Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Εκδήλωση από τους Οικολόγους Πράσινους / Εκδήλωση από τους Οικολόγους Πράσινους: "Να μη ζήσουμε άλλο Φαρμακονήσι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκδήλωση από τους Οικολόγους Πράσινους / Εκδήλωση από τους Οικολόγους Πράσινους: "Να μη ζήσουμε άλλο Φαρμακονήσι"

Η ανάγκη για αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής από Ελλάδα και Ευρώπη ώστε ν' αποφευχθούν στο μέλλον εκατόμβες νεκρών μεταναστών ήταν το κοινό σημείο στις ομιλίες στη χθεσινή εκδήλωση, που διοργάνωσαν οι ευρωβουλευτές Μαρία Ελένη Κοππά (Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) και Νίκος Χρυσόγελος (Οικολόγοι Πράσινοι) με αφορμή τα γεγονότα στα Φαρμακονήσι. Μαζί τους στο τραπέζι ήταν ακόμα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, αλλά και οι δυο συγγραφείς του βιβλίου "Λαμπεντούζα: Χρονικό από τη χώρα του Πουθενά", Tommaso Della Longa και Laura Bastianetto, οι οποίοι μετέφεραν τις δικές τους εμπειρίες.

Η έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες κάτω υπό τις οποίες πνίγηκαν 12 άνθρωποι δεν έχει ακόμα διενεργηθεί. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει, όπως υπογραμμίστηκε από τους ομιλητές, ν' αντιστραφεί η μέχρι τώρα λογική κι αντί για το "χτίσιμο" των συνόρων να δοθεί προτεραιότητα στον άνθρωπο. Αυτό συνεπάγεται πως μια άλλη μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να βασίζεται στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. "Δεν θα επαναπροωθεί, δεν θα τιμωρεί διασωθέντες ναυαγούς, αλλά θα ενθαρρύνει τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης και την κοινωνική ένταξη." Αυτό προϋποθέτει "τον ισομερή καταμερισμό ευθυνών μεταξύ των κρατών - μελών".

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, την Praksis, τη Διεθνή Αμνηστία, την Kasapi Hellas, καθώς και εθελοντές.

Κ.Θ.Π

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL