Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
«Τα παιδιά δεν είναι για πούλημα: η μαύρη τρύπα του πολιτισμού μας» / Απροστάτευτα τα παιδιά στην... πολιτισμένη Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Τα παιδιά δεν είναι για πούλημα: η μαύρη τρύπα του πολιτισμού μας» / Απροστάτευτα τα παιδιά στην... πολιτισμένη Ευρώπη

Από τη μια πλευρά πάνω από 10.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν «εξαφανιστεί» και μένουν στα αζήτητα. Από την άλλη, στη Βρετανία και τη Σουηδία, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν υποβληθεί και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χιλιάδες παιδιά κυριολεκτικά αρπάζονται από τους βιολογικούς γονείς τους και υπάγονται σε ένα ιδιότυπο και τραυματικό σύστημα «υποχρεωτικής φροντίδας». Από τη μια πλευρά το καρτέλ του trafficking «τιμολογεί» τα παιδιά από 4.000 έως 14.000 το ένα, ανάλογα με τη «ζήτηση». Από την άλλη χιλιάδες ανήλικοι πρόσφυγες περιμένουν μήνες σε κέντρα φιλοξενίας μέχρι να δρομολογηθούν οι διαδικασίες επανένωσης με τις οικογένειές τους, που βαλτώνουν στο αίσχος των κλειστών συνόρων. Τα στοιχεία, που αποκαλύπτουν την αληθινά σχιζοφρενική εικόνα του συστήματος παιδικής προστασίας στην Ευρώπη, κατατέθηκαν στην εκδήλωση της GUE/NGL που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οργανώθηκε από τους ευρωβουλευτές Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ) και Τάκη Χατζηγεωργίου (ΑΚΕΛ).

Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία είχε και την πρωτοβουλία και συντόνισε το πρώτο πάνελ των ομιλητών. «Δυστυχώς, τα παιδιά ζούνε σε έναν κόσμο απίστευτης σκληρότητας. Αυτή είναι η αλήθεια, ακόμη κι όταν μιλάμε για την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει κάνει μια συμφωνία με την Τουρκία να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός της. Είναι μια προβληματική συμφωνία για πολλούς λόγους. Προχθές, ένα γαλλικό κανάλι έδειξε ένα φοβερό ρεπορτάζ για μικρά παιδιά - πρόσφυγες που αναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες μεγάλης εκμετάλλευσης. Παιδιά που θα έπρεπε να είναι στα σχολεία. Ωραία έλυσε το πρόβλημα η πολιτισμένη Ευρώπη! Το έκλεισε έξω από την πόρτα της, κι είναι σαν να μην υπάρχει. Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί και συνένοχοι σε αυτήν την υποκρισία», τόνισε η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, απηύθυνε μήνυμα προς όλους τους θεσμούς, τις δομές, τους γιατρούς, προς όλους τους ανθρώπους, προκειμένου να συνεργαστούν και από κοινού να δράσουν για το πρόβλημα. Για την ανάγκη προστασίας και ασφάλειας ιδιαίτερα των προσφυγόπουλων, επιστράτευσε τους στίχους του ποιητή: «Έχε το νου σου στο παιδί, κλείσε την πόρτα με κλειδί, ψέματα λένε».

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Ζήτησε «να αποτελέσει η προστασία των παιδιών ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και αφετηρία μιας προσπάθειας στο πλαίσιο και της Επιτροπής Ισότητας, στην οποία προεδρεύει, να ασκηθεί πίεση στα όργανα της Ε.Ε., ώστε στα διάφορα fora, τα ωραία λόγια να γίνουν πράξη».

1.860 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα

Τη δεύτερη εισήγηση με θέμα «Ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά», παρουσίασε η κ. Άντρεα Βόνκεμαν, από το Γραφείο Βρυξελλών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η κ. Βόνκεμαν αναφέρθηκε στην κατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών που φθάνουν στην Ευρώπη, στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, καθώς και στις ανάγκες προστασίας τους, μετά το κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Τα αριθμητικά στοιχεία που παρέθεσε είναι εφιαλτικά. «Το 2014 σημειώθηκαν 219.000 αφίξεις στην Ελλάδα από τη Μεσόγειο. Από αυτούς περίπου 3.000 έχασαν τη ζωή τους. Το 2015 ο αριθμός εκτοξεύθηκε σε ένα εκατομμύριο. Από τις 20.3.16 που έκλεισε η οδός των Βαλκανίων, ο αριθμός των αφίξεων έπεσε σε 50 την ημέρα. Η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες να δημιουργήσει κέντρα φιλοξενίας και χώρους υποδοχής. Σήμερα 54.000 μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, Αφγανοί και Πακιστανοί βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκπόνησε σχέδιο για την εκτίμηση της κατάστασης και υπολογίζει μέχρι το τέλος του 2016 την άφιξη 100.000 ανθρώπων. Σε 1.860 ανέρχονται τα καταγεγραμμένα ασυνόδευτα παιδιά, από αυτά τα 1.200 αγόρια κάτω των 14 ετών, 187 βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας και 92 παιδιά σε προστατευτική επιμέλεια. Ακόμα και σε υπαίθριους χώρους, για ασφάλεια, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης. Τα περισσότερα προτιμούν να είναι ελεύθερα».

Η «σκοτεινή επιδημία» της σεξουαλικής κακοποίησης

Για τη «σκοτεινή επιδημία» της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μίλησε ο κ. Παναγιώτης Σταυρινίδης, επίκουρος καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου: «Πριν από μια δεκαετία συμμετείχα ως ερευνητής σε μια από τις πρώτες απόπειρες να καταγραφεί πανευρωπαϊκά η σεξουαλική κακοποίηση μεταξύ ανηλίκων. Προέκυψε ένα τρομακτικό νούμερο, καθώς ένα στα δέκα παιδιά είχαν αντιμετωπίσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης πριν φτάσουν στην ενήλικη ζωή τους. Είναι μια σκοτεινή επιδημία. Διότι από αυτά τα παιδιά, μόνο τα μισά θα κάνουν κάποια αναφορά, τα μισά των μισών θα πάνε στην αστυνομία, και ακόμη λιγότερα στο δικαστήριο. Στην Κύπρο είχαμε μόνο 1-2 καταδίκες.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας υπήρξαν εκστρατείες ενημέρωσης, έγινε και κάποια προσπάθεια εκσυγχρονισμού των νομοθεσιών. Θα έπρεπε, λοιπόν, να έχουν βελτιωθεί τα πράγματα. Πριν από δυο χρόνια έγινε νέα πανευρωπαϊκή έρευνα. Ξέρετε ποιο ήταν το σύνθημά της; 1 στα 5. Δηλαδή, το 20% ανέφερε περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτό το νούμερο απηχεί τη συλλογική μας αποτυχία. Το πρόβλημα γίνεται όλο και χειρότερο. Κι είναι βαριές συνέπειες. Κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, κι ένα μεγάλος αριθμός αυτοκτονιών που αφορά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Χρειαζόμαστε έγκαιρη πρόληψη, ήδη από την προσχολική ηλικία. Για κάθε ευρώ που δαπανά μια χώρα σε σωστή πρόληψη εξοικονομεί πολλαπλάσια χρήματα σε μελλοντικό κόστος για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της σκοτεινής επιδημίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL