Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Εκτεθειμένο το υπουργείο Ναυτιλίας / Οι νέες δημόσιες μαρτυρίες διαψεύδουν τις "καταθέσεις"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκτεθειμένο το υπουργείο Ναυτιλίας / Οι νέες δημόσιες μαρτυρίες διαψεύδουν τις "καταθέσεις"

Σε πλήρη αντίθεση με τις καταθέσεις που επιλεκτικά "διέρρευσαν" την Παρασκευή έρχονται οι δημόσιες μαρτυρίες των διασωθέντων προσφύγων οι οποίοι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου το Σάββατο.

Ο Αμπντούλ Σαμπούρ Αζίζι, ο Φαντά Μοχάμεντ Αχμάντι και ο Εχσάντα Σούφι, διασωθέντες που έχασαν τις οικογένειές τους στο ναυάγιο του Φαρμακονησίου, συγκλόνισαν με τα όσα υποστήριξαν μπροστά σε δημοσιογράφους και εκατοντάδες ανθρώπους στο Σύνταγμα, θέτοντας νέα αμείλικτα ερωτήματα για τις συνθήκες του ναυαγίου και τη στάση των λιμενικών.

"Δεν ήρθαν να μας σώσουν, ήθελαν να μας πνίξουν", είπαν χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξαν πως το σκάφος του Λιμενικού επιχείρησε να τους ρυμουλκήσει προς την Τουρκία.

Τα όσα υποστήριξαν οι διασωθέντες δημόσια δίνουν μια πιο καθαρή εικόνα που "δένει" τη μαρτυρία, αντικρούοντας την επίσημη αφήγηση του Λιμενικού και του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, το πλοιάριο ξεκίνησε από την Τουρκία και λίγα μέτρα από τις ελληνικές ακτές η μηχανή έπαθε βλάβη λόγω υπερθέρμανσης, όπως υποστήριξε ο Εχσαντά Σουφί, μηχανικός στο επάγγελμα. Τότε τους εντόπισε το σκάφος του Λιμενικού που περιπολούσε στην περιοχή.

Μας ρυμουλκούσαν προς Τουρκία

"Όταν ήρθε το σκάφος χαρήκαμε ότι θα μας σώσουν, όμως δεν μας έσωσαν", είπε ο Μοχάμεντ Αχμάντι, που έχασε τρία παιδιά και τη γυναίκα του. Οι λιμενικοί ξεκίνησαν τη ρυμούλκηση του σκάφους, όχι όμως προς το Φαρμακονήσι αλλά προς την Τουρκία, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, ενώ επανέλαβαν πως υπήρξαν πυροβολισμοί στον αέρα.

"Οι γυναίκες φώναζαν βοήθεια και οι λιμενικοί φώναζαν 'fuck you'" περιγράφει ο Εχσαντά ο οποιος υπογράμμισε πως μπορεί να αναγνωρίσει τους 4 από τους 6 λιμενικούς που επενέβαιναν στο σκάφος.

"Σηκώσαμε ένα μωρό για να δούνε ότι έχουμε γυναίκες και παιδιά, όμως εκείνοι μας έβριζαν" υποστήριξε ο Σαμπούρ.

Ωστόσο νέα στοιχεία δίνει στην υπόθεση η περιγραφή των διασωθέντων. Το πρώτο αφορά τα αίτια της ανατροπής του πλοιαρίου. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του Λιμενικού, δύο από τους πρόσφυγες έπεσαν στη θάλασσα και όλοι συγκεντρώθηκαν προς τη μία πλευρά για να τους βοηθήσουν με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει το πλοιάριο. Όπως όμως υποστήριξαν οι διασωθέντες, κατά τη ρυμούλκηση το σκάφος του Λιμενικού επιτάχυνε απότομα και εξαιτίας αυτού βρέθηκαν στη θάλασσα η γυναίκα και το μικρό παιδί.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο Εχσαντά, και ενώ βρίσκονταν άνθρωποι στη θάλασσα, οι λιμενικοί προσπάθησαν να κόψουν το σκοινί και να βάλουν μπρος, όμως παρουσίασε πρόβλημα η μηχανή του σκάφους. Στο μεταξύ όσοι ήξεραν κολύμπι προσπάθησαν να ανέβουν στο σκάφος, με τους άνδρες του Λιμενικού να τους κλωτσάνε. Όσοι κατάφεραν να σκαρφαλώσουν ζήτησαν σωσίβια για να πετάξουν στους ανθρώπους τους, όμως οι λιμενικοί δεν τους έδωσαν.

Θα μας άφηναν να πνιγούμε, αν δεν πάθαιναν και αυτοί βλάβη

"Ένας Σύρος που είχε καταφέρει να ανέβει στο σκάφος του Λιμενικού πέταξε ένα ξύλο να πιαστεί ένα παιδί, αλλά ο λιμενικός το κλώτσησε".

"Μας έσωσε ο Θεός, όχι οι λιμενικοί. Αν δεν πάθαινε ζημιά η μηχανή του σκάφους τους, θα μας είχαν αφήσει να πνιγούμε" είπαν χαρακτηριστικά.

Μας έβαλαν να υπογράψουμε χωρίς διερμηνέα

"Μας έφεραν να υπογράψουμε ένα σωρό χαρτιά στα ελληνικά, χωρίς διερμηνέα, χωρίς τίποτα" υποστήριξαν. Αναφορικά με τις καταθέσεις, σημείωσαν πως τους πήγαιναν σε ένα δωμάτιο και τους έκαναν ερωτήσεις με διερμηνείς οι οποίοι ήταν ακατάλληλοι, αφού δεν καταλάβαιναν τη γλώσσα τους. Συγκεκριμένα, έκαναν λόγο για Πακιστανό που μιλούσε ουρντού. Σύμφωνα με τη διαρροή του Λιμενικού, ο διερμηνέας ήταν Αφγανός που μιλούσε φαρσί και ελληνικά.

Με νέο του παρέμβαση ο Π. Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, τονίζει πως "κανένας Αφγανός δεν θα έλεγε πως μιλάει 'φαρσί', αφού η περσική γλώσσα που μιλούν στο Αφγανιστάν αποκαλείται 'νταρί' και είναι η μία από τις δύο επίσημες γλώσσες μαζί με την 'παστό'". Σημειώνεται πως ο Π. Δημητράς έχει κατηγορήσει το Λιμενικό πως έχει κατασκευάσει τις επίμαχες καταθέσεις.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων, πως οι πρώτες καταθέσεις δόθηκαν στην Υ.Α., με Αφγανό διερμηνέα, στο πλαίσιο προγράμματος χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε.

Κείμενο υπογραφών από τη Διεθνή Αμνηστία

Νέα έκκληση προς τον Ν. Δένδια απευθύνει η Διεθνής Αμνηστεία με κείμενο υπογραφών ζητώντας να σταματήσουν οι " παράνομες απωθήσεις των μεταναστών και των προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία" και να διερευνηθούν οι καταγγελίες για συλλογικές απελάσεις και κακομεταχείριση καθώς επίσης και να ασκηθεί δίωξη κατά των υπαιτίων.

Παράλληλα ζητείται να αντιμετωπίζονται όσοι κρατούνται στα σύνορα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, περιλαμβανομένης της πρόσβασης σε εξατομικευμένες διαδικασίες που τους επιτρέπουν να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου και να εγείρουν άλλες άμεσες ανάγκες προστασίας.

Την Τετάρτη στις 14.00 αναμένεται να συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το θέμα της παράνομης μετανάστευσης μετά από αίτημα του Μ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος υποστήριξε ξανά τα περί "ξέφραγου αμπελιού" ζητώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, μιλώντας σε εκδήλωση του Ομίλου Φίλων Αστυνομίας Δυτικής Αττικής...

Ρεπορτάζ: Σπύρος Ραπανάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL