Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Μαρτυρίες εναντίον καταθέσεων και ερωτήματα που πληθαίνουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαρτυρίες εναντίον καταθέσεων και ερωτήματα που πληθαίνουν

"Είχαν όπλα, πυροβολούσαν στον αέρα, μας έβριζαν, μας φώναζαν 'μην κουνηθείτε'. Προσπαθήσαμε να ανέβουμε στο σκάφος του Λιμενικού, αλλά οι λιμενικοί μας κλοτσούσαν".

"Έβλεπα το μωρό παιδί μου που πνιγόταν. Ένας Σύρος πέταξε ένα ξύλο για να πιάσει το παιδί, αλλά ένας λιμενικός το κλότσησε. Δεν έριξαν σωσίβια σε αυτούς που ήταν στη θάλασσα". Μερικές μόνο από τις δημόσιες μαρτυρίες των διασωθέντων προσφύγων την Πέμπτη.

Την Παρασκευή διαρρέουν επιλεκτικά καταθέσεις των διασωθέντων στο Λιμενικό που συμφωνούν με την επίσημη εκδοχή, αλλά αντιφάσκουν με όσα έχουν δημόσια καταγγελθεί. Το υπουργείο επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα των καταθέσεων.

Οι καταθέσεις έχουν ληφθεί στο λιμεναρχείο Λέρου την Τετάρτη το απόγευμα, όπως αναγράφεται στα έγγραφα, δηλαδή αφού η καταγγελία της Ύπατης Αρμοστείας είχε δημοσιευθεί, προκαλώντας αντιδράσεις. Οι απαντήσεις των σοκαρισμένων διασωθέντων μέσω μεταφραστή μοιάζουν να έχουν μια "ψυχραιμία" και να περιλαμβάνουν ακόμα και ναυτική ορολογία -π.χ. "ρέλι", που είναι αδύνατον να γνωρίζουν άνθρωποι που είδαν πρώτη φορά στη ζωή τους θάλασσα- ενώ οι διασωθέντες καλούνται να απαντήσουν σε ασυνήθιστες ερωτήσεις, όπως "τι πιστεύεις ότι θα είχε συμβεί αν το σκάφος του Λιμενικού δεν είχε έλθει να σας βρει;" ή "ποια είναι η γνώμη σας για το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού;".

Ως μεταφραστής από φαρσί σε ελληνικά και το ανάποδο, εμφανίζεται ένας Αφγανός αιτών άσυλο, κάτοικος Λέρου. Πηγές από την Ύπατη Αρμοστεία αλλά και από την αφγανική κοινότητα υποστήριζαν ότι οι ίδιοι οι διασωθέντες τους είπαν πως η μετάφραση έγινε από Πακιστανό που μιλούσε λίγα φαρσί. Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις αυτές πάρθηκαν όχι για τις συνθήκες του ναυαγίου που εξετάζει η προκαταρκτική, αλλά για την παράνομη είσοδο.

Με παρέμβαση του στη Lifo ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτης Δημητράς, χαρακτήρισε πλαστές τις καταθέσεις ζητώντας δίωξη του Λιμενικού, υποστηρίζοντας πως είναι αδύνατον μέσα σε μόλις 15 λεπτά με τη διερμηνεία από και προς τη φαρσί να ελήφθησαν και να καταγράφηκαν ταυτόχρονα καταθέσεις των δύο διασωθέντων ακόμα και αν δίνονταν σε ταχύτατο ρυθμό υπαγόρευσης και ταυτόχρονης μετάφρασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL