Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
ΕΚΘΕΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ / "Μας κλοτσούσαν για να μην ανέβουμε στο σκάφος, απειλούσαν με όπλα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΘΕΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ / "Μας κλοτσούσαν για να μην ανέβουμε στο σκάφος, απειλούσαν με όπλα"

Συνοδευόμενοι από κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά, λίγο πριν από τις 10 το πρωί, χθες, οι 16 επιζώντες πρόσφυγες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι, οι οποίοι ξεσπασαν σε λυγμούς μόλις βγήκαν στον καταπέλτη του επιβατηγού πλοίου "Διαγόρας". Στην πλειονότητά τους Αφγανοί και κάποιοι Σύροι, μεταφέρθηκαν στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, όπου τους παρασχέθηκε ψυχολογική και νομική στήριξη, και στη συνέχεια πέρασαν το βράδυ σε ξενώνα κοινωνικής δομής του Δήμου Αθηναίων.

Με την απόγνωση έκδηλη στα πρόσωπά τους, αφηγήθηκαν τα όσα έζησαν τα ξημερώματα της Τρίτης ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Η συγκλονιστική τους μαρτυρία γεννά νέα κρίσιμα ερωτήματα αφού, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν, η τραγωδία με τον θάνατο 9 παιδιών και 3 γυναικών δεν είναι ατύχημα, αλλά έγκλημα με βαρύτατες ευθύνες, επιχειρησιακές, αλλά κυρίως πολιτικές. Μαρτυρίες που έρχονται την ίδια στιγμή με την κυνική ομολογία του υπουργού Ναυτιλίας πως, ακόμα και αν δικαιούνται άσυλο, οι πρόσφυγες δεν θα μπαίνουν στη χώρα, ενώ η διεθνής κατακραυγή συνεχίζεται, με τη Διεθνή Αμνηστία να ζητάει ενδελεχή έρευνα και τιμωρία των υπαιτίων, μετά τις έντονες αντιδράσεις Ύπατης Αρμοστείας και Μούιζνιεκς.

Πήγαν να τους επαναπροωθήσουν, αναποδογύρισαν τη βάρκα

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι διασωθέντες, το πλοιάριό τους βρισκόταν ακινητοποιημένο στα τουρκικά ύδατα όταν τους εντόπισε το σκάφος του Λιμενικού. "Ενώ είχαν μεγάλους προβολείς, τους έσβησαν ώστε να μην τους εντοπίσει το τουρκικό Λιμενικό" είπε ο νέος άνδρας που κρατούσε αγκαλιά το λίγων μηνών παιδί του, το μοναδικό βρέφος που σώθηκε, σημειώνοντας πως οι λιμενικοί εγκατέλειψαν όσους χάθηκαν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους Τούρκους.

"Εκατό μέτρα από τις ελληνικές ακτές, μας εντόπισε το Λιμενικό, μας έδεσαν στη βάρκα τους και μας γύρισαν πίσω (σ.σ.: προς την Τουρκία), με μεγάλη ταχύτητα, και κάποια στιγμή το σχοινί κόπηκε", έλεγε με τρεμάμενη φωνή ένας από τους διασωθέντες. "Είχαν όπλα, πυροβολούσαν στον αέρα, μας έβριζαν, μας φώναζαν 'μην κουνηθείτε'. Προσπαθήσαμε να ανέβουμε στο σκάφος του Λιμενικού, αλλά οι λιμενικοί μας κλοτσούσαν" περιγράφουν θυμίζοντας ότι επικρατούσε έντονη θαλασσοταραχή.

"Η βάρκα μας ήταν κολλημένη με το σκάφος του Λιμενικού και οι λιμενικοί την έσπρωχναν για να αναποδογυρίσει" ανέφεραν, ενώ υποστηρίζουν πως το σκάφος του λιμενικού χτύπησε τη βάρκα τους με αποτέλεσμα να τρυπήσει και να βάλει νερά. "Αν πείτε τίποτα, θα σας σκοτώσω όλους εδώ" απειλούσε ο επικεφαλής των λιμενικών, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες.

"Έβλεπα το μωρό παιδί μου που πνιγόταν. Ένας Σύρος πέταξε ένα ξύλο για να πιάσει το παιδί, αλλά ένας λιμενικός το κλότσησε" έλεγε ο άνδρας, που δεν μπορούσε να κρατήσει τα δάκρυά του, αφού το Αιγαίο έγινε υδάτινος τάφος για τα τρία παιδιά και τη γυναίκα του. "Η γυναίκα μου ήταν ακόμα ζωντανή μέσα στη θάλασσα και φώναζε για βοήθεια και ο λιμενικός έβριζε και απειλούσε ότι θα μας σκοτώσει" λέει και ξεσπάει σε λυγμούς.

Ένας από τους πρόσφυγες ανέφερε πως ζήτησε από τους λιμενικούς σωσίβια για να βοηθήσει όσους βρίσκονταν στη θάλασσα, όμως εκείνοι το αρνήθηκαν. Μια γυναίκα είπε πως, ενώ κρατούσε το πόδι ενός λιμενικού για να μπει μέσα στο σκάφος, αυτός την κλοτσούσε και την πέταξε μέσα στη θάλασσα, ενώ πέταξε το μωρό της από την άλλη πλευρά. "Το μόνο που ζητάμε είναι να βρεθούν τα πτώματα των συγγενών μας. Να θάψουμε τους ανθρώπους μας" είναι το μοναδικό τους αίτημα.

Υπήρχε κάμερα στο σκάφος και την έκλεισαν;

Νέα τροπή δίνει στην υπόθεση η μαρτυρία των επιζώντων για την ύπαρξη βιντεοκάμερας στο σκάφος του Λιμενικού, η οποία κατέγραφε τη διαδικασία της ρυμούλκησης και την οποία έκλεισαν όταν άρχισε η αναταραχή στο πλοιάριο.

Με το σύνθημα "Λαέ, θυμήσου, ο λόγος που πεινάς δεν είναι οι μετανάστες αλλά ο Σαμαράς" υποδέχτηκαν τους διασωθέντες οι αλληλέγγυοι που βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ -με παρουσία των βουλευτών Θ. Δρίτσα και Β. Κατριβάνου- και μέλη της Επιτροπής Δικαιωμάτων, το Δίκτυο Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, η Ύπατη Αρμοστεία έδωσαν, μεταξύ άλλων, το "παρών".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL