. Έπρεπε όμως να φύγω γιατί ο πατέρας μου ασχολούνταν με τα πολιτικά και ήταν μια ευκαιρία να αρχίσουν να κυνηγούν εμένα για να απειλούν αυτόν. Ήμουν στη φυλακή 8 μήνες την πρώτη φορά. Εκεί, αν δεν σου φέρει η οικογένειά σου κάτι να φας, πεθαίνεις από πείνα. Δεν υπάρχουν δικηγόροι, δεν υπάρχει τίποτα. Σε κακοποιούν σεξουαλικά. Έφυγα με πλαστά χαρτιά και ευτυχώς που είχα την οικονομική δυνατότητα να τα εξασφαλίσω. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν ούτε τα χρήματα για να φτάσουν μέχρι την Τουρκία. Πίστεψα ότι στην Ελλάδα θα έχω βοήθεια. Είμαι εδώ από το 1999 και πήρα τα χαρτιά μου ως πρόσφυγας πριν από ένα μήνα. Γνώρισα τη γυναίκα μου, η οποία είναι από την Κένυα, και κάναμε δυο παιδιά, τα οποία πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο. Αλλά επειδή η γυναίκα μου αρρώστησε, μας τα πήραν σε ίδρυμα. Όλα τα όνειρα που είχαμε σταμάτησαν. Για δέκα χρονιά πλήρωνα ό,τι έπρεπε να πληρώνω, πλήρωνα την εφορία, είχα ένσημα, αλλά είχα ροζ κάρτα. Ήμουν έτοιμος να πεθάνω και ευτυχώς με βοήθησε η ψυχολογική υποστήριξη που μου παρείχαν μέχρι και σήμερα”.

Οι ομιλητές απεύθηναν έκκληση στην ελληνική πολιτεία και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς να διασφαλίσουν τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού των θυμάτων βασανιστηρίων κατά τη διαδικασία υποδοχής και ασύλου, αλλά και να διασφαλίσουν την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας και σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Στην εκδήλωση επίσης προβλήθηκαν αποσπάσματα από το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου "Εκείνοι που επέζησαν - Ιστορίες βασανιστηρίων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL